Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

U gradu će četiri dana boraviti 350 profesionalnih međunarodnih umjetnika

U Rijeci se održava okupljanje najveće međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti IETM.

Sutra se u Rijeci u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture otvara skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti – IETM, jedne od najvećih u svijetu s oko 450 članova iz više od 50 zemalja. Skup, koji će trajati do 27. listopada 2019. godine, okuplja više od 350 profesionalnih umjetnika iz cijelog svijeta na više lokacija: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici. Osim sastanaka i predavanja, skup prati bogat umjetnički program.

Rijeka se ugošćavanjem IETM-a ponosno pridružuje gradovima poput Berlina, Sofije, Budimpešte, Glasgowa, Krakova i Kopenhagena koji su već ugostili ovaj plenarni skup, čiji su trajni ciljevi međunarodne koprodukcije, suradnički projekti i procesi, mobilnost umjetnika i razmjena profesionalnih znanja. Skup je ujedno i izvanredna prilika za predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotora, producenata i ravnatelja festivala.

Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i komunikacija Rijeke 2020 naglasila je kako su – međunarodne suradnje važne jer projekt Europske prijestolnice kulture promoviraju u svijetu, a lokalne umjetnike, producente i sve one koji rade u kulturi lokalno, umrežavaju s organizacijama širom Europe. Kregar Šegota dodaje kako je središnja tema plenarnog sastanka IETM-a u Rijeci razvoj publike, a to je tema kojom se u okviru projekta Rijeke 2020 intenzivno bavilo u sklopu edukativnog programa Učionice pa je to još jedna prilika da sudionici nauče više o razvoju publike, koliko je publika važna i kako ju dovesti na kulturna događanja.

Uz pozvane članove IETM mreže, za sudjelovanje na skupu mogli su se prijaviti svi zainteresirani građani i profesionalci, a ulaznice za popratni umjetnički program dostupne su bez prijave i široj javnosti.

Središnja tema plenarnog sastanka IETM-a u Rijeci je razvoj publike, a o toj će temi u Rijeci govoriti mnogi stručnjaci, između ostalih vizualni umjetnik i dramaturg Andrej Mirčev, poljski aktivist, umjetnik i novinar Igor Stokfiszewski, producentica i izvođačica zabavnog kazališta poput cabareta i ulične umjetnosti Jenny Wilson, edukator u području kazališta Simón Hanukai, koautor Strategije razvoja kulture grada Novog Sada i koncepta aplikacije za Novi Sad Europsku prijestolnicu kulture te docent na Fakultetu Goran Tomka, scenarist i kazališni redatelj Luca Ricci, scenarist i pisac koji je radio kao profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i gostujući profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Darko Lukić, kulturna menadžerica i Direktorica AltArt fondacije Rarita Zbranca, organizator Queer Zagreb festivala i osnivač udruge Domino Zvonimir Dobrović, glazbena kritičarka i multidisciplinarna kulturna radnica u području feminizma, suvremene umjetnosti i tehnologija Natalia Skoczylas, dramaturg i redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te suosnivač i član kolektiva za izvedbene umjetnost BADco. Goran Sergej Pristaš i mnogi drugi.

Ása Richardsdóttir, generalna sekretarica IETM-a naglasila je kako – osmišljen program ima snažan lokalan doprinos sastanku te će članstvo time dobiti priliku čuti nove glasove, glasove hrvatske scene što je iznimno važno. Sutra se nakon više mjeseci uspješnih priprema u kojima su sudjelovala oba tima, Rijeke 2020 i IETM-a, otvara jesenski skup u Rijeci. IETM je najstarija i najveća Europska mreža za izvedbene umjetnosti osnovana 1981. godine, a upravo je hrvatski festival Eurokaz bio jedan od osnivača mreže i Hrvatska je scena od samog početka pa sve do danas aktivni član mreže.  Richardsdóttir je podsjetila na znanstvenu studiju koja je dokazala da se srca publike tijekom kazališne izvedbe mogu sinkronizirati i kucati u istom ritmu, to pokazuje kako je trenutak sreće koji povezuje ljude u publici tijekom izvrsne izvedbe magičan, i zato se nikad ne smije zaboraviti da su izvedbene umjetnosti važne jer stvaraju takve magične trenutke za publiku.

