Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

U Art kinu izveden program Tektonike neizvjesnosti – Colonello Futurista

Kroz program „Tektonike neizvjesnosti“, u četvrtak, 4. ožujka u Art kinu izveden je „Colonello Futurista„, pedesetominutni intermedijski triptih – glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmska projekcija. Organizatori programa koji je izveden u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture su zagrebačka Udruga 25 FPS i riječko Art kino.

Propitujući kompleksno nasljeđe talijanskog futurističkog pokreta, umjetnički kolektiv Sonvoyce on Source referira se na njegova tri predstavnika: Luigija Russola i njegov anticipatorski manifest L’arte dei rumori (Umjetnost buke), vojnog časnika Guiseppea Rosignolija koji je postao poznat po zračnim futurističkim akcijama, te slikara Giacoma Balle. Nelinearna struktura izvedbe upućuje na energije i koncepte koji su snažno utjecali na promjenu umjetničke paradigme i stvorili kulturološke dispozitive civilizacije u kojoj tehnološko-znanstveno-racionalno interferira s arhaičnim-ritualnim-nesvjesnim. Prožet hipnotičkim vizualnim konstrukcijama te nemilosrdnim, kakofoničnim zvučnim i tekstualnim kolažima, „Colonello Futurista“ istovremeno je posveta i poziv na nova čitanja kontroverznog avangardnog pokreta, čije su ideje zbog spleta nesretnih povijesnih okolnosti često bile pogrešno i tendenciozno interpretirane.

„Triptih je pokušaj stvaranja konteksta za moguća nova čitanja kompleksnog futurističkog nasljeđa. Višeznačnost ideja koje su promišljali umjetnici, a koje su važne za razumijevanje današnjeg svijeta, često su interpretirane isključivo, tendenciozno i jednodimenzionalno zbog spleta nesretnih povijesnih okolnosti i pozitivnog odnosa nekih umjetnika prema režimu krajnje isključivosti i terora. Ovo je mali doprinos ukazivanju na druge aspekte pokreta“ ističu organizatori o ovom programu.

Umjetnički kolektiv Sonvoyce on Source djeluje od 2017. godine i kreira suvremene audiovizije na sjecištu znanosti, umjetnosti, tehnologije i glazbe. Koncept, video i režiju izvedbe potpisuje Vladislav Knežević, zvuk i glazbu Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a ton Hrvoje Pelicarić. Performeri u izvedbi su Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš i glumac Mirko Soldano. Za dodatnu animaciju i postprodukciju slike zadužen je Mario Kalogjera.