Tjedan dobre dječje knjige dobro je poznata manifestacije Gradske knjižnice Rijeka koja još od 2012. godine, kada je doživjela premijeru, skreće pažnju na važnost čitanja od najranije dobi, kvalitetne i vrijedne dječje knjige što prolaze ispod radara šire javnosti, slavi svakovrsnu kreativnost, posebno kvalitetan dizajn i ilustracije za djecu.

Tako će biti i ove godine kada nas Tjedan dobre dječje knjige čeka  od 1.4. do 7.4., zahvaćajući  i 2. travanj, dan kada cijeli svijet slavi dječju knjigu zbog rođendana Hansa Christiana Andersena. Tjedan je to koji slavi radost čitanja, čaroliju stvaranja i užitak svakovrsne igre. Tjedan dobre dječje knjige nastoji pružiti odmak od uobičajenih komercijalnih proizvoda za djecu, a modelom rada upravo djecu i uključuje u pripremu programa, aktivnosti, razgovore s autorima, ilustratorima, rasprave o knjigama. Dio programa izvodi se i u knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije – u Bakru, Crikvenici, Delnicama, Kostreni, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Viškovu i Vrbovskom.

Posebno uzbuđenje izaziva pomisao na 2020. godinu kada će dobiti snažniju međunarodnu te trajanjem zauzeti cijeli travanj. Organizator Tjedna dobre dječje knjige je Gradska knjižnica Rijeka, a od 2018. godine izvodi se kao dio programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020. Projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izdvojeno iz programa

Otvorenje Tjedna dobre dječje knjige
Kazalište s predstavom u gostima: Teatar Oz – Mrav, mrav, mrav i cvrčak
1.4. u 11 sati – Koblerov trg
Akcija kreće uz predstavu Mrav, mrav, mrav i cvrčak najmanjeg kazališta na svijetu, Teatra Oz iz Brseča. Vedra i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu, u kojoj se koristi i animacija predmeta te teatar sjena, nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basni. 

U potrazi za Kirinom – otvorenje izložbe ilustriranih dječjih knjiga Vladimira Kirina
1.4. u 18 sati – Dječji odjel Stribor
Novo nostalgično ilustrirano putovanje u prošlost: izložba knjiga posvećena jednom od najplodonosnijih domaćih dječjih ilustratora u našoj povijesti nastala na temelju skupljanja knjiga zajedno s vama.

Autorica u gostima: Desa Muck
2.4. u 11 sati – Dječji odjel Stribor
U goste stiže jedna od najpoznatijih autorica za djecu s naših područja, Slovenka Desa Muck,  autorica serijala o Anici (npr. Anica i sportski dan) te nekoliko romana za tinejdžere prevedenih i na hrvatski (Lažljiva Suzi, Mjesečeva kći). Susret vode članice čitateljskog kluba Mali knjigoljupci.

Šćorica de lisica ši de lupu – predstavljanje zavičajne slikovnice i radionica prevođenja
4.4. u 11 sati – Dječji odjel Stribor
Slikovnica Šćorica de lisica ši de lupu prva je slikovnica za djecu na jedinstvenom vlaškom (tzv. istrorumunjskom) jeziku. 

Autorica s novom knjigom u gostima: Davorka Semenić-Premec – Vera među knjigama
četvrtak, 4.4. u 9 sati – Dječji odjel Stribor
Djevojčica Vera prvi put u životu odlazi u knjižnicu – mjesto koje bi svako dijete trebalo zavoljeti i prije odlaska u školu. Iznenađena je što se tamo ne nudi hrana, nego knjige. Knjiga je namijenjena djeci vrtićke i ranije školske dobi. Pridružit će joj se i ilustratorica Vanda Čižmek koju poznajemo kao ilustratoricu Gladuša u Brickzineu. 

U ritmu slasne stihobasne: radionica stihobasni
Autorica u gostima: Dijana Merey Sarajlija
petak, 5.4. u 10.45 sati – Dječji odjel Stribor
Spisateljica poznata po svojim duhovitim “stihobasnama” sa snažnom porukom za male čitatelje. Serijal stihobasni, kojem se redovito dodaju novi naslovi, a riječ je o zajedničkom obiteljskom projektu, u kojem autoričina djeca Luka i Nika ilustriraju ove zabavne slikovnice. 

Ilustrator s izložbom u gostima: Manuel Šumberac
srijeda, 3. 4. u 12 sati – Ogranak Trsat
Mladi ilustrator i videoumjetnik s brojnim nagradama iza sebe. Ilustrirao je naslove Baba Jaga i Div Zaborav, Jura i kuckalo protiv dosade, Snježna kraljica, Snjeguljica, pa i Pinokijeve pustolovine. Istaknuo se i kao vrsni predstavnik tzv. steampunk estetike te je i djela Mary Shelley (Frankenstein) i Edgara Allana Poea za međunarodno tržište opremio u tom stilu.

Cjelovit program Tjedna dobre dječje knjige 2019. pronađite u Brickzineu.