Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

[Upoznajmo se bolje] Programi plus – RiHub

U ovom izdanju boljeg upoznavanja s programima i programima plus projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavljamo jedan koji postoji i kao fizički prostor – RiHub. 

RiHub je novi kulturni centar u Rijeci koji je svoja vrata otvorio 25. rujna u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i pod upravljanjem RIJEKA 2020. Kao kulturni centar RiHub razvija nove modele uključivanja različite publike u kulturne programe, a prostor uključuje klasičnu informativnu djelatnost, prostor za privremeni i povremeni rad, tj. coworking i sjedište je sudioničkih programa.

Što smo radili u 2018. godini? 

  • Odmah nakon otvaranja, 29. rujna, otvorena su u sklopu akcije „Uključi se“ tri javna poziva za sudioničke programe u sklopu kojih su građani i građanke Rijeke mogli prijaviti projekte u sklopu programa Civilne inicijative i Zeleni val kojima se unaprjeđuje društveno-kulturni život i ekologija u gradu. Zaprimljeno je 80 projekata – 59 u programu Civilne inicijative i 21 u programu Zeleni val. Treći javni poziv bio je namijenjen za Vijeće građana, sudionički program u kojem će građani birati između prijavljenih projekata.
  • Prostor za privremeni i povremeni rad, coworking prostor koji se nalazi u parteru RiHuba otvorio je svoja vrata po otvaranju centra, a osposobljeno je 35 radnih jedinica koje se u 2018. mogu koristiti besplatno. Korisnici prostora su profesionalci u kulturnim i kreativnim industrijama, koji u RiHubu mogu pronaći svoje mjesto za rad, razvoj ideja i projekata, umrežavanje s drugim profesionalcima, ali i povezivanje s mrežom suradnika na projektu EPK. U prva dva mjeseca pilotiranja coworkinga kroz RiHub je prošlo nešto više od 80 registriranih korisnika prostora.
  • U svrhu širenja publike i zajednice kao popratni program odvija se i serija javnih razgovora okupljena pod etiketom Retox, a teme kojima se bave su: inicijative građana, ekološke inicijativa, poduzetničke ideje i primjena inovativnih ekoloških rješenja.
  • Kao popratni program provodi se i ciklus Zelenih radionica koje su usmjerene širenju „uradi sam“ vještina – cilj je proširiti svijest o ekologiji grada te pojedinačnom utjecaju kroz reciklažu, odgovorno ponašanje i različite oblike sadnje i ozelenjavanja.

Što planira RiHub u 2019. godini? 

  • Namjera je i tijekom 2019. godine razvijati sudioničke programe u smjeru uključivanja sve većeg broja građana i građanki u projekt Europske prijestolnice kulture.
  • Prostor za privremeni i povremeni rad, coworking, moći će se koristiti po vrlo povoljnim cijenama, a namjera je uslugu osnažiti popratnim programima za tu ciljanu skupinu – meet ups, specijalizirane edukacije i radionice te platforme za zagovaranje svojih ideja, projekata ili proizvoda.
  • Nastavit će se i s javnim razgovorima pod etiketom Retox, kao i ciklus Zelenih radionica.