Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

U Rijeku stiže festival Revija malih književnosti – Egipat

U organizaciji udruge Kulturtreger/ književnog kluba Booksa,  u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020 i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti – Egipati uz književni, domaćoj će publici ponuditi i filmski program. Program u Zagrebu odvija se od 28.11. do 5.12., dok će se u Rijeci i Dubrovniku program održati 30.11.

Petnaesta po redu Revija malih književnosti ugostit će egipatske književnike i književnice čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim centrom izdavaštva. U sklopu festivala bit će objavljena i antologija suvremene egipatske književnosti nazvana Naše trube izazvale su tišinu. Antologija sadrži kratke priče, pjesme i ulomke iz romana koji predstavljaju spektar egipatske književnosti i povijesnih generacija, od one koja je stasala 1960-tih pa do generacije čiji je književni senzibilitet oblikovan u desetljeću koje je prethodilo revoluciji 2011. godine, a neovisno o dobi, nitko od ovih autorica i autora nije poznat domaćoj književnoj publici jer njihova djela dosad kod nas nisu objavljena.

U antologiji su zastupljeni radovi desetoro autorica i autora od kojih troje, Mansoura Ez-Eldin, Yasser Abdel Latifi Nael el-Toukhi, dolaze na Reviju malih književnosti, a pridružit će im se i Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti koja je napravila izbor autora i autorica, te Ahmed Refaatkoji je odabrao filmove koji će se prikazati u sklopu Revije.

Mansoura Ez-Eldin (1976.) egipatska je spisateljica i novinarka. Objavila je tri zbirke kratkih priča i četiri romana među kojima i A Haven for the absence2018. godine za koji je osvojila brojne nagrade i priznanja (primjerice Beyond Paradiseje 2010. godine ušao u uži izbor za prestižnu nagradu Arabic Booker). Djela su joj prevedena na nekoliko jezika, uključujući i engleski prijevod romana Maryam’s Mazekoji je 2007. godine objavio American University in Cairo Press. Godine 2019. ušla je u izbor projekta Beirut39kao jedna od 39 najboljih arapskih autora mlađih od 40 godina. Radovi su joj objavljeni u brojnim međunarodnim novinama i časopisima.

Yasser Abdel Latif (1969.) egipatski je pisac, pjesnik i književni prevoditelj. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Kairu 1994. godine. Radio je kao tekstopisac i novinar za Egipatsku televiziju te za kairski ured španjolske novinske agenciju EFE do 2009. godine, nakon čega se preselio u Edmonton, u Kanadu, gdje je započeo karijeru slobodnog pisca i prevoditelja. Objavio je četiri knjige, tri zbirke poezije te mnoge eseje i članke o modernoj kulturnoj povijesti te glazbi. Neka od djela su mu prevedena na engleski, francuski, njemački, talijanski i španjolski jezik. Preveo je na arapski mnoga književna djela s francuskog i engleskog jezika, uključujući i neka klasična djela francuskih autora poput Charlesa Perraulta, Balzaca i Emila Zole.

Nael el-Toukhi (1978.) pisac je, novinar i prevoditelj s hebrejskog na arapski jezik. Objavio je zbirku kratkih priča te četiri romana. Njegov posljednji roman, Out of the Gutter, u Egiptu je objavljen 2018. godine, a roman Women of Karentinapreveden je na engleski te objavljen u izdanju nakladnika American University in Cairo Press 2014. godine. Njegov prijevod hebrejskog romana Rachel and Ezekielna arapski jezik objavljen je 2016. godine u izdanju nakladnika Almog Behar.

Kako navodi Zeina G. Halabi:

” Suvremeni egipatski pisci predstavljeni u Antologiji književnosti Egipta ikonoklastički su utoliko što dovode u pitanje književnu ortodoksiju. Uslijed političkog monoteizma, oni pojedinačno i kolektivno utiru put novom razumijevanju književnosti u nemapiranom trenutku koji nazivamo “suvremenost”.”

Filmski dio programa provodi se u suradnji s Human Rights Film Festivalom, a uključit će projekcije pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru Ahmeda Refaata, filmskog istraživača i kustosa pri kulturnoj instituciji Contemporary Image Collective – CIC iz Kaira.

Program riječke Revije malih književnosti:

Subota, 30.11.
Art kino Croatia, Krešimirova 2, Rijeka
18.00 – književni razgovor i čitanje, Mansoura Ez-Eldin i Zeina Halabi, moderira Tea Tulić
20.00 – projekcija filma Raj palih anđelaOsama Fawzy, 1999, 79 min, uz uvod filmskog teoretičara Ahmeda Refaata

Svi razgovori održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda. Filmovi su prevedeni na engleski ili hrvatski jezik.

Ulaz na sve programe je besplatan.