Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

U Exportu otvorena izložba Piratska skrb o ‘modernim’ piratima koji skrbe za ljude

U prostoru Exporta u četvrtak, 8. listopada otvorena je izložba ‘Piratska skrb: učiti iz neposluha’ koja predstavlja međunarodnu mrežu aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi za ljude. Izložba koja za posjetitelje ostaje otvorena do 1. studenog 2020. dio je programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Izložba progovara o ljudima koji su spremni otvoreno prekršiti postojeće zakone i pravne režime ukoliko oni onemogućuju društvenu solidarnost. Izložba je svojevrsni poziv na učenje iz neposlušnih praksi koje se opiru kriminalizaciji migracija i solidarnosti. Ovi ‘moderni pirati’ pomažu ženama tamo gdje je pobačaj nedostupan, zajednički organiziraju skrb tamo gdje ne postoji dovoljno dječjih vrtića, bore se protiv krize stanovanja i duga, nude pomoć u poboljšanju psihosocijalnog zdravlja u osjetljivim zajednicama kojima je to potrebno, politiziraju feministički pristup zdravlju kroz biološko i tehničko hakiranje te politiziraju digitalno piratstvo.

Riječ je o aktivizmu koji pokušava na neke inovativne i zanimljive načine intervenirati u ono što smatraju jednim od najvećih izazova današnjice, a to je „kriza skrbi“. Izložba polazi od pretpostavke da živimo u vremenu u kojem je skrb, kao i politički kolektivni kapacitet društva da se brinu o potrebama ljudi i okoliša često doveden u pitanje pa čak i kriminaliziran.

Izložba je nastala na Silabusu Piratske skrbi. Silabus je korpus pedagoških materijala u nastajanju koji se pišu s aktivistima/-cama i umjetnicima/-ama piratske skrbi kako bi se aktiviralo učenje iz njihovih praksi. Silabus živi na platformi za online izdavaštvo Sandpoints koju razvija Marcell Mars, a ona omogućuje kolaborativno pisanje i remiksiranje silabusa te održavanje kataloga tekstualnih materijala koji prate silabus.

Prva verzija silabusa pisana je u studenom 2019. godine tijekom rezidencijalnog boravka desetak aktivistica i umjetnica koji je Drugo more organiziralo u sklopu programa Rijeka 2020, a svjetlo dana je ugledala 8. ožujka za otvorenje izložbe “…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru” u bečkom Kunsthalleu.

 

S izbijanjem zaraze COVID-19 u Europi u ožujku, Piratska skrb je bila jedna od rijetkih aktivnosti u sklopu Rijeke 2020 koja nije obustavljena. Rad na silabusu transformirao se u kolektivno dokumentiranje vala organiziranja uzajamne pomoći, solidarnosti i skrbi u lokalnim zajednicama kako bi se ublažile zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice pandemije, a koje je dobilo naslov “Izravnajmo krivulju, povećajmo skrb”. Proširena mreža sudionica u Piratskoj skrbi skupljala je i kreirala bilješke, savjete i praktične upute za prakse koje su nastajale iz spontano organiziranih inicijativa u Hrvatskoj, Italiji, Britaniji i drugdje. Ta pravovremena reakcija našla je na veliki opći i znanstveni odjek diljem svijeta, s intervjuima, spominjanima i prilozima u izdanjima i događanjima kao što su ArtforumWired, Art Monthly, The Care ManifestoMoneyLab #8, Venice Climate Camp, Institut za mrežne kulture i mnogim drugima.