Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture dovodi svjetske umjetnike u Brseč, Crikvenicu i Volosko

Lungomare Art umjetnici vratili su se na Kvarner u studijske posjete Brseču, Crikvenici i Voloskom kako bi što bolje upoznali odabrane lokacije za potrebe istraživačkog procesa koji će rezultirati trajnim umjetničkim instalacijama koje čine dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Lungomare Art programski je pravac u sklopu kojega će se u javnom prostoru na 10 odabranih lokacija u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, Ribarnici u Rijeci, Riječkoj plaži Grčevo, Kostreni, Crikvenici, Loparu na Rabu, Baški na Krku i Malom Lošinju postaviti trajne umjetničke instalacije. Umjetnike za ovu, moglo bi se reći trajnu izložbu na otvorenom, odabrao je renomirani europski kustos Michal Koleček. Svi umjetnički radovi tiču se određenih specifičnosti samog mjesta u kojem se postavljaju, posebnosti koje u određenoj mjeri povezuju baštinu i sadašnji trenutak, a važne su za lokalno stanovništvo.

Danska umjetnica Sofie Thorsen u drugoj je posjeti pitoresknom Brseču gdje će boraviti do 21. srpnja i nastaviti svoja istraživanja i pripreme za izradu umjetničke instalacije koja će biti postavljena u parku pored boćališta na ulazu u Brseč, a baviti će se temom promjene zajedničkih prostora u Brseču, poput zatvaranja jedine brsečke škole nakon 175 godina kontinuiranog rada. Slovački umjetnički duo Ilona Nemeth i Marian Ravasz u svojoj su trećoj posjeti Crikvenici gdje će boravit od 22. srpnja do 2. kolovoza. Prilikom ovog posjeta dodatno će razraditi temu kojom se bave, a ona se sastoji od tri aspekta – gostoprimstvo Crikvenice, sjećanje na žene koje su sudjelovale u domaćoj proizvodnji i razmijeni soli te homage već postojećem spomeniku u Crikvenici.

Češki umjetnik Jiri Kovanda u drugoj je posjeti atraktivnom Volosku gdje će od 23. do 26. srpnja nastaviti sa svojim istraživanjem usmjerenim na izradu umjetničke instalacije koja će biti postavljena u centru Voloska, na trgu u ulici Andrije Štangera. Kovanda se u svojem radu, kroz umjetničko – edukacijski dijalog s mladom umjetnicom iz Opatije, Nikom Laginjom, bavi temom bioraznolikosti i povijesti lokalne prirode.