Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

[Učionica] Inkluzivne produkcijske prakse – uključivanje osoba s invaliditetom u kulturna događanja

U organizaciji Učionice unutar projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnica kulture održan je program Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?

Ovaj jednodnevni događaj organiziran je za predstavnike kulturnih ustanova, organizatore i producente kulturnih i umjetničkih događanja, partnerske organizacije i/ili pojedince RIJEKA 2020 – Europska prijestolnica kulture, predstavnike udruga osoba s invaliditetom te fizičke osobe koje zanima ova tema. Jednodnevno edukacijsko događanje održano je u sklopu četvrtog modula kontinuiranog edukacijskog programa Produkcije u kulturi pod nazivom Inkluzivne produkcijske prakse. U svrhu savjetovanja o samom programu te sudjelovanja na istom uspostavljena je suradnja s Udrugom slijepih PGŽ, Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ, Udrugom osoba s mišićnom distrofijom PGŽ, Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, te Uredom za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci čiji su predstavnici održali izlaganja. Također, važnost rasprave o inkluzivnim produkcijskim praksama te uključenju osobe s invaliditetom prepoznao je i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske.

Prvi dio programa je tematizirao izazove i prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom s obzirom na poteškoće ali je ponudio i moguća rješenja. Neka od rješenja su načelo univerzalnog dizajna odnosno dizajn proizvoda i okoliša na način da u najvećoj mjeri budu uporabljivi svim ljudima, bez potrebe za prilagodbama ili nekim posebnim dizajnom. Osim univerzalnog dizajna veliku pozornost je privuklo predavanje o asistivnim tehnologijama (uvriježeno je mišljenje kako su takve tehnologije izrazito skupe dok je predavač nekim primjerima pokušao srušiti navedenu predrasudu) te predavanje o pojedinim aspektima Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, vrstama poteškoća, bontonu i načinima ophođenja. No, najveću pozornost prvog dijela dana izazvalo je predavanje poznatog teatrologa Darka Lukića pod nazivom Zašto su potrebne inkluzivne prakse?.  Lukić je svoja izlaganja temeljio na najboljim europskim i svjetskim iskustvima koji sustavno provode načelo uključivosti, odnosno, u samoj ideji, konceptu, provedbi i planiranim učincima računaju s različitim sudionicima i različitim publikama, i da svjesno i namjenski uključuju zanemarene skupine i pojedince, potlačene, neprivilegirane, marginalizirane ili jednostavno drugačije.

Drugi dio programa bavio se temama osobe s invaliditetom kao umjetnika i kao publike, a osim primjera dobrih praksi osoba s invaliditetom kao umjetnika održana je i panel rasprava pod nazivom Inkluzivne produkcijske prakse. Kroz primjere dobre prakse ojačan je motivacijski faktor prisutnih polaznika, a čuli smo 15-minutna izlaganja Ive Nerine Sibile, Vojin Perić iz kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život”, Sanje Josipović i Gordana Svetopetrić iz plesna grupe Magija i festivala inkluzivne scene, te Nataše Antulov i Mile Čuljak o projektu Petog ansambla unutar Hrvatskog narodonog kazališta Ivana Pl. Zajca. Panel rasprava sa svim sudionicima uz moderiranje Darka Lukića zaokružila je cjelokupni narativ jednodnevnog događanja uz pojedine savjete s obzirom na vrstu i stupanj invaliditeta, načine jednostavne prilagodbe i uključivanja, te izazove koji proizlaze iz osobe s invaliditetom kao umjetnika izvođača na sceni… Pedesetak polaznika programa je zahvaljujući programu (a posebice panel raspravi, pojedinačnim predavanjima i primjerima dobre prakse) osvijestilo važnost inkluzivnih praksi i shvatilo kako su osobe s invaliditetom potencijalna publika i jedna od ciljanih skupina kulturnih događanja. Također, kod prisutnih sadašnjih i budućih producenata ojačali smo motivacijski faktor i probudili svijest o načinima i mogućnostima uključivanja osoba s invaliditetom na kulturna događanja, a očekujemo i da će polaznici moći predvidjeti i znati reagirati na probleme koji proizlaze iz stupnja i vrste poteškoća pojedinačnog posjetitelja s invaliditetom.

Također, jednodnevni događaj Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja? poslužio je kao   uvod u specifične treninge koji su se održali 17. i 18. siječnja 2019. godine (kulturna događanja za osobe s motoričkim poteškoćama, za slabovidne osobe te za gluhe i nagluhe, te za osobe sa senzornim i mentalnim teškoćama). Dio zatvorenih treninga otvorili smo za javnost, a 18. siječnja smo organizirali okrugli stol na kojem smo razgovarali o inkluzivnim produkcijskim praksama, i to u neformalnom druženju s producentima i aktivistima. Mentori uključeni u kontinuirani edukacijski program Produkcija u kulturi sa sudionicima su podijelili svoja osobna iskustva, izazove s kojima se susreću tijekom rada s osobama s invaliditetom te primjere dobre prakse.

Video: Pilot Media