Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

U Filodrammatici premijerno izvedena predstava Bakice

U dvorani Filodrammatice, u ponedjeljak, 21. prosinca kolektiv Igralke koji čine diplomantice studija Gluma i mediji u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) – Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Anja Sabol i Ana Marija Brđanović premijerno su odigrale predstavu „Bakice“ koja je nastala na temelju svjedočanstva siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce.

Stvarajući ovu dokumentarnu predstavu, mlade su se glumice pitale tko su zapravo te žene koje viđamo svugdje oko nas i to na svakodnevnoj razini. Kakve su njihove životne priče, što im je u životu bitno, na koji način doprinose društvu koje ih često ne vidi ili za njih ne mari? Na kazališne su daske prenijele priče Albine, Ljudmile, Marte i Suzane, a sve u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj.

Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama.

U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, “Bakice” otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.

Kao popratan program ove predstave, od 17. do 20. prosinca u Galeriji SKC bila je postavljena i izložba, također nazvana „Bakice“, a riječ je bila o izložbi dokumentarnih stripova nastalih u okviru kolegija “Ilustracija i strip” pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz podršku nositelja kolegija izv. prof. art. Damira Stojnića i mentorstvo asistentice Korine Hunjak. Stripove su izradili studenti 1. godine diplomskog studija slikarstva na temelju iskustava autorica predstave tijekom etnografskog istraživanja života skupljačica boca. Ovi mladi umjetnici uzeli su njihove priče kao polazište i inspiraciju kako bi u žanru “dokumentarnog” stripa istražili i izrazili vlastite doživljaje ove tematike.

Njihovi su radovi tiskani i u programskoj knjižici predstave koju su posjetitelji mogli uzeti u zamjenu za donaciju, kao što je bio slučaj i na samoj premijeri. Ovim činom cijeli ovaj projekt pokazuje i veliku socijalnu angažiranost budući da će se sve prikupljene donacije podijeliti na četiri djela i namijenjene su upravo ženama koje su i inspirirale cijelu ovu priču – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

Dijeleći prijateljstvo, ljubav prema igri i (društveno angažiranom) kazalištu, mlade glumice okupljene u skupinu Igralke samostalno provode svoje vlastite projekte kao autorice i producentice, a dokumentarna predstava „Bakice“ njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom „Plastika fantastika“ iz 2019. godine.