Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Umjetnički vođena tura Nestvarni gradovi od subote do utorka

Od subote 26. rujna do utorka 29. rujna 2020.g. u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u vremenu od 16.30 do 19.00 sati održavat će se program Nestvarni gradovi – umjetnički vođena tura kroz grad, niz Rječinu, u izvedbi Umjetničke organizacije KRILA.

Radi se o suvremenom izvedbenom događaju inspiriranom Rječinom koji, kako naglašavaju umjetnici, svjedoči njezino beskućništvo, višedesetljetno izbacivanje rijeke iz njezine zeleno-stjenovite kuće, njezinog korita, njezina tijela. Doziva Rječinu da se vrati u vlastito tijelo i podržava njezino egzistencijalno pravo življenja u svojem koritu.

Ova umjetnički vođena tura publiku provodi donjim tokom Rječine — bazen Školjić, Kont, Mrtvi kanal — sve do ušća.

Početna lokacija trebao je biti mlin Žakalj. No, uslijed posljednjih kiša, brana u Valićima je otvorena i Rječina konačno teče svojim cijelim koritom, što znači i prijelazom koji vodi do mlina Žakalj. Zato publika treba doći sa svojim osobnim vozilima do 16:45 do bazena Školjić, gdje su osigurana parkirna mjesta (kod ulaza u Autotrolej). Nakon lokacije na bazenu ide se pješice do Konta i onda do Exporta na Delti, gdje program u trajanju od dva i pol sata – završava razgovorom s publikom. U dijelu izvedbe publika se kreće, a u dijelu publika sjedi.

Zbog ograničenog broja posjetitelja po izvedbi obvezne su prijave koje su počele putem web stranice krila.org, a cijena ulaznice je 50 kuna.

Začetnica i umjetnička voditeljica projekta je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić kojoj se pridružila nezavisna izvedbena umjetnica Iva Korbar iz Zagreba. Zajedno su istraživale prirodu navedenih prostora pitajući se koje su granice njihova uplitanja i što je to što navedeni prostori u ovom trenutku trebaju ili manifestiraju. 
One će, zajedno sa svojim lokalnim suradnicima: glazbenikom Enverom Krivcem i polaznicima edukacijskog programa KRILA, otvoriti novi pogled na grad i otkriti njegovu slojevitost kroz prostor i vrijeme. 

Ideja o ovom projektu krenula je još 2016. godine, kada sam u Rijeci okupila svoje kolege s kojima sam studirala u Londonu sa željom da zajedno radimo na nekom projektu. I tada sam ih vodila po gradu, pokazujući im Rijeku i kroz to se rodila ideja o pokretanju umjetničke ture koja bi obuhvatila one poznate, ali i one skrovite dijelove grada. Prijavili smo projekt sa željom da bude dio programa Europske prijestolnice kulture i drago mi je što ga ove 2020. godine možemo i realizirati, rekla je u najavi umjetničke ture Ivana Peranić.

Surađujući s Ivanom i cijelom ekipom na ovom projektu prvi sam se put susrela sa lokacijom i sa mlinom Žakalj, ali često sam tijekom života putovala na relaciji Zagreb – Rijeka i prolazak Lujzijanom iznad kanjona Rječine uvijek mi je ostavljao jaki dojam i budio jaku emociju. Valjda i zahvaljujući tim uspomenama i mojim vlastitim emocijama, kada sam prvi put došla u Žakalj na samu lokaciju, dogodila se neka dobra konekcija s prostorom. Osim što ćemo se kroz ovu umjetničku turu spojiti s prirodom ukazujemo i na važnost očuvanja same Rječine i njezinog biljnog i životinjskog svijeta, jer smatram da je odgovornost umjetnosti da svojim specifičnim jezikom ukazuje i na probleme današnjice, naglasila je Iva Korbar.

Umjetnice, svjesne doline Rječine kao specifičnog fenomena velike, ali nažalost neprepoznate vrijednosti u kontekstu prirodnih karakteristika i kulturno-povijesne baštine i identiteta Grada Rijeke i Grobinštine, svojim radom upozoravaju na opasnost izgradnje hidroakumulacijskog jezera Kukuljani koja bi, ako se izgradi, rezultirala nepovratnim nepoželjnim posljedicama po prirodnu baštinu doline Rječine, a samim time i po kvalitetu života ljudi i svih živih bića u njoj i oko nje. 

Ovaj petogodišnji projekt razvijali su brojni transnacionalni nezavisni izvedbeni umjetnici. Projekt je nastao unutar suradnje KRILA s kolektivima ACTS (Oslo, Norveška), MOVEO (Barcelona, Španjolska), Platform 88 (Montpellier, Francuska), Poulpe Electrique (Arcueil, Francuska), ToTum TeaTre (Barcelona, Španjolska) i Workinglifebalance Ltd. (Graz, Austrija). Metodologiju “misaonih tijela” na specifičnim lokacijama razvile su umjetnice Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/UK) i Ivana Peranić. Umjetnica Iva Korbar donijela je u projekt svoju metodologiju izvedbenog rada u prirodi – Realms.

Nestvarni gradovi dio su projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice, koje je obavezno u zatvorenom prostoru.

Umjetničku turu Nestvarni gradovi stvorili su:

Umjetnička voditeljica, autorica i izvođačica Ivana Peranić

Ko-autorica i izvođačica vodene etape Nestvarnih gradova Iva Korbar

Glazbenik Enver Krivac

Izvođači – polaznici i polaznice edukacijskog programa KRILA

Lokacijska menadžerica Nina Majcan Šprajc

Fotograf Kristijan Vučković

Dizajn komunikacijskog materijala Ana Somek (Meraki)

Financijska podrška Rijeka 2020 d.o.o.

Logistička podrška Savez udruga Molekula

Produkcija Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA