Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Tjedan dobre dječje knjige 2019.: prostor susreta, razgovora i kreativnosti

Pažnja, pažnja! Tjedan dobre dječje knjige veseli se osmom izdanju, prvom organiziranom početkom travnja i posljednjem prije posebne 2020. kada će se proširiti na cijeli mjesec! 🙂

Stiže nam poseban tjedan koji slavi radost čitanja, čaroliju stvaranja i užitak svakovrsne igre. I dječju knjigu, onu koja golica um, na lice nanosi osmijeh, a grije iznutra. Namijenjeno svoj djeci i odraslima koji zaboravili biti djeca nisu! I ove godine vidimo se u Rijeci, kao i u Bakru, Crikvenici, Delnicama, Kostreni, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Viškovu i Vrbovskom!

Tjedan dobre dječje knjige dio je programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Organizator programa je Gradska knjižnica Rijeka, a manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

U Gradskoj knjižnici Rijeka

Otvorenje izložbe Dječji vrtić Rijeka: Likovno stvaralaštvo djece

ponedjeljak, 1.4. u 10.30

Narodna čitaonica, Korzo 24

Dječji vrtić Rijeka sudjeluje u nizu tematskih likovnih natječaja na kojima djeca i njihovi odgojitelji-mentori dobivaju nagrade i priznanja, a poseban je značaj dječje stvaralaštvo dobilo u sklopu provedbe međunarodnog Erasmus+ projekta Umjetničko izražavanje i humanističke vrijednosti.

U sklopu projekta, u Narodnoj čitaonici organizirana je izložba dječjih radova riječkih predškolaca, koja će u ponedjeljak, 1. travnja, u 10.30 biti svečano otvorena uz kratku dječju točku. Izložba se može razgledati od 1. do 15. travnja.


Otvorenje TDDK-a 2019. uz Teatar Oz i predstavu Mrav, mrav, mrav i cvrčak

ponedjeljak, 1. 4. u 11.00

Trg Ivana Klobučarića (ispred O.Š .Nikola Tesla)

U ponedjeljak, prvog travnja (ne, to nije šala!), svečano otvaramo Tjedan dobre dječje knjige 2019., osmipo redu, uz predstavu Mrav, mrav, mrav i cvrčak najmanjeg kazališta na svijetu, Teatra Oz iz Brseča. Mrav, mrav, mrav i cvrčak vedra je i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu, u kojoj se koristi i animacija predmeta te teatar sjena, nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basni Cvrčak i mrav, koja prati život mrava kroz sva godišnja doba. Priča nas uči da moramo biti marljivi poput mrava, ali ponekad i bezbrižni poput cvrčka. Prihvaćajući naše različitosti život nam je ljepši.


Autorica s knjigom u gostima: Irena Plejić Premec i Doživljaji dobre curice Jakice

ponedjeljak, 1.4. u 12.00

Dječji odjel Stribor

Prvijenac Irene Plejić Premec, Doživljaji dobre curice Jakice, namijenjen najmlađim čitateljima koji tek ulaze u svijet knjige, dorađen je tekst u kojem se autorica na pristupačan i humorističan način suočava s pitanjima i odgovorima s kojima se susreću djeca koja upravo uranjanju u svijet. Roman je podijeljen u nekoliko cjelina primjerenih čitanju najmlađih, tako da i svojim oblikom izvrsno odgovara kao djelo koje se može koristiti u školama i u knjižnicama kao izvrstan poticaj za čitanje najmlađih.

Rodom Zagrepčanka, po struci komparatistica književnosti i etnologinja, Irena Plejić Premec dugogodišnja je urednica u Obrazovnom i dječjem programu Hrvatskoga radija, gdje uređuje programe iz književnosti i jezika. Stalna je kolumnistica obiteljskog magazina Mama i bebaDoživljaji dobre curice Jakice njezin je autorski prvijenac, objavljen 2014. godine. Uz razgovor o svom romanu, autorica će u Striboru prirediti i kratku radionicu inspiriranu edukativnim projektom Umjetnost za djecu, iz kojega je nastalo šest istoimenih nagrađivanih knjiga s CD-ima i više od 50 radijskih emisija.


Sve čarolije što ih Bezimena bajka krije: knjiške igre za mlađe školarce

ponedjeljak 1.4. u 14.00

Dječji odjel Stribor

Bila jednom jedna bajka koja je igrom njezina tvorca (ravno iz dvorca?) (p)ostala bezimena. Kakav li ju kraj čeka, iza sedam gora, pokraj vještičje kolibe, pod lupom znatiželjnih junačkih pogleda? Još i ne sluti i živi sretno u iščekivanju zabavnog knjiškog doigravanja.

Inspirirano slikovnicom prekrasnicom Bezimena bajka Tomislava Tomića.


