Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Slatko i slano, Vijesti

U Rijeci se predstavlja najbolje od recentne hrvatske arhitekture

U okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programski pravac Slatko i slano u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA), Društvom arhitekata Rijeka (DAR) i DeltaLabom (Sveučilište u Rijeci) organizira Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini.

Na otvorenju izložbe, u zgradi IVEX na adresi Delta 5 s početkom u 19 sati, 28. ožujka 2019., dodijelit će se i godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Izložba ostaje otvorena do 28.  travnja 2019.  

Slatko i slano je jedan od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na revitalizaciju dijela grada u samom srcu Rijeke koji prati tok Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano). Cilj je obnova urbanih poteza ove zone, bivših industrijskih i lučkih sadržaja te iniciranje promjena kroz koje će se, inovativnim metodama prostornog planiranja i arhitektonske aktivacije u suvremenom kontekstu, oživjeti prazni te zanemareni prostori na Delti te ambijentalno atraktivne zone lukobrana i mora. Jedna od lokacija koja je uključena u programski plan je i zgrada IVEX.

Godišnja izložba realizacija arhitekata i arhitektica bit će postavljena upravo u zgradi IVEX, na prvoj etaži, u prostoru koji do sada nije imao funkciju izložbenog prostora te će ovo događanje biti premijerno aktiviranje ovog prostora u svrhu izložbenog i popratnog programa projekta Rijeka 2020, s ciljem dovođenja što većeg broja posjetitelja na javna događanja u zgradu na Delti.

Ususret samoj izložbi Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je dobitnike godišnjih nagrada za životno djelo te nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini u 4 kategorije, izabrane između 64 autorska rada koji će biti predstavljeni na izložbi. Radove je ocjenjivao stručni žiri kojeg čine međunarodni gosti Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD), članovi Stručnog savjeta UHA-e Ana Šverko i Maroje Mrduljaš te Ana Mrđa kao koordinatorica. Svakako treba istaknuti da se među nominiranim projektima našao i jedan riječki, a to je upravo prostor RiHuba, nastao u sklopu predprogramskih aktivnosti projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Popis nagrađenih i nominiranih:

Nagradu “Viktor Kovačić’ za životno djelo dobiva akademik Dinko Kovačić.

Za nagradu “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2018. godini nominirani su:
– VINARIJA U KUTJEVU, Kutjevo / autori: Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić
– STADION LUKE ŠOKČEVIĆA ŠALJAPINA, Gunja / autori: Gorana Giljanović i Eugen Popović
– UPRAVNA ZGRADA VALAMAR RIVIERA, Poreč / autori: Branimir Medić i Pero Puljiz
– LIFESTYLE HOTEL VITAR, Bol, otok Brač / autori: STUDIO UP; Lea Pelivan, Toma Plejić
– OSNOVNA ŠKOLA ZORKE SEVER, Popovača / autori: Mia Roth i Tonči Čerina

Za nagradu “Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2018. godinu nominirani su:
– KUĆA STAKA, Zagreb / autori: Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi
– VIKEND KUĆA NA JADRIJI, Šibenik / autor: Tomislav Krajina
– DOGRADNJA OBITELJSKE KUĆE NA TREŠNJEVCI, Zagreb / autor: Tomislav Pavelić
– BEDROCK HOUSE, Brzac, otok Krk / autori: Arhitektonski biro Turato; Idis Turato i Marko Liović

Za nagradu “Bernardo Bernardi’ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2018. godinu nominirani su:
– UNUTARNJE UREĐENJE PROSTORA RIHUB, Rijeka / autorice Ana Boljar i Ida Križaj Leko
– POSTAV IZLOŽBE 1918. – PRIJELOMNA GODINA U HRVATSKOJ, Hrvatski povijesni muzej, Zagreb / autori: Damir Gamulin i Antun Sevšek
– ATELIER D/02, Zagreb / autorica: Vanja Ilić

Nagradu “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture posthumno dobiva dr.sc. Tomislav Premerl.

Za nagradu “Neven Šegvić”  za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2018. godinu nominirani su:
– SLIKE PO IVANU (ĐOVANIJU) / autor: Nenad Fabijanić
– MOISEJ GINZBURG: RITAM U ARHITEKTURI / autori: Luka Skansi (urednik), Ivo Alebić, Nives Franić, Primož Fijavž, Studiobotas
– LEKSIKON SPLITSKE MODERNE ARHITEKTURE / autor: Darovan Tušek

Izložbu prati i katalog radova Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. Čovjek i prostor br. 1-4 / 2019 (764-767).