Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

U Galeriji SKC otvorena izložba fotografija Trans Balkan posvećena transrodnim osobama

U prostoru Galerije SKC, u utorak, 15. rujna, otvorena je izložba fotografija Trans Balkan autora Aleksandra Crnogorca. Postav izložbe koja je otvorena u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čini tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana zajedno s njihovim osobnim životnim pričama, izazovima i problemima s kojima se susreću, a ovom se izložbom propituju i problemi s kojima se ta zajednica suočava u svakodnevnom životu.

Radeći na ovom projektu, Aleksandar Crnogorac posjetio je regije jugoistočnog dijela Europe kako bi upoznao, intervjuirao i fotografirao pojedince različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalne i obrazovne pozadine te ono najvažnije, drugačijeg stupnja osobne tranzicije. Na svom je putovanju posjetio Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Rumunjsku, Albaniju, Grčku i Tursku i vratio se obogaćen fotografijama i osobnim pričama ljudi s tih fotografija.

Izložba je premijeru imala u Beogradu, do sada je gostovala u Novom Sadu,  Zagrebu, Skopju, Prištini, Sofiji, Sarajevu, Tuzli, Podgorici, Tirani, Rimu i Oslu, a u Rijeci ostaje otvorena do 25. rujna.

Na programu otvorenja kojem je nazočio i autor fotografija, nastupila je violinistica Isabel iz Francuske, koja već niz godina živi u Hrvatskoj, a duboki trag ostavila je surađujući dvadeset godina s Darkom Rundekom, od njegovog Cargo Orkestra, nastalog u Parizu, do Cargo Trija.

Posjetitelji su imali priliku uživati u njezinoj izvedbi Bachove sonate i partite za solo violinu, što je nastavak njezinog predstavljanja višegodišnjeg istraživanja tog dijela Bachova opusa.

Glavni cilj ove izložbe je pozvati i senzibilizirati publiku na upoznavanje ove manjinske zajednice kao i povećati vidljivost transrodne zajednice Balkana. Težnja je da njihove osobne priče potaknu širu zajednicu na bolje razumijevanje ove manjine koja se nalazi u našem društvu i često joj je potrebna upravo potpora kao i razumijevanje okoline.

Projekt podržavaju Rijeka 2020, Kreativna Europa, UN Free & Equal campaign i Galerija SKC.