Otvorenje izložbe U potrazi za Kirinom, ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina  

ponedjeljak 1.4. u 18.00

Dječji odjel Stribor  

Tjedan dobre dječje knjige i ove nas godine u travnju vodi na nostalgično ilustrirano putovanje u prošlost: izložbu knjiga posvećenu jednom od najplodonosnijih domaćih dječjih ilustratora u našoj povijesti – Vladimiru Kirinu. Ponovno i tradicionalno udružili smo se s Antikvarijatom Mali neboder, u pomoć prizvali i Spomeničku knjižnicu i zbirku

Mažuranić-Brlić-Ružić te uz otvoreni poziv riječkim čitateljima i čuvarima Kirinove baštine pripremili retrospektivnu izložbu ilustracija za djecu iz Kirinove radionice, koju otvaramo u ponedjeljak, prvog travnja, u 18 sati u Kreativnom laboratoriju pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6. Izložba se može razgledati od 1. do 6. travnja.

Vladimir Kirin (1894. – 1963.) bio je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator koji još uvijek prebiva na policama knjižnica diljem svijeta, kako kućnih, tako i knjižničnih. Najbolje ga pamtimo upravo po ilustracijama izdanja za djecu, knjiga i slikovnica s kojima smo odrastali (kroz nekoliko generacija!). U njegovom se opusu ističe dugogodišnja suradnja s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih Priča iz davnine, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti.


Formula za avanturu: tražimo istraživače i izumitelje. Knjiške igre za mlađe školarce

utorak, 2.4. u 10.00 

Ogranak Turnić

Priprema, pozor, sad! Uskladimo satove, pripremimo avijatičarske naočale, provjerimo radi li kompas i je li karta naopako. Sve u redu? Nema eksplozija u laboratoriju? OK, onda krećemo u avanturu poput onih iz knjiga koje ćemo čitati. Očekuju nas knjiške igre i priče o slavnim istraživačima i izumiteljima. Neki od njih otkrili su nove svjetove, drugi su se prvi usudili pokušati nemoguće, a treći su otkrili nove formule. Tko su ti ljudi? Saznat ćete i inspirirati se za vlastite pothvate. Sigurni smo da ima još neotkrivenih svjetova i formula spremnih da ih razotkrijete, zato pripremite svoje najjače oružje – maštu.


Formula za avanturu: tražimo istraživače i izumitelje. Knjiške igre za mlađe školarce

utorak, 2. 4. u  11.00 

Ogranak Turnić

Priprema, pozor, sad! Uskladimo satove, pripremimo avijatičarske naočale, provjerimo radi li kompas i je li karta naopako. Sve u redu? Nema eksplozija u laboratoriju? OK, onda krećemo u avanturu poput onih iz knjiga koje ćemo čitati. Očekuju nas knjiške igre i priče o slavnim istraživačima i izumiteljima. Neki od njih otkrili su nove svjetove, drugi su se prvi usudili pokušati nemoguće, a treći su otkrili nove formule. Tko su ti ljudi? Saznat ćete i inspirirati se za vlastite pothvate. Sigurni smo da ima još neotkrivenih svjetova i formula spremnih da ih razotkrijete, zato pripremite svoje najjače oružje – maštu.


Autorica u gostima: Desa Muck

utorak, 2.4. u 11.00

Dječji odjel Stribor 

U goste nam stiže jedna od najpoznatijih autorica za djecu s naših područja, Slovenka Desa Muck! U utorak, 2. travnja, u Dječjem odjelu Stribor družit će se s djecom, razgovarati o čitanju i pisanju i glumi. Susret vode članice čitateljskog kluba Mali knjigoljupci.

Autorica je serijala o Anici (npr. Anica i sportski dan) te nekoliko romana za tinejdžere prevedenih i na hrvatski (Lažljiva SuziMjesečeva kći). Rođena je 1955. u Ljubljani i još i danas drži se na vrhu liste kao jedna od najpopularnijih slovenskih književnica za djecu i mlade. Prije no što se posvetila pisanju, radila je razne poslove poput ilustriranja, glume, njegovanja djece s invaliditetom, čak je bila i navijačica.

Glume se nije u potpunosti odrekla, još uvijek ponekad prihvati uloge u serijama i, uz to, piše i kolumne za novine. Dobitnica je mnogih nagrada za knjige i radiodrame, a 2003. djeca su njenu seriju knjiga o Anici proglasila svojom najdražom knjigom.


Potraga s njuškanjem među policama: pričaonica za predškolce

srijeda, 3.4. u 9.30

Dječji odjel Stribor 

“Nešto je izgubio. Potragu je započeo. Ostali su naišli. Potrazi se priključili.” Uz čitanje priče o psićima u šarenoj potrazi, pronjuškat ćemo zajedno među policama i pomagati si dok ne nađemo nešto što nam je svima jako vrijedno.

Inspirirano slikovnicom dražesnicom Potraga Manuela Šumberca.


Zaustavite Gricka, čudovište koje se sladi knjigama!: pričaonica za predškolce

srijeda, 3.4. u 10.30

Ogranak Drenova

Gricko je najsmješnije, najšašavije, najbucmastije, najgrickavije čudovište koje, osim najsmrdljivijih čarapica, obožava grickati i knjige. Krećemo u lov za Grickom, a on uporno bježi i radi zbrku u svakoj priči do koje progrize put. Čut ćemo kako je Gricko poremetio planove Zlatokosi i trima medvjedima, zatim odigrao glavnu ulogu u Crvenkapici. Teško je ne voljeti ovog nevaljalca, a uz priču, poigrat ćemo se i pronjuškati po knjižnici u potrazi za Grickom.

