Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

U Zajc stiže Nazorova „Voda“ a s njom i niz popratnih događanja

Uoči premijere predstave, 17. ožujka, te tijekom travnja i svibnja, odvit će se i nekoliko popratnih aktivnosti od kojih su one namijenjene djeci dio programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – EPK.

U sklopu pilot projekta Riječkog kazališta mladih “Kamov”, Hrvatska drama u suradnji s Baletom HNK Ivana pl. Zajca najavljuje predstavu “Voda” redatelja i koreografa Matije Ferlina nastalu po istoimenoj noveli Vladimira Nazora i u adaptaciji Gorana Ferčeca.

Uoči premijere predstave, 17. ožujka, te tijekom travnja i svibnja, odvit će se i nekoliko popratnih aktivnosti od kojih su one namijenjene djeci dio programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – EPK.

Tako se već sutra, u petak 9. ožujka, održava Kazališni sabor s temom „Kazalište za djecu i mlade – više od didaktike?“ a 16.3. u 18 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca predavanje dr.sc Olge Perić pod nazivom “Brački ciklus Vladimira Nazora”. Polovicom travnja u suradnji s Vijećem mladih Benčić bit će organizirana radionica na temu vode, s terenskim radom i interaktivnom šetnjom, najavljeno je i predavanje o riječkoj vodi u suradnji s KD Vodovod i kanalizacija Rijeka, također u travnju, te Slušaj vodu (zvučni šator) – instalacija Mauricija Ferlina, scenografa predstave „Voda“ unutar koje će djeca moći poslušati radio dramu nastalu na temeljima predstave.

Ususret premijeri Nazorove “Vode”, Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca 9. ožujka u 18 sati poziva na scenu HKD-a na Sušaku, na Kazališni sabor s temom „Kazalište za djecu i mlade – više od didaktike?“. Bit će posvećen pitanju na koji način djeca i mladi doživljavaju kazališnu umjetnost, odnosno koliko pozornosti posvećuju formi a koliko sadržaju te što očekuju od jednog i od drugog. Naime, umjetnost za djecu i mlade često inzistira na svojoj didaktičkoj funkciji u društvu i obavezi da djeca doživljaj umjetnosti opravdaju i nekom poukom, što stavlja u drugi plan spoznaje i znanja koja se stječu neposrednim kazališnim iskustvom. Na Kazališnom saboru o tom će pitanju govoriti redatelj i koreograf „Vode“ Matija Ferlin, autor adaptacije i dramaturg Goran Ferčec, profesorica Tatjana Krpan Mofardin te učenici osnovnih škola u Rijeci a moderirat će ga dramaturginja Nataša Antulov.

Predavanje dr.sc Olge Perić, velike poznavateljice Nazorova djela i njegove pranećakinje, predstavit će jedan sasvim specifičan dio Nazorova stvaralaštva, onaj koji je posvećen Braču, na kojem se Nazor rodio i na kojem je proveo svoje djetinjstvo. Bavit će se ne samo kontekstualizacijom pripovijetke “Voda” već i životnim kontekstom unutar kojeg je ona pisana. Naime Nazorova “Voda” govori o malenoj luci Bobovišća na moru, u kojoj i danas postoji njegova kuća te spomenik, zbog čega Bobovišća često nazivaju i Nazorovom lukom.