Prezentacijom projektnih radova svih sudionika i individualnim savjetovanjem s mentorima završio je treći ciklus LAB for European Project Making koji se, nakon Temišvara i Novog Sada, održavao u Rijeci od 30. lipnja do 8. srpnja.

Riječ je o edukacijskom ciklusu namijenjenom kulturnim djelatnicima, posebice kulturnim menadžerima i producentima, koji žele ojačati svoje vještine upravljanja velikim projektima na međunarodnoj razini. Tri buduće prijestolnice kulture (Rijeka 2020., Novi Sad 2021. i Temišvar 2021.) time su ojačale svoje ljudske potencijale i mogućnost uspostave i jačanja međunarodne suradnje.

„Do ideje pokretanja LAB-a došlo je u prvoj polovici 2017. godine inicijativom Rijeke 2020. Naknadno smo tijekom radnog sastanka s predstavnicima Temišvara i Novog Sada definirali kostur programa, potrebe polaznika i ciljeve projekta, a nakon toga je objavljen javni poziv za odabir sudionika. Po osmero sudionika iz svakog od gradova – budućih prijestolnica kulture, dobilo je priliku pohađati tri ciklusa intenzivnih devetodnevnih edukacija koje su uključivale predavanja i intenzivni rad na individualnim projektima s kojima su se prijavili i koji su potencijalni dio kulturnog programa njihovih budućih europskih prijestolnica kulture“, otkrila nam je Tanja Kalčić, glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta.

LAB for European Project Making okupio je 29 polaznika čiji interesi variraju od organizacije kulturnih događaja, produkcije, multimedije i suvremene umjetnosti do kulturnog naslijeđa, jačanja kapaciteta i inkluzije osoba s poteškoćama. Prvi ciklus održan je u prosincu 2017. godine u Temišvaru gdje je glavna tema bila razvoj publike, dok je drugi ciklus na temu produkcije održan u Novom Sadu u travnju ove godine. Teme riječkog LAB-a bile su program i kulturne politike s posebnim naglaskom na razvoj programa, europsku dimenziju i uspostavu suradnje, budžetiranje i prikupljanje sredstava.

„Sam program LAB-a osmišljen je s obzirom na potrebe polaznika i situaciju u kojoj se nalazimo, a osim znanja, dragocjena je i stečena šira slika o kulturi i kontekstu u kojem djelujemo. Usput je ojačana motivacija i usmjerenost na postizanje cilja. Mislim da ću pravu vrijednost stečenih znanja osjetiti kroz vrijeme, a neke sam spoznaje već počeo primjenjivati“, kazao nam je Sebastian Dobrescu, polaznik iz Temišvara, koji je kao veliku prednost LAB-a istaknuo i upoznavanje novih ljudi i gradova. Tako je za sudionike riječkog LAB-a organiziran bogati kulturni i društveni program koji je uključio i pojedine programe „Ljeta u prijestolnici“, ali i obilazak kompleksa Benčić, RiHuba i broda Galeb, infrastrukturnih projekata Rijeke 2020.

„Puno mi je značila konkretna evaluacija projekta koju sam obavila kroz treći ciklus LAB-a održan u Rijeci, a oduševila me i Rijeka s njenim liberalnim duhom i autentičnom opuštenošću“, kazala nam je Violeta Đerković iz Udruženja za zaštitu kulturnog naslijeđa Almašani iz Novog Sada.

Mentori i predavači u Rijeci bili su Julia Pagel, generalna tajnica u NEMO – Network of European Museum Organisations (Njemačka), Adam Jeanes, projektni voditelj i direktor Music/Arts Council England (Engleska) te Milena Dragičević Šešić, predstojnica katedre za interkulturalizam, menadžment umjetnosti i posredovanje UNESCO-a i predavačica iz područja kulturnih politika, menadžmenta u kulturi i kulturoloških i medijskih studija na više sveučilišta diljem Europe (Srbija). Primjere dobre prakse u području kulturnih politika i programa prezentirale su Alma R. Selimović i Mojca Jug iz Zavoda Bunker (Slovenija), te Antonia Silvaggi iz MeltingPro-a (Italija), a predstavljen im je i rad Saveza udruga Molekula.

LAB for European Project Making je aktivnost suradnje sufinancirana sredstvima Centralne Europske Inicijative (CEI).

Foto: Maja Tomić