Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, RiHub, Vijesti

Ugostili smo Europsko udruženje za arhitektonsko obrazovanje (EAAE)

DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (Sveučilište u Rijeci) i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulutre, ugostili su u subotu 31. kolovoza članove EAAE i za inozemne goste priredili prezentaciju projekta Rijeka 2020, predavanje Idisa Turata, kustosa i umjetničkog voditelja programskog pravca Slatko i slano, te ih proveli budućom prijestolnicom kulture.

Posjetom Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine zaključena je godišnja konferencija Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje (EAAE) koje se održala u Zagrebu na Arhitektonskom fakultetu od 28.8. do 31.8.2019.

Europsko udruženje za arhitektonsko obrazovanje (EAAE) organizacija je osnovana 1975. godine s ciljem unaprjeđenja arhitektonskog obrazovanja i povezivanja europskih arhitektonskih škola. Konferencija je koincidirala i sa skorim početkom akademske godine u kojoj Arhitektonski fakultet, jedan od partnera programskog pravca Slatko i slano i DeltaLaba, nizom događanja slavi 100. obljetnicu kontinuiranog obrazovanja arhitekata u Zagrebu i u Hrvatskoj. Proteklih nekoliko godina domaćini konferencije bili su Milano 2015., Delft 2016., Bordeaux 2017. i Porto 2018., a nakon Zagreba i Rijeke sljedeća lokacija konferencije je Prag.

EAAE

Tema ovogodišnje konferencije bila je “Hidden School”, a gosti predavači bili su An Fonteyne – belgijska arhitektica, suosnivačica studija noAarchitecten i profesorica na ETH, Will Hunter – osnivač i dekan London School of Architecture, Lesley Lokko – južnoafrička arhitektica, spisateljica i profesorica, Momoyo Kaijima – suosnivačica Ateliera BowWow i profesorica na ETH, Maruša Zorec – osnivačica studija Arrea i profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, Harriet Harris – arhitektica i teoretičarka koja ovih dana stupa na dužnost dekanice Pratt Institutea u New Yorku, te četrdesetak profesora iz svih dijelova Europe. Konferencijom su predsjedali Oya Atalay Franck – predsjednica EAAE i dekanica ZHAW u Winterthuru te Mia Roth-Čerina – profesorica i prodekanica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

 

Fotograf Miljenko Bernfest