Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

[Učionica] Edukativni program “Društveno odgovorna kultura i umjetnost”

Program „Učionica“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u suradnji s Fondom za druge i Dominom objavljuje poziv za sudjelovanje u prvom modulu kontinuiranog edukacijskog programa “Društveno odgovorna kultura i umjetnost”.

Sadržaj prvog modula
Kroz prvi modul programa koji će se održati 25. i 26. svibnja bavit ćemo se produkcijom društveno odgovornih kulturnih i umjetničkih projekata, a svoja iskustva će podijeliti Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Domina, kustos i predavač izvedbenih umjetnosti, te Silvija Stipanov, umjetnička voditeljica Ganz novog festivala, producentica i kustosica izvedbenih umjetnosti.

Radionica se sastoji od propitivanja uspješnih primjera društveno angažirane umjetnosti, povezivanja aktivizma i umjetnosti, mobiliziranja šire zajednice, stvaranja akcija i happeninga u javnom prostoru, participativnih kulturnih praksi, programa razvoja publike, kustoskih metodologija u izvedbenim umjetnostima, programa za razvoj umjetnika, komunikacije i distribucije umjetničkih projekata, kreativnih načina financiranja i produkcijskih trikova na primjerima djelovanja organizacija Domino (Queer, Perforacije, Sounded Bodies,…) i Ganz nove kulture promjene (ex. Kultura promjene SC-a, Ganz novi festival, Teatar &TD, …).

Prvi modul programa odvijat će se u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A, Rijeka) s početkom u 12 sati.

Prijava na prvi modul
Prvi modul programa je namijenjen za sveukupno 25 osoba iz Hrvatske koji se bave društveno angažiranom umjetnošću i/ili kulturom od kojih je 15 iz Rijeke i okolice, a 10 iz ostatka Hrvatske.

Prijava za prvi modul programa se podnosi ispunjavanjem prijavnice na LINKU.
Osim odgovora na pitanja u prijavnici, prijavitelji trebaju priložiti i sljedeće dokumente/ informacije:
– kratki opis projekta na kojem trenutno rade ili ga žele razvijati na radionici
– probleme ili izazove s kojima se suočavaju pri realizaciji
– kratki životopis
– opis organizacije u kojoj djeluju (ukoliko je primjenjivo)

Rok za prijavu je produžen do četvrtka, 23. svibnja do 12 sati.

S obzirom na to da je broj mjesta na kontinuiranom edukacijskom programu ograničen na najviše 25 polaznika, prijave koje zadovolje kriterije odobravaju se prema kvaliteti samog sadržaja prijave. Kvalitetu sadržaja prijave ocjenjivat će Povjerenstvo u čijem će sastavu biti članovi partnerskih organizacija koje izvode ovaj program.

Fond za druge pokriva troškove prijevoza u maksimalnom iznosu od 300,00 kuna po polazniku za sudionike izvan Rijeke i okolice.

 

Sadržaj i svrha kontinuiranog edukacijskog programa Društveno odgovorna kultura i umjetnost

Ova je trodnevna radionica dio novog kontinuiranog edukacijskog programa “Društveno odgovorne kulture i umjetnosti” koji program „Učionica“ projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u suradnji s Fondom za druge i Dominom.

Cilj programa je razvoj kompetencija umjetnika i djelatnika u kulturi u području stvaranja sadržaja “koji djeluje”, te jačanje razumijevanja o važnosti takve umjetnosti. Time će se potaknuti promišljanje i djelovanje društveno angažirane umjetnosti i kulture u kontekstu provođenja najvećeg kulturnog projekta u povijesti Hrvatske – Rijeke kao buduće Europske prijestolnice kulture.

Kroz sadržaj ovog kontinuiranog edukacijskog programa promatrat ćemo društveno angažiranu umjetnost i kulturu kroz širi kontekst pa ćemo se, osim same ideje i realizacije takvog sadržaja, baviti i kontekstom takvog rada i djelovanja, učincima, povezivanjem s aktivizmom i uključivanjem zajednice, fundraisingom, produkcijom ali i razvojem publike. Program će stvoriti skupinu strastvenih poticatelja promjena koji će samostalno ili zajedničkim radom utjecati na razvoj društveno odgovorne umjetnosti i kulture u godini kada Rijeka preuzme titulu Europske prijestolnice kulture ali i u godinama nakon 2020. godine. Program za cilj ima stvoriti 25 pojedinaca koji će biti spremni osmisliti, kontekstualizirati i realizirati društveno angažirani umjetnički i/ili kulturni projekt te jačati svijest o važnosti takvih aktivnosti za zajednicu i društvo u kojem djelujemo.

Cjelokupni program je strukturiran u tri modula koji će biti organizirani prema sljedećem rasporedu:
1. MODUL – Produkcija; 25. i 26. svibnja
2. MODUL – Fundraising; od 17. do 19. srpnja (javni poziv će biti objavljen tijekom mjeseca lipnja)
3. MODUL – Razvoj publike; od 24. do 26. listopada (navedena radionica će se održati tijekom IETM Plenary Meetinga u Rijeci, a javni poziv će biti objavljen krajem rujna)

 

Preostale informacije
Društvo RIJEKA 2020 zadržava pravo provjere svih podataka navedenih u prijavnici. RIJEKA 2020 zadržava pravo ne primiti sudionika u slučaju da otkrije da podaci navedeni u prijavnici nisu točni i istiniti.

Pojedinci koji bez opravdanog razloga otkažu svoje sudjelovanje u obrazovnom programu neće moći uputiti prijavu na sljedeće edukacijske programe u organizaciji društva RIJEKA 2020.

Svi prijavitelji podnošenjem svoje prijave prihvaćaju sve navedene uvjete održavanja edukacijskog programa.

Prijave poslane nakon roka za prijavu neće biti razmatrane. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Za sve nejasnoće oko programa možete se obratiti na e-mail adresu nenad.antolovic@rijeka2020.eu.

Realizaciju ovog projekta sufinancirala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj. Sva mišljenja, pronalasci, zaključci ili preporuke koji proizađu iz ovog projekta ne moraju nužno održavati mišljenja, pronalaske, zaključke ili preporuke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.