Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Učionica predstavila međunarodni program Tandem!

U petak, 9. ožujka, u prostorijama DeltaLaba (Delta 5/2) predstavljen je međunarodni program suradnje Tandem na kojem je, putem programa Učionica, partner i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na koje će se načine biti moguće uključiti u buduće aktivnosti programa Tandem govorili su Jotham Sietsma iz berlinske organizacije MitOst i Olga Alexeeva iz nizozemske Europske kulturne zaklade, dviju institucija koje su osnovale ovaj međunarodni suradnički program.

Naime, Tandem je program suradnje koji povezuje kulturnjake Europe nudeći im platformu za umrežavanje na zajedničkim projektima (koji se razvijaju u tandemima), pružanjem stručne i financijske pomoći. Trenutno okuplja više od 350 europskih kulturnih menadžera i kreatora kulturnih događanja koji grade zajedničke kulturno-umjetničke projekte.

Djeluje na različitim zemljopisnim i tematskim područjima, kao što su društvene inovacije u Europi ali i rad sa zajednicom u Ukrajini i Turskoj, nudeći prostor za izgradnju smislenih i održivih odnosa koji mogu rasti kroz zajedničke umjetničke interese, što pridonosi povećanju empatije, ukidanju stereotipa i oblikovanju zajedničkog jezika.

Prva inačica programa Tandem koja je povezana s gradovima Europskim prijestolnicama kulture program je Tandem Fryslân, pokrenut u suradnji s nizozemskim gradom Leeuwardenom, ovogodišnjim nositeljem titule EPK.

Upravo zahvaljujući projektu Tandem Fryslân te posredstvom Rijeke 2020, predstavnica KUD-Praputnjak Ivona Miloš i predstavnica Kreativnog kolektiva Kombinat Ivana Lučić lani su u konkurenciji od gotovo stotinu prijavljenih odabrane da u programu Tandem Fryslân sudjeluju na način da u partnerstvu s nizozemskim umjetničkim kolektivima razviju svoje umjetničke projekte.

Tako je na riječkom predstavljanju Tandema Ivona Miloš podijelila svoja dosadašnja iskustva s projektom. Također, riječki su kulturnjaci dobili informaciju o daljnjim aktivnostima ovog suradničkog programa, među kojima se nalazi i upravo otvoren poziv za Tandem Shaml 2018-2019, za razmjenu kulturnih menadžera iz Europe i arapske regije.

Predstavljanje programa Tandem poslužilo je kao uvod u višednevno druženje/radionicu dosadašnjih sudionika na projektu, kulturnjaka iz Nizozemske, Grčke, Ukrajine, Velike Britanije, Irske, Francuske i Hrvatske, koji će imati priliku živjeti i raditi sa zajednicom u ruralnom području, u Praputnjaku, od 9. do 13. ožujka, te na radionici razvijati ideje, planirati razmjenu umjetnika/predstavnika partnerskih organizacija, definirati plan rada te potpisati ugovor o financiranju projekata.