Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

U Voloskom predstavljene dvije umjetničke instalacije nastale u sklopu Lungomare Art pravca EPK

Predstavljene su dvije umjetničke instalacije “1857” Jirija Kovande i “Lautus” Nike Laginje, jedna postavljena na kopnu, druga pod morem

U petak, 28. svibnja 2021. godine na mulu u Voloskom (lukobranu lučice u Voloskom), održano je predstavljanje umjetničkih instalacija “1857” Jiřía Kovande i “Lautus” Nike Laginje nastalih u sklopu programskoga pravca Lungomare Art Rijeke 2020-Europske prijestolnice kulture.


Jedna pod morem, druga na kopnu

Dvije umjetničke instalacije, od kojih je jedna postavljena na kopnu a druga pod morem, kroz suradnju dvoje umjetnika tematiziraju ekologiju i svojevrsni su dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali.

Kamena bista autora Jiřía Kovande postavljena na početku šetnice uz more u Voloskom, nadahnuta je vološćanskom prirodom i poviješću, točnije simbolom čistog mora Jadranskim bračićem te istaknutim hrvatskim znanstvenikom Andrijom Mohorovičićem koji je 1857.godine rođen u Voloskom. Kovanda se nadovezuje na rad Nike Laginje koja je svoju instalaciju postavila ispod mora kao trajni doprinos obnavljanju bioraznolikosti  podmorja.

Podmorska šetnja na velikom ekranu

Nika Laginja svoju je podmorsku skulpturu predstavila uz pomoć ronioca koji se, opremljen posebnom tehnologijom (Kirby Morgan Two Way Communication), zaronio do skulpture, a njegovu su šetnju pod morem svi prisutni na kopnu mogli pratiti na velikom ekranu. 

Predstavljanju instalacija prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica za financije u Gradu Opatiji Tamara Sergo, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, ispred Primorsko-goranske županije Irena Grdinić te voditeljica programskog pravca Lungomare Art Iva Kelentrić.

Organizator projekta Lungomare Art u Voloskom je tvrtka Rijeka 2020, a partneri projekta  su Grad Opatija, Prirodoslovni muzej Rijeka, Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Usti nad Labem – Fakultet za umjetnost i dizajn (Čehoslovačka).

Lungomare Art je jedan od programski pravaca Rijeke – Europske prijestolnice kulture kroz koji je duž kvarnerske obale i na kvarnerskim otocima postavljeno više trajnih instalacija suvremene umjetnosti inspiriranih Kvarnerom, a koje potpisuju renomirani umjetnici iz cijelog svijeta.

O autorima

Nika Laginja je mlada autorica iz Opatije koja završava diplomski studij kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Istražuje organičku skulpturu te stvara u prirodnim materijalima. Neke od radova realizirala je u prirodi na područjima Fužina i Risnjaka. Izlagala je na prostorima Rijeke, Zagreba, Opatije i Pirana.

Jiří Kovanda jedan je od najistaknutijih i najutjecajnijih suvremenih čeških umjetnika, priznat i prisutan i na međunarodnoj sceni. Njegova su ostvarenja uključena u zbirke prestižnih ustanova kao što su Centar Pompidou u Parizu ili Muzej moderne umjetnosti u New Yorku.