Inspirirano slikovnicom simpatičnicom Gricko: čudovište koje gricka knjige Emme Yarlett.


Ilustrator s izložbom u gostima: Manuel Šumberac

srijeda, 3.4. u 12.00 

Ogranak Trsat

U srijedu, 2. travnja, točno u podne u Ogranku Trsat održat će susret ilustratora Manuela Šumberca s učenicima Srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, kojima će ilustrator ukratko predstaviti svoj način rada, ispričati iskustva s ilustriranjem za međunarodno tržište i suradnjom s drugim slavnim hrvatskim umjetnicima te, kako sam kaže, “promišljati o ilustraciji i kroz ilustraciju”. Povodom susreta, prostor Ogranka Trsat uljepšat će izložba njegovih radova, dostupna za razgled u radno vrijeme knjižnice.

Manuel Šumberac, rodom iz Pule, mladi je ilustrator i videoumjetnik s brojnim nagradama iza sebe (od kojih svakako vrijedi nabrojati Porin 2012. za naslovnicu albuma Hladnog piva), no mi ga volimo zbog – nije teško pogoditi – slikovnica. Ilustrirao je naslove Baba Jaga i Div Zaborav, Jura i kuckalo protiv dosade, Snježna kraljica, Snjeguljica, pa i Pinokijeve pustolovine. Istaknuo se i kao vrsni predstavnik tzv. steampunk estetike te je i djela Mary Shelley (Frankenstein) i Edgara Allana Poea za međunarodno tržište opremio u tom stilu.


Bebe vole papati. Radionica zdrave prehrane za bebe i predstavljanje knjige

srijeda, 3.4. 18.00 

Ogranak Trsat

U srijedu, 3. travnja, u 18 sati u Ogranku Trsat održat će se radionica zdrave prehrane za bebe u sklopu predstavljanja knjige Bebe vole papati autora Iztoka Jančara i Rebeke Mahorič.

Radionica u trajanju 45 minuta namijenjena je svima koji se bave djecom od najranije dobi, u prvom redu roditeljima, a osmišljena je tako da se pripremaju tri obroka (ručak, mliječno-žitna kašica i voćno-žitna užina), koje onda bebe s roditeljima mogu i degustirati. Osim degustacije, roditelji će saznati sve što je potrebno za početak dohrane (kada započeti s dohranom, koje namirnice i kojim redoslijedom uvoditi, kada uvoditi alergene namirnice i mlijeka životinjskog podrijetla, koje su najnovije preporuke pedijatara po pitanju prehrane i sl.).


Autorica s novom knjigom u gostima: Davorka Semenić-Premec i Vera među knjigama

četvrtak, 4.4. u 9.00

Dječji odjel Stribor

Djevojčica Vera prvi put u životu odlazi u knjižnicu – mjesto koje bi svako dijete trebalo zavoljeti i prije odlaska u školu. Iznenađena je što se tamo ne nudi hrana, nego knjige. Knjiga je namijenjena djeci vrtićke i ranije školske dobi. Na dvadesetak stranica priče nalazi se upravo onoliko teksta koliko djeca navedene dobi mogu pratiti bez problema. Na kraju knjige, poslije priče, nalazi se Verin dodatak “Vjerovali ili ne!”, u kojem se na jednostavan način opisuju osnovni pojmovi povezani s knjižnicom.

Davorka Semenić-Premec, knjižničarka s velikim iskustvom u radu s djecom, u svom prvijencu Vera među knjigama donosi nam duhovitu priču o prvom dolasku djeteta u knjižnicu. Autorica radi cijeli radni vijek u KGZ-u, od toga veći dio na odjelu za djecu. Svake godine predškolska djeca dolaze joj na upoznavanje s knjižnicom. Članica je Hrvatskog čitalačkog društva te provodi razne programe poticanja čitanja.

A sve što treba znati o ilustratorici Vandi Čižmek, koja će se Davorki pridružiti u Rijeci, možemo otkriti u online leksikonu GKR-a – njezinim riječimaa volimo je i kao jednu od ilustratorica u našem Brickzineu.


Formula za avanturu: tražimo istraživače i izumitelje. Knjiške igre za mlađe školarce

četvrtak, 4.4. u 9.00 

Ogranak Zamet

Priprema, pozor, sad! Uskladimo satove, pripremimo avijatičarske naočale, provjerimo radi li kompas i je li karta naopako. Sve u redu? Nema eksplozija u laboratoriju? OK, onda krećemo u avanturu poput onih iz knjiga koje ćemo čitati. Očekuju nas knjiške igre i priče o slavnim istraživačima i izumiteljima. Neki od njih otkrili su nove svjetove, drugi su se prvi usudili pokušati nemoguće, a treći su otkrili nove formule. Tko su ti ljudi? Saznat ćete i inspirirati se za vlastite pothvate. Sigurni smo da ima još neotkrivenih svjetova i formula spremnih da ih razotkrijete, zato pripremite svoje najjače oružje – maštu.


