Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Slatko i slano, Vijesti

Upiši se u Malik! – prijavi se i sudjeluj u postdramskoj kazališnoj predstavi Djeca luke

Ove sezone vrši se upis novih polaznika u dobi od 7 do 25 god., za sudjelovanje u predstavi Djeca luke, koja je uvrštena u programe Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programske pravce Slatko & slano i Dječja kuća. Upisi traju do petka 04.10.2019.

Predstava Djeca luke, autorice Denis Kirinčić, profesionalno je vođena kazališna predstava nastala prema knjizi Zorana Žmirića „Riječke rock himne“, čiji su glumci djeca.
Predstava nastala u kazališnoj radionici Malik za cilj ima trajno povezivanje kazališne umjetnosti mladih, u postdramskom izričaju, s lokalitetima Rijeke – kultnim riječkim okupljalištima mladih rockera, s projekcijom poticanja istraživanja i glumačko-glazbeno-plesno-izvedbenog djelovanja mladih sada, kao i u budućnosti grada Rijeke i šire.
Predstava je i istraživanje prepoznatljivosti identiteta grada Rijeke kao grada mladenačke energije i bunta, iskazane putem rock glazbe tijekom njezinog razvoja poslije 2. svjetskog rata, antifašističke borbe, u sistemu mira i blagostanja poslijeratne SFRJ te današnje Hrvatske.

 

Predstavom Djeca luke želimo ispričati priču o buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija s gradom u kojem žive u određenom trenutku tranzicije. O odnosu pojedinca i cijelih generacija prema promjenama koje se događaju u društvu. Progovarujući o tome rastresti ćemo uspavane glave iz lagodnog bivanja prema promjeni učmalosti „statusa quo“. Predstavom izlazimo na riječki lukobran/šetnicu Molo longo koja predstavlja značajnu odrednicu grada Rijeke i svakog tko živi u njoj. Cijelom dužinom razgraditi ćemo ju u pojedine dramaturško-izvedbene cjeline te njome poput starogrč. kora voditi publiku na kružno postdramsko putovanje od ulaza na Molo longo do svjetionika na njegovu kraju. Na tom putovanju baviti ćemo se pojedincem koji se suočava sa svojom intimom i reflektira usamljenost umjesto nje. Progovarajući o tom nelagodnom osjećaju traženja sebe govoriti ćemo o neizvjesnosti sudbine s kojom se trebamo uhvatiti u koštac, nevinošću nerealnih očekivanja i nadanja, te suočavanjem s datostima zbilje u kojoj se svatko treba ponovno uspostaviti i realizirati.

Radom na predstavi polaznici će stjecati glumačko-izvedbena znanja i vještine putem različitih vježbi i igara koncentracije, pokreta i govora; znanja o rock i punk glazbe putem pjesama iz knjige “Riječke rock himne” Z. Žmirića; svjesnosti o tijelu, prostoru izvedbe i sebe u prostoru u odnosu na druge sudionike zajedničke dramske igre; vještinu savladavanja i nošenja s tremom od javnog nastupa te razvijati maštovitosti, kreativnosti, samopouzdanja, kritičnosti i samokritičnost, kao i humana moralna načela.

Program se odvija u HKD na Sušaku Strossmayerova 1 u Rijeci i na Molo longo.

 

Tekst preuzet sa www.malik.hr.