Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

U Filodrammatici otvorena izložba Dubravke Ugrešić “Crvena škola”

U sklopu programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u Galeriji Filodrammatica, u četvrtak, 25. veljače otvorena je izložba „Crvena škola“ proslavljene hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina, i pred književnicom su najednom iskrsnula dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.

 

Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom tekstova i vizualnih radova koji su predstavljeni na ovoj izložbi kao i u popratnome katalogu.

Otvorenju izložbe nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i Petar Milat iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta koje je uz riječko Drugo more i organizator ove izložbe.

Kroz „Crvenu školu“ u osnovi se provlače dvije teme. Jedna je obrazovanje, kroz prikaz načina na koji Ugrešić iz današnje perspektive gleda na svoje odrastanje i obrazovanje u doba socijalizma.

S druge strane, kroz temu crvenog i crvenu petokraku, autorica na suptilan način reagira na javni prostor u Hrvatskoj za koji smatra da je preplavljen znakovima nacizma i fašizma, smatrajući kako s obzirom na to valja razmišljati kako demistificirati taj javni prostor.

Ugrešić o ovoj izložbi kaže kako posjetitelji mogu uočiti ostatke minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici, i njenu opsesivnu (zlo)upotrebu zvijezde petokrake i srpa i čekića. „Od dana kada je Hrvatska proglašena nezavisnom državom, a tomu je ove godine točno trideset godina, hrvatsko mentalno i vizualno polje postepeno su okupirale svastike, crne poput žohara, u svim veličinama. Zvijezde petokrake razasute po mojim “uratcima” spadaju u kompulzivnu gestu gubitnika. Iako crvena zvijezda nije bila moj “ideološki bedž”, niti je u mome djetinjstvu njezina prisutnost bila tako napadno prisutna, kako bi se, sudeći po mojim radovima, moglo zaključiti — ona je to postala. Crvena zvijezda nije obrana, ni zaštita, niti pak politička strategija, ona je slabašan, ali postojan alarm. Beeper. Crvena zvijezda je tu da postavlja pitanje nisu li nas svastike-žohari doista preplavili?”, kaže Ugrešić o ovoj izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 26. ožujka u radno vrijeme Galerije – od ponedjeljka do subote između 16 i 20 sati, a ulaz je besplatan.

Dizajn postava izložbe potpisuju Nina Bračun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA) te Ela Meseldžić.

Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Drugo more korisnik je financijske podrške Zaklade Kultura nova.