Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Upoznavanje s kulturnom baštinom kroz projekt Priča o Benčiću

U sklopu Erasmus+ projekta Industrial Heritage Lab@isced 3 Level čiji je organizator Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, članovi Vijeća Mladih Benčić, jednog od partnera programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture održali su prezentaciju radionice Priča o Benčiću.

Tema projekta je uvođenje tematike kulturne baštine u školski edukativni program s naglaskom na industrijsku baštinu. Šestodnevni trening u kojem sudjeluju partneri iz Turske, Rumunjske, Poljske i Hrvatskeza cilj ima upoznati partnere na projektu sa aktivnostima i projektima Centra, o industrijskoj prošlosti i nasljeđu u svim oblicima, materijalnim i nematerijalnim, a projekt Priča o Benčiću jedan je od primjera dobre prakse.

Radionicu su vodile Ivana Golob Mihić i Natali Bosić iz Vijeća Mladih Benčići Ivana Lučić iz Muzeja moderne i suvremene umjetnostikoje su sudionike upoznale s idejom radionice, ishodima učenja i uopće pristupu učenja Vijeća mladih Benčić, nakon čega su svi sudjelovali u radionici rješavajući zadatke.

Priča o Benčićuinteraktivna je radionica u trajanju od dva školska sata za jedan razred, a obrađuje nastanak kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić i njegovu budućnost, s naglaskom na programe za djecu u sklopu programa Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture i izgradnju prve Dječje kuće u Hrvatskoj. Radionica se temelji na aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanje komadića povijesti i budućnosti kompleksa.

Osim što je interaktivna, radionica se održava u samom kompleksu Benčićšto potiče povezivanje učenika s konkretnim mjestom čime se potiče razumijevanje vlastite okoline i stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u njihovoj zajednici.

Radionica je prikladna za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih i/ili izbornih predmeta kao što su primjerice Povijest, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje ili Sat razredne zajednice te je otvorena za sve škole s područja Rijeke i okolice.