Zaustavite Gricka, čudovište koje se sladi knjigama!: pričaonica za predškolce       

četvrtak, 4.4. u 11.00 

Ogranak Zamet

Gricko je najsmješnije, najšašavije, najbucmastije, najgrickavije čudovište koje, osim najsmrdljivijih čarapica, obožava grickati i knjige. Krećemo u lov za Grickom, a on uporno bježi i radi zbrku u svakoj priči do koje progrize put. Čut ćemo kako je Gricko poremetio planove Zlatokosi i trima medvjedima, zatim odigrao glavnu ulogu u Crvenkapici. Teško je ne voljeti ovog nevaljalca, a uz priču, poigrat ćemo se i pronjuškati po knjižnici u potrazi za Grickom.


Knjiga pod lupom: Šćorica de lisica ši de lupu. Predstavljanje zavičajne slikovnice i radionica prevođenja

četvrtak 4.4. 11.00

Dječji odjel Stribor 

Slikovnica Šćorica de lisica ši de lupu prva je slikovnica za djecu na vlaškom (tzv. istrorumunjskom) jeziku, a objavljena je 2016. godine u izdanju Tragova. Temelji se na priči koju je ispričao kazivač Miro Belulović. Koncept za slikovnicu osmislila je Zvjezdana Vrzić, a ilustracije je izradio Davor Pavelić (koji je, recimo, i ilustrator povijesne prve naslovnice Brickzinea).

Na prvi pogled može nam se učiniti da skup slova iz naslova nikako ne možemo dešifrirati, ali već na drugi bit će nam neugodno što smo htjeli tako lako odustati. Ako se i vama čini da sami ne možete pogoditi kako se slikovnica zove ili ako ste pomnim promatranjem vlaškog naslova mućnuli vijugama i otkrili jednostavne poveznice, ako se predajete ili ako ste istraživač, u oba slučaja dobrodošli ste na radionicu prevođenja i glasnog čitanja ove jedinstvene slikovnice!

S nama će biti Zvjezdana Vrzić, predsjednica udruge Tragovi – idejna i izvedbena mama slikovnice, Adrijana Gabriš, jezična meštrica i voditeljica jezične igraonice „Žejančići“ te predstavnici skupine Žejančića – koji njeguju svoju baštinu učenjem i spašavanjem jezika od posvemašnjeg zaborava! Susret je namijenjen djeci od 8 do 12 godina.


Sve čarolije što ih Bezimena bajka krije: knjiške igre za mlađe školarce

četvrtak 4.4. 14.00

Dječji odjel Stribor 

Bila jednom jedna bajka koja je igrom njezina tvorca (ravno iz dvorca?) (p)ostala bezimena. Kakav li ju kraj čeka, iza sedam gora, pokraj vještičje kolibe, pod lupom znatiželjnih junačkih pogleda? Još i ne sluti i živi sretno u iščekivanju zabavnog knjiškog doigravanja.


Knjige pod lupom: Biblioteka Neruševac

Grupna rasprava čitateljskih klubova GKR-a za mlade i odrasle o serijalu Neruševac Darka Macana: Dlakovuk, Jadnorog, Pampiri, Djed Mrz, Trnoručica, Ljubožder

četvrtak, 4.4. u 19.00

Ogranak Trsat

U Tjednu dobre dječje knjige posjetit ćemo i jednu osnovnu školu, ravnatelj koje je dobro nam znani profesor Macan, Darko Macan. Hodnicima njegove škole plaze dlakovuci, jadnorozi, pampiri, djedovi mrzovi, trnoručice i ljubožderi, a studenti naivne duše u svemu tome vide samo jezične pogreške.

Mi, daleko manje naivni, a puno više nesređeni, dobro znamo da nam hlače na vjetru ne trepere uzalud i da su ovo ozbiljna posla. Stoga se kritički hvatamo serijala i pod lupom razmatramo svako slovo, osobito ona najsitnija, s margina svih zbivanja! Jer znamo mi dobro da Macan na marginama ubojito oružje svoga jezika skriva!

Na ovom poslu okupljamo tim najvećih stručnjaka – hrabre dobrovoljce najboljih čitateljskih klubova naše knjižnice, koji će rukave zasukati i strahove progutati te oštrim okom i još oštrijim jezikom ošinuti ovaj od djece, odraslih, čitatelja i kritike potpuno zanemaren skup podmuklih knjižica. Jesu li uistinu toliko dobre da ih se boje čitati svi koji misle da im nisu dorasli ili su toliko dobre da zato ne bi nikad mogle ući u lektiru? Provjerimo pa javimo! A vi zavirite sami ako nam ne vjerujete ili ako imate hrabrosti!


U ritmu slasne stihobasne: radionica stihobasni. Autorica u gostima: Dijana Merey Sarajlija

petak 5.4. u 10.45

Dječji odjel Stribor

Spisateljica Dijana Merey Sarajlija živi i stvara u Zagrebu te je poznata po svojim duhovitim “stihobasnama” sa snažnom porukom za male čitatelje. Serijal stihobasni, kojem se redovito dodaju novi naslovi, ističe se među našim slikovnicama ne samo po tome što svaka knjiga u sebi sadrži dvije priče (tiskane naopako, jedna uz drugu!) već i po tome što je riječ o zajedničkom obiteljskom projektu, u kojem autoričini klinci Luka i Nika ilustriraju ove zabavne slikovnice.

