Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

U Filodrammatici otvorena izložba “Zarazni algoritmi” ruske umjetnice Helene Nikonole

U organizaciji Drugog mora, u četvrtak je u Filodrammatici otvorena izložba Zarazni algoritmi moskovske novomedijske umjetnice Helene Nikonole.

Helena Nikonole je umjetnica, kustosica i predavačica koja živi i radi u Moskvi. Djeluje u području hibridne umjetnosti i nove estetike, s naglaskom na teme umjetne inteligencije i Interneta stvari (IoT). Svojim radom nastoji doprinijeti uvidu u mogućnosti tehnologije da unaprijedi ljudsku svakodnevicu, istovremeno ukazujući na rizike i opasnosti koje korištenje novih tehnoloških alata unosi u naše živote i društvo.

Za razliku od tehno-optimista, koji u svakoj tehnološkoj inovaciji vide napredak čovječanstva, Helena Nikonole nastoji kritički promotriti različite posljedice upotrebe tehnologije. Na riječkoj izložbi Zarazni algoritmi posjetitelji mogu upoznati njezine radove koji koriste pukotine u sustavu nadzornih kamera i Interneta stvari. Koristeći njihove slabe točke, Nikonole hakira te sustave i pomoću algoritama im pridaje nova značenja i funkcije, čime ukazuje na njihove nedostatke i razotkriva količinu podataka koje digitalni uređaji prikupljaju o svima koji ih koriste.

Iako je hakiranje nadzornih kamera motiv koji se ponavlja u svim radovima, izložba u prvi plan zapravo stavlja algoritme i raspon njihovih mogućnosti, od čitanja i interpretacije podataka do generiranja novih značenja u formi glazbenih kompozicija i tekstova.

Primjerice, u radu deus X mchn, umjetnica koristi neuronsku mrežu koja izračunava gramatičku strukturu svetih tekstova – Starog i Novog zavjeta, Kur’ana, Tore, Dhammapade, Ramayane, Tao TeChinga i drugih – odnosno pronalazi njihov kod. Pojavljujući se iznenada i na zaprepaštenje korisnika s internetom povezanih uređaja, umjetna inteligencija na temelju tih podataka generira vlastiti „sveti tekst“ i uživo ga recitira putem zvučnika na hakiranim nadzornim kamerama ili ga ispisuje pomoću „opsjednutih“printera diljem svijeta.

Spomenuti rad pritom nije jedini čiji se sadržaj može pratiti uživo. Primjerice, u radu Faces2Voices, posjetitelji se mogu uključiti u stvaranje glazbene kompozicije na internetu, koja nastaje korištenjem umjetne inteligencije koja na temelju tehnologije prepoznavanja lica proizvodi i u skladbu pridodaje zamišljene glasove.

Izložbu je moguće besplatno posjetiti do 8. siječnja, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote između 16 i 20 sati, osim na datume od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca, te 1., 2. i 6. siječnja 2021. godine, kada galerija neće raditi.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u galeriji je ograničen. Posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Više o svim predstavljenim radovima doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Fotografije: Tanja Kanazir