Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Upoznaj EPK, Vijesti

Umjetničke akcije kao potpora kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture

Kao potpora kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture narednih dana održat će nekoliko umjetničkih akcija – u prvom redu otvaranje izložbe “Rad kao dar” u novoj galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a potom i akcija uličnih umjetnika na Trgu Matije Vlačića Flacijusa te druga promocija pobjednika DJ natječaja EPK AmbasadoRI.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako aktivnosti na kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine ulaze u završnu fazu, budući da je do predaje aplikacije ostalo točno četiri mjeseca.

“Dosadašnja priprema pokazala je kako riječku kandidaturu najbolje možemo promovirati kroz proizvodnju novih kulturnih sadržaja, kao što su projekt ‘Rad kao dar‘ ili pak natječaj za najbolje DJ-eve. Vjerujem da će u narednih četiri mjeseca biti osmišljeno još kvalitetnih kulturnih sadržaja,” kazao je pročelnik Šarar, uz kojeg je umjetničke akcije koje će se odvijati sljedećih dana najavila savjetnica za međunarodnu suradnju u Odjelu za kulturu Grada Rijeke Irena Kregar Šegota.

 Otvaranje izložbe “Rad kao dar”

rad-kao-dar-pozivnicaTako će se u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Verdijeva 19b, u četvrtak 18. prosinca, u 19 sati održati otvaranje izložbe “Rad kao dar”, na kojoj će biti prezentirani radovi učenika nastali u sklopu istoimenog projekta. ”Rad kao dar”, autorice i voditeljice Izabele Peculić, inspiriran je radom kao tematskom cjelinom koncepta kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te željom i potrebom da pedagoške ustanove svojim aktivnostima budu uključene u kreativne procese pripreme kandidature za ovu prestižnu titulu.

“Premda je ime projekta vesela igra riječi, ono upućuje i na ozbiljne i važne pojmove u obrazovanju i budućem životu mladih te nameće poveznicu s kreativnošću i poticanjem likovnog promišljanja i stvaralaštva. Korelacijom s drugim nastavnim predmetima sudionici su tragali za materijalnim i nematerijalnim stranama likovnih darova,” kazala je Peculić, pozvavši sve građane da posjete izložbu i razvesele se radovima najmlađih kao najljepšim darovima.

Aktivnosti u sklopu ovog projekta su se tijekom listopada i studenog 2014. godine odvijale u osnovnim školama Belvedere, Brajda, Centar, Dolac, Eugen Kumičić, Gelsi, Gornja Vežica, Ivan Zajc, Kantrida, Kozala, Nikola Tesla, Pećine, Podmurvice, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Trsat, Turnić, Vežica, Vladimir Gortan i Zamet, Centru za odgoj i obrazovanje te na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Naime, u sklopu nastave Likovne kulture na 2. godini Učiteljskog studija održana je radionica oblikovanja papira. Profesorica Zlata Tomljenović istaknula je kako će se Učiteljski fakultet i ubuduće odazivati umjetničkim akcijama, koje uključuju studente u život lokalne zajednice.

Riječke osnovne škole i vrtići uključeni su u proces pripreme kandidature Grada Rijeke za EPK 2020.  kroz niz programa pod zajedničkim nazivom “Ususret EPK u riječkim osnovnim školama i vrtićima” sa željom da se promovira bogat kulturni život u Rijeci na svim razinama te da se u gradu stvori pozitivna energija sudjelovanjem u kulturnim aktivnostima primjerenima dobi i interesima najmlađe generacije koja će 2020. postati itekako važan sudionik manifestacije.

Radovi mladih Riječana bit će u galeriji Juraj Klović postavljeni kao svojevrsna izložba u izložbi, budući da je u novom riječkom izložbenom prostoru trenutno postavljena godišnja izložba članova HDLU-a Rijeka. Tajnica HDLU-a Rijeka Jasna Rodin još se jednom zahvalila Gradu Rijeci na novim galerijskim prostorima, otvorenim proteklih tjedna, dodavši:

“Novi prostor pruža mogućnosti za osmišljavanje novih programa, u prvom redu edukacija za sve uzraste, kako bi galerija postala prepoznatljiv i posjećen kulturni punkt Rijeke,” kazala je Rodin, izrazivši kako članovi HDLU-a itekako mogu pridonijeti kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=VKDr5E-hFGk&width=400&height=250[/embedyt]

Akcija uličnih umjetnika na Trgu Matije Vlačića Flacijusa

Program se nastavlja u subotu, 20. prosinca, u 11 sati, kad će se na Trgu Matije Vlačića Flacijusa održat će se akcija uličnih umjetnika koji će postaviti svoje instalacije u prostoru uz popratni zabavni program, jazz koncert i kuhano vino.

Kako je kazala umjetnica Ana Glažar, svoje ilustracije, “stickere”, u sklopu umjetničke akcije predstavit će niz uličnih umjetnika, od kojih su mnogi sa svojim radovima odavno prisutni u riječkom javnom prostoru. Osim Glažar, potporu riječkoj kandidaturi dat će i Nika Rukavina, Pekmezmed, Nindža Tiger, Ivan Šumski i Tifani Rubi.

Promocija pobjednika DJ natječaja “EPK AmbasadoRI” u Palachu

U četvrtak, 18. prosinca u 22 sata u Omladinskom kulturnom centru Palach održat će se promocija pobjednika DJ natječaja “EPK AmbasadoRI“, koje su Riječani već mogli upoznati tijekom nastupa na Korzu u sklopu svečanog paljenja blagdanske rasvjete. Kako je kazala suradnica u Odjelu za kulturu Grada Rijeke Jelena Tondini, u Palachu će se predstaviti DJ Smeđi Šećer kojeg je izabrao stručni žiri te DJ Dim, kojeg je izabrala publika lajkanjem mikseva na Facebook stranici. Natječaj za EPK DJ-e raspisan je u suradnji s riječkom podružnicom Hrvatske glazbene unije, a prijavilo se 13 DJ-a s odličnim miksevima na teme iz koncepta: rad, voda, različitost i luka.

(S.R.L.)

Izvor: rijeka.hr