Prije susreta svakako potražite autoričina izdanja na našim policama, prvenstveno slikovnice Bik koji je želio biti šik (u paru s pričom Koka koja je sve gledala svisoka) i Krava koja je bila plava (tiskana skupa s pričom Konj koji je imao neugodan vonj). U susretu u Striboru povodom Tjedna dobre dječje knjige autorica će našim najmlađim čitateljima pripremiti i interaktivnu radionicu na temu stihobasni, tako da – ako u petak, 5. travnja, iz smjera knjižnice začujete svakojako mukanje, kokodakanje i njištanje, ne brinite se – to se samo čita naglas!


Bajkoljupci. Izložba fotografija Posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama u razvoju od 2. do 5. razreda OŠ Fran Franković

Ogranak Drenova

od 1. do 6. travnja

Izložba je tematski usmjerena na čitanje priča naglas s namjerom razvoja svijesti o važnosti glasnog čitanja djeci svih dobi. Čitanje djeci naglas često predstavlja prevenciju razvoja poteškoća u čitanju. Izložbu je priredila učiteljica mlađe grupe Posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama Ivona Trtanj Šneler, a može se razgledati od 1. do 6. travnja u Ogranku Drenova.


U Knjižnici Čavle…

Pričaonica za djecu dječjeg vrtića

Voditeljica: Nelka Kralj

ponedjeljak, 1.4. u 10.00


Pričaonica na temu šume za niže razrede osnovne škole

Voditeljica: Marta Lončarević

utorak, 2.4. u 16.00 i 16.45


Pričaonica za djecu dječjeg vrtića

Voditeljica: Nelka Kralj

srijeda, 3. 4. u 10.00


Pričaonica na temu šume za niže razrede osnovne škole

Voditeljica: Marta Lončarević

četvrtak, 4.4. u 16.00


U ritmu slasne stihobasne: radionica stihobasni. Autorica u gostima: Dijana Merey Sarajlija

Književni susret za učenike mlađeg školskog uzrasta

petak, 5.4. u 13.00


U Knjižnici Vid Omišljanin

Gricko: čudovište koje gricka knjige

Pričaonica za djecu od 4 do 6 godina dobi prema priči Emme Yarlett

utorak, 2.4. u 18.00


R.E.A.D.® Čitaj (o) psu

Druženje s prvašićima uz čitanje Slikopriča Željke Horvat Vukelja i Sanje Pribić u društvu volonterki iz Udruge za pet therapy Indeficienter iz Medulina.

četvrtak, 4.4. u 18.00


Autorica s knjigom gostima: Ksenija Grozdanić i Nova sam u školi

petak 5.4. u 11.00


Knjižnica na turneji

Davorka Semenić-Premec i Vanda Čižmek: Vera među knjigama.

Gostovanje autorice i ilustratorice i čitanje istoimene priče. Sudjeluju Ibis grafika i Gradska knjižnica Rijeka.

DV Rijeka, CPO Maestral, PPO Drenova

četvrtak, 4.4. u 11.00 


Naša mala knjižnica

predstavljanje međunarodnog projekta poticanja čitanja

DV Rijeka, CPO Maestral, PPO Drenova

četvrtak 4.4. u 13.00

Projekt prije desetak godina pokreće umjetničko udruženje Sodobnost iz Ljubljane na nacionalnoj razini. 2014. projekt dobiva međunarodni karakter s financijskom potporom EU-a i dio je potprograma Kultura iz programa Kreativna Europa. Cilj je projekta razvoj kritičkog mišljenja kod djece predškolske i školske dobi, popularizacija čitanja, prevođenje književnih djela na druge jezike i njihova čitanost izvan granica matične zemlje. Sudionici i partneri u projektu šest je izdavačkih kuća iz šest zemalja: Slovenije, Litve, Poljske, Latvije, Estonije i Hrvatske. Nakladnička kuća Ibis grafika iz Zagreba hrvatski je nositelj projekta. Projekt predstavljaju Ibis grafika i Gradska knjižnica Rijeka.


Pjesnikinja sa stihovima u gostima: Ljubica Kolarić Dumić

Stihovi iz autoričinih knjiga Čudnovata godina, Igramo se radosti, Pjesma o zmajevima.

DV Rijeka, CPO Potok, PPO Potok

petak, 5.4. u 10.00


Naši pričosvjetovi

Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran

petak, 5.4. u 16.00 

Povodom Tjedna dobre dječje knjige članice i voditeljice dvaju dječjih klubova GKR-a, Mali knjigoljupci Bajkoklub, posjetit će Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran, gdje će sa školarcima u domu održati radionicu osmišljavanja priča uz malu pomoć karata za pripovijedanje (Pričosvijet, pa čak i Dixit!). U radionici će zadatak biti osmisliti priču koristeći se pojmovima, likovima ili događajima koje su izvukli iz Pričosvijeta i Dixita te tako stvoriti vlastite pričosvjetove. Nakon toga će predstavnici svih grupa ispričati novonastale priče dok ih pažljivo sluša “žiri” u potrazi za najoriginalnijim pričama.

Knjige pod lupom

Čitateljski klubovi GKR-a koji raspravljaju u travnju o dječjim knjigama.