IETM – Međunarodna mreža za suvremene izvedbene umjetnosti, mreža je koju čini više od 450 organizacija izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta: kazalište, ples, cirkus, performans, interdisciplinarne umjetničke forme, novi mediji. Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački i resursni centri, sveučilišta i institucionalna tijela. Svake godine mreža IETM održava više manjih sastanaka te dva velika plenarna skupa.

U Rijeku na IETM skup dolaze brojni nezavisni umjetnici i predstavnici ministarstva, British Councila, Flanders Art Instituta, sveučilišta te predstavnici nekoliko prošlih i budućih Europskih prijestolnica kulture. Na popisu brojnih imena predstavnika organizacija iz cijelog svijeta ističu se: Performing Lines – australska kompanija koja se bavi suvremenim izvedbama te im je naglasak na prikazu različitih skupina te osobit naglasak stavljaju na Aboridžane, Cryptic – međunarodno prepoznata producentska kuća iz Glasgowa, poznati Sziget Festival iz Mađarske, predstavnici Walk the Planka iz Velike Britanije – pioniri vizualne umjetnosti koji su radili nekoliko otvorenja Europskih prijestolnica kulture, Kaimera production iz SAD-a koji se bave performansima koji objedinjuju glazbu, multimediju i vizualnu umjetnost, Cumbernauld Theatre – jedno od najstarijih škotksih kazališta i mnogi drugi.

Program IETM konferencije sastoji se od tridesetak edukacijskih aktivnosti, među kojima se kao važne teme za domaću izvedbenu scenu mogu izvojiti – Talk of the Day: For Democratic cultural policies na kojem će Dea Vidović iz Zaklade Kultura Nova govoriti o tome kako bi kulturna demokracija 21. stoljeća trebala izgledati. Balkan Arts Network je razgovor o regionalnoj suradnji s predstavnicima svih zemalja bivše Jugoslavije. Već više od 15 godina mreža Balkan Art Express pruža prostor za razmišljanje o novim ulogama suvremene umjetnosti i mogućnostima za regionalnu suradnju i razmjenu između profesionalaca u jugoistočnoj Europi. Talk of the Day: Cultural polis and the haunting spirit of the non-audience je predavanje o etičkoj kulturnoj politici i participaciji svih građana o kojima će govorit Goran Tomkakoautor Strategije razvoja kulture grada Novog Sada i koncepta aplikacije za Novi Sad Europsku prijestolnicu kulture te docent na Fakultetu za sport i turizam iz Novog Sada.

 

Predstavljanje programskih cjelina i programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Kroz program IETM-a, odnosno predavanja i posebne umjetničke šetnje, bit će predstavljen i program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Sudionicima skupa predstavit će se sudionički programi Rijeke 2020 – Civilne inicijative i Zeleni val, programski pravci Kuhinja različitosti, Dječja kuća, Slatko i slano, Lungomare Art te Dopolavoro. Također, predstavit će se i program Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u 2020. godini.

Bogat popratni umjetnički program IETM konferencije

Osim predavanja, predstavljanja i panela, u sklopu IETM-a je osmišljen bogat umjetnički program koji se sastoji od šest predstava, triju predstava koje su produkcije HNK Ivana pl. Zajca (balet “4 allegra, 1 allegretto i 2 bolera”, drame Lollipop i Down by Law), predstave Dnevnik jednog luđaka u izvedbi Moving music theatre, dvije predstave Plesne grupe Magija, inkluzivne plesne grupe osoba sa i bez invaliditeta te izvedbe Travelogue jedne od prvih nezavisnih kazališnih produkcija u Hrvatskoj, Trafik teatra.

Raspored umjetničkog programa nalazi se OVDJE.

Ured za prodaju ulaznica IETM-a nalazit će se u HKD-u na Sušaku od 24. do 26. listopada 2019., a ulaznice za predstave moguće je kupiti online, te u HKD-u od 10 do 19,30 sati ili prije izvedbe (ukoliko ima raspoloživih mjesta).