Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine Priče

“Ultra”: roman koji se sluša i odmara oči

Kada se zasitite čitanja mnoge priče možete i slušati…

Čitanje predstavlja užitak, ali i pasioniranim čitateljima čitanje katkad predstavlja umor. Kad se puno čita, oči se naprežu, neovisno o tome je li riječ o bjelini ekrana ili papira. Umornim očima ne odgovara gledanje televizije i filmova, promatranje ekrana nije preporučljivo jer i ono umara oči. Očima treba nešto što odmara vid.

Odmor od čitanja i gledanja priča može se kompenzirati slušanjem priča, a dobrih priča ne manjka u radijskom eteru. U pravilu nastojim ne propustiti radioigru za djecu i mlade što se emitira nedjeljom na HR1, nakon 16.00 sati. Na kraju svakoga tjedna poslušam interpretaciju književnog klasika ili kakvog novijeg naslova u izvedbi dramskih umjetnika.

Festival kao nagrada

Ali što ako radijski program nije dobar, radioigra bude danima daleko (recimo da je srijeda), a baš imate potrebu za slušanjem priče? Tada može poslužiti i zvučna knjiga. Nekada su se priče mogle slušati na gramofonskim pločama i kazetama, u školama i kod kuće. Priče na kazetama i pločama naročito bi dobro sjele djeci koja nisu preveliki ljubitelji čitanja, ali bi zato rado poslušali priču.

I danas su, u digitalnim vremenima, priče dostupne u audio obliku. Mogu se poslušati na YouTubeu, u raznim verzijama. Slušanjem priča na pločama, kazetama, CD-ima ili DVD-ima razvija se kultura slušanja, poboljšava se koncentracija. Kao i kod uobičajenoga čitanja papirnatih knjiga, priča se lako zaustavi u bilo kojem trenutku i može se nastaviti sa slušanjem kasnije, kada to prilike dopuštaju.

Tatjana Kadoić Grmuša neumorna je promotorica zvučnih knjiga. Objavila je više lektirnih djela u audio obliku (Mali princ, Povjestice, Crni mačak, Iz velegradskog podzemlja…), a danas bih izdvojio njezin autorski roman Ultra (Medus biro, 2018.). Riječ je o suvremenom djelu koje bi se trebao svidjeti tinejdžerima – oni su jedna od ciljanih skupina jer se u priči govori o trinaestogodišnjem mladiću Jakovu koji živi na otoku Žirje.

Jakov nastoji biti što bolji i uspješniji u školi, razmišlja o budućnosti što slijedi, a naročito se veseli festivalu Ultra što će se održati u Splitu. Kao ljubitelj elektronske glazbe, Jakov želi posjetiti festival, nada se da će ga roditelji pustiti i tako nagraditi njegov trud te uzorno ponašanje. No, prije glazbenoga festivala dogodit će se prirodna katastrofa (požar) koja će značajno utjecati i na Jakovljev dotadašnji život…

Dobro utrošeno vrijeme

Odrastanje, sazrijevanje, suočavanje s problemima, donošenje presudnih odluka, ostvarivanje ciljeva i premošćivanje prepreka – svi se ti motivi nalaze u romanu Ultra. Doći će doći onima koji imaju zazor od čitanja, ali zato rado poslušaju kvalitetnu priču. Čitav roman izveo je glumac Dubravko Sidor (1947.), vlasnik prepoznatljivoga glasa koji ima puno iskustva u kazalištu, ali i u radijskom eteru. I nešto starijima zasigurno je poznat glas Dubravka Sidora.

Ako su vam oči umorne i željne predaha, onda je za vas roman Ultra u auditivnom obliku! Oči će se odmoriti, a uši napuniti dobrom pričom. Nije loše s vremena na vrijeme promijeniti medij, poslušati priču u formatu što iziskuje uho. Bit će to, ako se mene pita, dobro utrošeno vrijeme. Za roman Ultra potrebno je izdvojiti svega 90 minuta.

Ovaj tekst nije bez razloga kratak. Naime, ne želim vam umarati oči, namjera mi je nagovoriti vas na konzumaciju zvučne knjige…

Poslušao i napisao: Miroslav Cmuk