Mali knjigoljupci, rasprava o knjizi Elementium – cvijet od topaza: prvi dio (Elementium – Fiore di topazio: parte primo) članice kluba Elise Marčinko

12.4. u 18.00 u Dječjem odjelu Stribor


Nedopričljivi, rasprava o knjizi Malo Drvo autora Forresta Cartera

18.4. u 18.00 u Kreativnom laboratoriju pri Dječjem odjelu Stribor


ČkkČavle, rasprava o knjizi Moj šuknuti šukundjed svinjokradica autora Louisa Sachara

30.4. u 19.00 u Knjižnici Čavle


Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić

Nestrpljiva zebra. Radionica interaktivnog pripovijedanja

OŠ-SE Gelsi

utorak, 2. 4. u 13.30


Origami radionica: učenje kroz igru

OŠ Gornja Vežica (produženi boravak)

srijeda, 3. 4. u 14.00


Vivaldi – Orkestar priča priču Četiri godišnja doba. Likovna pričaonica

OŠ-SE Gelsi

četvrtak, 4. 4. u 9.30

I diljem županije…

Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora, Marinići, Viškovo

U potrazi za Kirinom. Izložba ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina u suradnji s građanima

1.4. – 7.4. trajanje izložbe

Mrav, mrav, mrav i cvrčak. Predstava Teatra Oz

srijeda, 3.4. u 18.00

Autorica u gostima: Ivana Guljašević Kuman

petak, 5.4. u 10.00 


Narodna knjižnica Kostrena

U potrazi za Kirinom. Izložba ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina u suradnji s građanima

1.4. – 7.4. trajanje izložbe

Prisjetimo se najdraže dječje knjige. Sudjeluju članice čitateljskog kluba Narodne knjižnice Kostrena

srijeda, 3.4. u 17.00


Autorica u gostima: Ivana Guljašević Kuman

četvrtak, 4. 4. u 11.00

Dječji vrtić “Zlatna ribica” 


Gradska knjižnica Bakar

U potrazi za KirinomIzložba ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina u suradnji s građanima

1.4. – 7.4. trajanje izložbe

Pričaonica i kreativna radionica za predškolce

ponedjeljak, 1.4. u 17.30

Odgajateljica Dječjeg vrtića Fijolica Bakar, teta Josipa Lazarević, djeci će čitati priču Tri prijatelja u čamcu nakon koje će uslijediti kreativna radionica.


Gradska knjižnica Crikvenica

U potrazi za KirinomIzložba ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina u suradnji s građanima

1.4. – 7.4. trajanje izložbe

Andersen u pet, pričaonica bajki u povodu Andersenovog rođendana

ponedjeljak, 1.4. u 17.00

Bebe vole papati, radionica zdrave prehrane za bebe i predstavljanje knjige

utorak, 2.4. u 17.00

Autorica u gostima kod Biblica: Ivana Guljašević-Kuman

četvrtak, 4.4. u 16.00


Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski

U potrazi za Kirinom. Izložba ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina u suradnji s građanima

1.4. – 7.4. trajanje izložbe

Autorica s novom knjigom u gostima: Ljerka Rebrović i Plavi Grad, Žuti Grad

petak, 5.4. u 10.00

Narodna knjižnica i čitaonica Delnice

Divota prašineIzložba najdražih knjiga djetinjstva u suradnji s građanima

1. – 7.4. trajanje izložbe

I ja želim čitati! Pričaonice za djecu predškolske mlađe dobi.

ponedjeljak, 1.4. u 18.00

srijeda, 3.4. u 18.00

Djeca (i ona s disleksijom!) čitaju djeci!

Djeca djeci: promocija pohvaljenih slikovnica s natječaja Moja prva knjiga 2018.

petak, 5.4. u 11.00


Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko

Zaustavite Gricka, čudovište koje se sladi knjigama! Pričaonica za predškolce

ponedjeljak, 1.4. u 11.00

Knjižnica Vrbovsko


Autorica s novom knjigom u gostima: Nikolina Manojlović Vračar i ŠTO SVE: ilustrirana enciklopedija glagola

četvrtak 4.4. u 9.00

Knjižnica Vrbovsko


četvrtak 4.4. u 11.00

KS Severin na Kupi


Zaustavite Gricka, čudovište koje se sladi knjigama! Pričaonica za predškolce

petak, 5.4. u 10.00

KS Moravice


Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj

Gricko: čudovište koje gricka knjige. Pričaonica za djecu predškolske dobi prema priči Emme Yarlett

utorak, 2.4. u 9.30


Formula za avanturu: tražimo istraživače i izumitelje. Knjiške igre za mlađe školarce

srijeda, 3.4. u 10.00


KulTura. Dječja književna šetnja gradom

četvrtak, 4.4. u 10.00


Autorica s novom knjigom u gostima: Nikolina Manojlović Vračar, ŠTO SVE: ilustrirana enciklopedija glagola

petak, 5.4. u 10.00


Područna škola Orehovica

Čitanje za dobar dan!

