Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

U tijeku su prijave za radionice koje se održavaju u sklopu projekta RImiks identiteta

U sklopu Europske prijestolnice kulture, Udruga Metamedij iz Pule provodi projekt RImiks identiteta kojim istražuje Istarsku ljestvicu, specifični glazbeni izričaj Istre i Kvarnera.

Rezultate istraživanja u konačnici će pretočiti u zvučne instalacije koje će u rujnu biti postavljene uz korito Rječine na Šetalištu Andrije Kačića Miošića.

Kako bi se pripremila glazbena podloga za postavljanje zvučnih instalacija, organiziraju se i radionice Tijesni intervali Istre i Kvarnera, Ventilatori oscilatori i uvodna radionica Ableton programa na kojima zainteresirani mogu naučiti više o tijesnim intervalima, izradi neobičnih instrumenata te remiksiranju.

Radionice će se održati u od 7. do 9. travnja, u RiHubu (Ivana Gorhovca 1A) a ciklus obuhvaća predavanja istaknutih umjetnika – Noela Šurana i Tina Dožića. Prijave se zaprimaju do 27. ožujka i to ispunjavanjem obrasca na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/LchSEjh2Q7J8burY9

RImiks identiteta provodi se u sklopu programskog pravca Europske prijestolnice kulture Slatko i slano, a propituje glazbene zakonitosti tijesnih intervala Istre i Kvarnera, nematerijalne kulturne baštine koja je uvrštena na listu UNESCO-a. Projekt ide korak dalje od tradicije te kroz izradu neobičnih glazbenih instrumenata od industrijskog i elektroničkog otpada otvara vrata remiksiranju tradicionalnih zvukova.

TIJESNI INTERVALI ISTRE I KVARNERA
Noel Šuran će u sklopu radionice ‘’Tijesni intervali Istre i Kvarnera’’ istražiti, eksperimentirati i improvizirati pjevanje „na tanko i na debelo“. Materijali snimljeni tijekom radionice poslužit će za novu produkciju u kojoj će se posuđivanjem i mijenjanjem nastalih zvukova stvarati novi i kombinirati s elektronskim.

VENTILATORI OSCILATORI
Na radionici Tina Dožića “Ventilatori oscilatori” polaznici će naučiti izraditi svoje elektroničke instrumente od e-otpada. Koristit će se dijelovi odbačenih računala koji će postati oscilatori – osnovni izvori tona sintetizatora zvuka (engl. synthesizer). Točnije, stari ventilatori računala svojim će okretanjem proizvoditi tonove, a umrežavanjem više takvih ventilatora oscilatora polaznici će moći stvarati glazbene harmonije. Polaznici će naučiti osnove lemljenja, čitanja elektroničkih shema i prenamijene elektroničkog otpada u bučne glazbene instrumente.

ABLETON
Tijekom radionice će za polaznike biti organizirana i prezentacija glazbenog programa Ableton, koja će poslužiti kao DAW platforma za kombinaciju audio materijala i njihovo remiksiranje. Poželjno je da polaznici imaju već određena predznanja o radu u nekom DAW programu te da ponesu vlastito računalo s instaliranim programima u kojima se snalaze.

Radionica uključuje i terensko istraživanje.
Termini održavanja su od 7.–9. travnja 2020. od 10:00 do 17:00 sati.
Lokacije: RiHub, terenski rad
Voditelji radionica/izvođači: Tin Dožić i Noel Šuran
Način prijave je popunjavanjem online obrasca: https://forms.gle/LchSEjh2Q7J8burY9
Rok za prijavu je 27.03.2020., a maksimalan broj polaznika je 15 po radionici.
Nakon prijave, polaznicima će biti poslan detaljni program sa satnicom.