Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

Održan trodnevni seminar na temu „Organizacija kulturnih događanja“

U tri dana predavanja polaznici su se upoznali s ključnim elementima planiranja i izvedbe događanja, a predstavljeni su i trendovi u organizaciji kulturnih događanja, tehničko-prostornim aspektima i hospitalityju, kao i savjeti za uspješnu organizaciju događanja.

Ovo je prilika za nova poznanstva, umrežavanje, stjecanje novih ideja za organiziranje kulturnih događanja, rekao je koordinator izgradnje kapaciteta pri Rijeci 2020 Nenad Antolović naglasivši da će se program, umjesto na teoriji, bazirati na primjerima dobre prakse i naučenim lekcijama u organizaciji kulturnih događanja različitih vrsta.

Kroz prvi dan seminara polaznici su se upoznali s izazovima koje donose organizacija događanja na specifičnim lokacijama i organizacija kulturnog događanja velikog razmjera. Prezentirano je otvorenje Azijskih igara na pijesku (Boris Kovaček), festivala Outlook i Dimensions (Vedran Meniga), ali i Gothenburg Fringe Festivala (Isabel Lagos).

Drugi dan seminara polaznicima su predstavljeni elementi koji pridonose uspješnom planiranju i izvedbi pojedinog kulturnog događaja, a kroz rad u grupama dobili su dodatnu mogućnost primijeniti stečeno znanje. Aleksandar Brkić, predavač na Institutu za kreativno i kulturno poduzetništvo na londonskom Goldsmithu, istaknuo je da sudionicima ne želi davati uputstva za rad u grupama „korak po korak“ iz dva razloga: najbolje se uči na pogreškama, a ponekad se bez prethodnog znanja kako „ispravno“ riješiti problem može doći do novih i inovativnih rješenja.

Važnost otvorenja
José Ignacio Abanda, producent otvorenja San Sebastiana 2016, Europske prijestolnice kulture, održao je predavanje o važnosti glavnog događanja, otvorenja Europske prijestolnice kulture.
Prema Abandi, otvorenje je izuzetno važan događaj koji građani čekaju godinama, a očekuje se da će ga doći gledati i oni koji nisu zainteresirani za kulturu. Stoga je važno dobro isplanirati otvorenje te ga popratiti manjim događanjima u različitim dijelovima grada. Ti događaji trebaju biti zanimljivi različitim dobnim skupinama i različitim interesima građana kako bi se svatko našao u jednom od njih.

Abanda je svoje predavanje začinio zabavnim anegdotama, pokazujući da se može učiti i na tuđim greškama. Tako je rekao da je otvorenje bilo neuspjeh, da su mediji bili protiv projekta EPK, da je suradnja establishmenta i kulturnjaka mogla biti bolja te istaknuo da će zadovoljan posjetitelj izraziti zadovoljstvo trojici ljudi, a nezadovoljan tridesetorici.
Ipak je zaključio da je to bilo pozitivno iskustvo, rekavši „napravili smo i mnoge dobre stvari“.

Što nakon 2020?
Apsolutno je jasno da su Riječani shvatili potrebu da budu dobro pripremljeni, podjednako na razini ljudi i organizacija, za produkciju kulturnih događanja. Nerazumijevanje toga je čest uzrok neuspjeha kod Europskih prijestolnica kulture. Pametno je da ste uspostavili ovakav sustav edukacija koje mogu poslužiti predložak za buduće prijestolnice kulture, istaknuo je Hugo De Greef, direktor EPK Brugge 2002., te dodao Početkom 2021. godine zaključit ćete da je to bila dobra godina, vrhunska godina, donijet ćete određene zaključke, ali pravi će sud doći godinama kasnije kada ćete vidjeti dobre i loše strane 2020. godine. Vidjet ćete da je bila dobra prema nasljeđu koje je ostavila. Ta je godina je važna za grad, ali ona je samo trenutak u tom procesu.

Kroz treći dan seminar teme su bile tehničko-prostorni aspekti organizacije kulturnog događanja i neizostavni hospitality, a kroz primjere dobre prakse predstavljena su iskustva s Festivala Avignon (Bernard Faivre d’Arcier), Exit festivala (Darko Flego) i Motovun Film Festivala (Matko Burić i Zdenka Gold).

Međunarodni seminar zatvoren je izlaganjima Alana Vukelića, Marina Lukanovića i Nine Majcan Šprajc, „lokalnih snaga“ koji su podijelili svoja iskustva na temu prostorno-tehničkih aspekata organizacije kulturnog događanja.

Trodnevni seminar „Organizacija kulturnih događanja“ bio je dio drugog modula kontinuiranog edukacijskog programa „Produkcija u kulturi“. Program polazi 36 sudionika koji će do kraja programa polaziti niz radionica kojima će se pokriti svi važni aspekti produkcije kao što su alati u komunikaciji, evaluacija, financijsko pravni aspekti produkcije te uključivanja osoba s invaliditetom.

Kroz ostatak drugog modula polaznici su se dotaknuli tema poput volontiranja, prostora i lokacija, timova i uključenja lokalne zajednice, te otvorenja i hospitalityja.
Seminar i drugi modul programa vodili su međunarodni stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom: Hugo de Greef (Brugge 2002), Bernard Faivre d’Arcier (La Bienalle de Lyon i Festival Avignon), Sophie Jump (Seven Sisters), Rainer Kern (Mannheim i Enjoy Jazz), John Wassel (Walk the Plank), Aleksandar Brkić (Goldsmith), Darko Flego (Sky Corporation), Jan Ove Hafstad (Swedish Festivals) i monogi drugi.

Realizacija programa „Produkcija u kulturi“ sufinancirana je od strane Europskog socijalnog fonda – projekt LO.PA.Z PLUS: projekt Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Primorsko-goranskoj županiji, kojim se omogućuje nezaposlenim i dugotrajno nezaposlenim prijaviteljima dodatno usavršavanje kako bi stekli vještine i kompetencije za tržište rada i ulazak u svijet poduzetništva. Program također podržava British Council.

Foto: Tanja Kanazir