1. i 2. razred pod vodstvom učiteljice Marijane Kasunić Maraković

1.-5. 4. u 8.00

TDDK u Dječjem vrtiću Rijeka

Vuk koji je zalutao u zemlju bajki

prema istoimenoj priči Orianne Lallemand i Eleonore Thuillier

čitanje i upoznavanje djece sa slikovnicom, likovna radionica za izradu maski i kostima likova iz bajke, integriranje sadržaja bajke u pokretne aktivnosti djece, dramatizacija bajke, ilustracija bajke kombiniranim likovnim tehnikama

Nositelji: DV Rijeka, CPO Turnić, PPO Gardelin

Gdje? PPO Gardelin, soba odgojne skupine (zatvorenog tipa)

Kada? 1. – 5. travnja 2019. u 10 sati


Podijelimo priču, obiteljske pričaonice

prema izboru i u izvedbi roditelja i nonića

Nositelji: DV Rijeka, CPO Potok, PPO Z. Cviić, skupina Cuoricini

Gdje? PPO Zvonimir Cviić, čitaonica odgojne skupine Cuoricini

Kada? 1. – 5. travnja 2019., 9-12 sati


Djed i repa, dramatizacija priče

prema istoimenoj priči A. Tolstoja s ilustracijama Niamh Sharkey

Nositelji: DV Rijeka, CPO Turnić, PPO Pehlin

Gdje? PPO Pehlin, soba odgojne skupine (zatvorenog tipa)

Kada? 2. travnja 2019. u 10 sati


Šumska pričaonica

inspirirana pričom: “Čudak Šumek” Ivane Francišković Olrom

Nositelji: DV Rijeka, CPO Maestral, PPO Drenova

U okviru projekta: Šumski vrtić

Gdje? Drenovska šuma

Kada?  2. travnja 2019., u 11 sati


Razigrana pričaonica

potaknuta slikovnicom:”Srećkova potraga za velikim moćima”, S. Nedeljko

Nositelji: DV Rijeka, CPO Maestral, PPO Drenova, sportska skupina Zečići

U okviru programa : “Igrom do sporta”

Gdje? PPO Drenova

Kada? 3. travnja 2019., u 10 sati


Zaljubljeni žabac, pričaonica

prema istoimenoj priči Maxa Velthuijsa

Nositelji: GKR i DV Rijeka, CPO Turnić, PPO Radost

Gdje? PPO Radost, soba odgojne skupine (zatvorenog tipa)

Kada? 3. travnja 2019. u 10 sati


Drvo ima srce, pričaonica

prema istoimenoj priči Shela Silversteina i slikovnici koju su izradila djeca

Nositelji: DV Rijeka, CPO Potok, PPO Mlaka, Račići i Zvjezdice

Gdje? PPO Mlaka

Kada? 3. travnja 2019. u 10


Kako je Leo spasio Srećka, igrokaz

prema priči djece Mješovite vrtićke skupine 1 PPO Srdoči

Nositelji: DV Rijeka, CPO Zamet, PPO Srdoči, Mješovita 1 Zvjezdice

U sklopu niza aktivnosti “Tijelo”

Gdje? PPO Srdoči

Kada? 3. travnja 2019. u 11 sati


Djed i repa, pričaonica s roditeljima

prema istoimenoj priči A. Tolstoja s ilustracijama Niamh Sharkey

Nositelji: DV Rijeka, CPO Turnić, PPO Radost

Gdje? PPO Radost, soba odgojne skupine (zatvorenog tipa)

Kada? 4. travnja 2019. u 10 sati


Davorka Semenić-Premec i Vanda Čižmek: Vera među knjigama

gostovanje autorice i ilustratorice, čitanje istoimene priče

Nositelji: Gradska knjižnica Rijeka, Ibis grafika i DV Rijeka, CPO Maestral

Gdje? PPO Drenova

Kada? 4. travnja 2019. u 11 sati


Ogledalce, scenska igra (odgojitelj-dijete)

prema istoimenoj priči Grigora Viteza

Nositelji: DV Rijeka, CPO Turnić, PPO Mavrica

U okviru projekta: Jedan mjesec – jedna priča

Gdje? PPO Mavrica, dvorana vrtića (zatvorenog tipa)

Kada? 4. travnja 2019. u 11 sati


Naša mala knjižnica, predstavljanje međunarodnog projekta poticanja čitanja

Nositelji: Ibis grafika, Gradska knjižnica Rijeka i DV Rijeka, CPO Maestral

Gdje? PPO Drenova

Kada? 4. travnja 2019. u 13 sati


Ježurkin život u priči pjesmi i na stageu, pričaonica/igraonica

inspirirano pričom “Ježeva kućica” Branka Ćopića

Nositelji: DV Rijeka, CPO/PPO Maestral, odgojna skupina Sunašca

Gdje? PPO Maestral

Kada? petak, 5. travnja 2019. u 9,30 sati

TDDK u Dječjem vrtiću More

Vesela slova, kreativna radionica s roditeljima

izrada slova kao štapnih lutaka za  izvođenje scenske improvizacije

Nositelji: DV More, PPO Delfin, Mješovita 2

Gdje? PPO Delfin

Kada? 1.-5. travnja, 15.30-17 sati


Oblačić, događanja inspirirana stihovima i slikovnicom Drage Gervaisa

likovna radionica, “povedajmo po domaću”, kviz, igre za razvoj slušne percepcije

Nositelji: DV More, PPO Delfin, Mješovita 3

Gdje? PPO Delfin

Kada? 1.-5. travnja u prijepodnevnim satima


Ružno pače, pričaonica u suradnji s roditeljima

likovne i govorne aktivnosti inspirirane istoimenom pričom, pokretna igra “Pačić kaže”

Nositelji: DV More, PPO Delfin, Mješovita 4

Gdje? PPO Delfin

Kada? 1.-5. travnja, 10 do 11.30 sati


Tonka će sutra… čitanje priče Jelene Pervan i dramatizacija uz pomoć scenske lutke

Ja sam pristojan – čitanje priče i dramatizacija

Vjetar sjeverac i sunce – izrada lutaka i dramatizacija prema priči

Vrlo gladna gusjenica – igrokaz prema istoimenoj priči Erica Carlea

Nositelji: DV More, PPO Vidrice

Gdje? PPO Vidrice


Tri praščića i prehlađeni vuk

čitanje priče S. Smallmana, glazbena, likovna i dramska igra, refleksija odgajaitelja o dječjem doživljaju priče, ilustriranje priče i izložba likovnih radova djece

Gdje? DV More, PPO Đurđice


Najotmjeniji div u gradu

dramska igra prema istoimenoj priči Julije Donaldson

Nositelji: DV More, PPO Kvarner

Gdje? PPO Kvarner<a

TDDK u Dječjem vrtiću Sušak

Moj put, priča o cipelama, dramatizacija

prema istoimenoj priči Svjetlana Junakovića

Nositelj: Dječji vrtić Sušak, PPO Pčelice

Gdje? PPO Pčelice

Kada? 3. travnja 2019., 9:30 – 11 sati


Predškolarci pričaju priču: “Kraljevstvo viteza Matije Veseljka” mlađim prijateljima

Nositelj: Dječji vrtić Sušak, PPO Veseljko

Gdje? PPO Veseljko

Kada? 3. travnja 2019., 9 – 11 sati


Pričaonica s roditeljima, djedovima i bakama

Trsatski zmaj – pričaonica i posjet pisca Velida Đekića

Moja slikovnica – izrada slikovnice odgojne skupine

Nositelj: Dječji vrtić Sušak, PPO Vežica

Gdje? PPO Vežica


Čitaonica u prirodi – čitanje bajki braće Grimm na vanjskom prostoru

Nositelj: Dječji vrtić Sušak, PPO Vežica

Gdje? Drenovska šuma


Pričanje priča

Dramatizacije pročitanih slikovnica

Stvaranje priče na podlozi od filca

Pričanje priče uz pomoć oslikanih kamenčića

Posuđivanje i čitanje slikovnica posuđenih u Bibliobusu

Igre i čitanje slikovnica u Malim knjižnicama – Podružnica Morčić

Nositelj: Dječji vrtić Sušak, PPO Morčić

Gdje? PPO Morčić


Posjet Striboru

Učenici Učeničkog doma Sušak čitaju priče

Stvaranje slikopriča

Izrada slikovnice od pedagoški neoblikovanog materijala

Izrada lutkica na temu pročitane priče

Nositelj: Dječji vrtić Sušak, PPO Galeb

Gdje? PPO Galeb i Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor

Pu(t)na torba priča

1. – 6. travnja, u Striboru, bibliobusima i ograncima

U njoj je mnoštvo likova. Zatvorenih očiju nasumce ih vadimo iz njenih džepova i slažemo na malu traku za priču, traku nalik onoj na slovarici. Svaki put kad iz torbe izvučemo neki lik, nastane nova priča ili se nastavlja stara. Mnoštvo raznobojnih likova otvara vrata mašti i bezbrojnim pričama. Torbu ćete ugledati na svojoj najdražoj knjižničarki ili knjižničaru. Priđite im hrabro i zatražite svoju priču!


Šuma Striborova. Planinarska šetnja i predstava na livadama: Pinokio u Gradu Koji Teče

subota, 6.4., okupljanje od 10.30, kretanje u 11.00

Bivio (okretište “jedinice”)

Šuma Striborova tijekom ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige organizira se u suradnji s odgojiteljicama Dječjeg vrtića Planet mašte (vrtić u osnivanju) koje će osmisliti i izvesti nelogičnu priču: Pinokio u Gradu Koji Teče te u suradnji s vodičima Planinarskog društva Kamenjak.

Predstava je namijenjena djeci svih dobnih skupina. Temeljena je na poznatoj priči Pinokio, ali ovaj put u kontekstu neočekivanih i neobičnih zbivanja. Drveni lutak, Pinokio na putu do škole nailazi na iskušenja koja djeci omogućuju bolje upoznavanje kulturne baštine našeg kraja.

Poučna planinarska staza Šuma Striborova izuzetno je pogodna za učenje prvih planinarskih koraka predškolaca i školaraca, a namijenjena je i obiteljskim izletima, sportašima i rekreativcima, umirovljeničkim šetnjama. Šuma predstavlja idealnu učionicu prirode u prirodi, pogodnu za vrtićke grupe i razredna odjeljenja. Šetnjom kroz šumu nalazi se na livade pune igre, priče, odmora, oslobađanja kreativnosti i učenja dok se s vrha šume pruža pogled na cijeli Kvarnerski zaljev.


Lokacije razne po izboru čitatelja

nedjelja, 7.4.

Čitanje posvuda. Uživanje na entu.