Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Ususret EPK u riječkim osnovnim školama i vrtićima

Sa željom da se što više različitih dionika i građana upozna s kandidaturom i uključi u proces pripreme kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020, potaknuli smo provedbu programa u riječkim osnovnim školama i vrtićima, nama vrlo važnim dionicima, u okviru zajedničkog programa pod nazivom “Ususret EPK u riječkim osnovnim školama i vrtićima”. 

Riječke škole i vrtići su nam vrlo važni dionici kako u pripremi za kandidaturu tako i za provedbu programa, a odaziv predstavnika riječkih škola i vrtića pokazuje da je riječ o obostranoj namjeri s istom željom da se promovira bogat kulturni život u Rijeci, kao i da se u Gradu stvori pozitivna energija sudjelovanjem u kulturnim aktivnostima primjerenima dobi i interesima najmlađe generacije, koja će, 2020. postati itekako važan sudionik manifestacije.

Niz zanimljivih i kreativnih akcija započinje već idućeg tjedna, prema sljedećem rasporedu:

Dječji vrtić Delfin
Rijeka očima djece
15. travnja 2014. od 9:30 do 11 sati.

Aktivnosti:
Račići: pričanje priče “Kako su vile gradile crkvu Sv. Vida”, izrada lutkica – vila od pedagoški neoblikovanog materijala, kaširanje crkve Sv. Vida
Školjkice: pričanje priče “Tić i vapor”, slikovnica “Vapor i brod”, izrada brodića od pedagoški neoblikovanog materijala.
Ribice: govorne igre i aktivnosti na njemačkom jeziku
Prezentacija vrtićkog časopisa “Mudri delfin” te njegov povijesni prikaz. Časopis izlazi jednom godišnje te sadrži raznovrsne sadržaje iz odgojno obrazovnog procesa, kreativne radove djece, stručne članke i druge zanimljive tekstove. Rezultat je timskog rada odgajatelja, a u njega su uključeni brojni stručni suradnici i roditelji.
Prezentacija dječje karte grada Rijeke koju su osmislila i izrađivala djeca i odgajatelji tijekom lanjske pedagoške godine, a tiskana je u suradnji s Tursitičkom zajednicom grada Rijeke.


Dječji vrtić Mlaka

Kartolina s Mlake
30. travnja 2014.

Park Mlaka,  jedan je od najstarijih i najljepših parkova Rijeke,  bio je omiljeno gradsko sastajalište, javna scena, gdje su priređivani koncerti, a đaci i studenti učili. Potaknuti time, djeca dječjeg vrtića “Mlaka” oživjet će istoimeni park svojim aktivnostima.

Aktivnosti: šetnja parkom Mlaka, upoznavanje s Mustačonom, najstarijom skulpturom u parku koja je 1873. godine prenesena iz fontane na Korzu, likovne aktivnosti vezane na temu Mustačona te predstava “Ogledalce” za djecu dječjeg vrtića Mlaka, dječjeg vrtića Potok i za širu društvenu zajednicu.

Dječji vrtić Drenova
Radna akcija s roditeljima pod nazivom “Volim Rijeku – Rijeka voli mene”
5. travnja 2014. od 9 do 13 sati.

Aktivnost: Radna akcija je planirana s roditeljima sa svrhom uređenja vanjskog dvorišta: farbanje ograde, guma, kamenja, košenje trave, obrezivanje granja, sadnja sadnica i dr. Također će se tiskati majice za djecu, roditelje i odgajatelje “Volim Rijeku” te napraviti zajedničku milenijsku fotografiju pod nazivom “Volim Rijeku”.


Dječji vrtić Potok
 7. travnja 2014. od 10:00 u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Odgojitelji Dječjeg vrtića Potok godinama uspješno surađuju s Gradskim kazalištem lutaka u Rijeci i provode niz zanimljivih aktivnosti sa svrhom približavanja kazališta djeci predškolske dobi. te jednom mjesečno odlaze u GKL Rijeka pogledati kvalitetne djeci zanimljive predstave.

Aktivnosti: Posjet djece CPO POTOK, Dječjeg vrtića Potok vrtićkog uzrasta (dvadesetero djece) Gradskom kazalištu lutaka Rijeka s ciljem upoznavanja djece s radom kazališta, posjetom prostora iza pozornice i naglaskom na radionicu lutaka gdje bi se djeca upoznala s izradom lutaka te zajedno s lutkarima izrađivala lutke za svoju predstavu te doživjela kako je glumiti s lutkama na pravoj pozornici , u pravom kazalištu. Nakon radionice djeca bi održala generalnu probu s izrađenim lutkama u Kazalištu) u suradnji s odgajateljicama Darom Jelačom i Natašom Pavlin Pavletić.


Dječji vrtić Rastočine
Knjižnica – mjesto suradnje djece, roditelj i odgojitelja
28.travnja 2014. od 16:30 do 18:00 sati u Dječjem vrtiću Rastočine.

Djeca vrtića Rastočine od 2010. godine imaju svoju knjižnicu “Petar Pan” i rade na projektu “Knjižnica – mjesto suradnje djece, roditelja i odgojitelja” s ciljem kako približiti dječju književnost djeci predškolskog uzrasta i razviti kulturu čitanja djeci od najranije diobi. Ove godine započela je s radom i pričaonica za djecu u kojoj sudjeluju roditelji, bake i djedovi u ulozi čitača. Već godinama surađujemo i s riječkom dječjom spisateljicom Ljubicom Kolarić – Dumić koja je dobitnica godišnje nagrade Grada Rijeke 2006. za izuzetan doprinos dječjoj književnosti i poetskoj riječi za djecu. Ove godine. Organizirali smo susrete djece i roditelja sa spisateljicom, a jedno dijete je pokrenulo i izradu slikovnice “Zmaj” koja je uglazbljenja, a ilustrirala su je djeca Dječjeg vrtića Rastočine i Dječjeg vrtića Rijeka, a izdala ju je Školska knjiga Zagreb.

Aktivnosti: Izložba likovnih radova djece na temu “Ilustracije slikovnica Ljubice Kolarić-Dumić” koju su djeca doživjela kroz glazbu, stihove i susrete s pjesnikinjom uz prigodni program “Pjevamo pjesme LJ. K. Dumić ” i suret s dječjom spisateljicom sati. Izložba i program je namijenjen djeci i roditeljima vrtića Rastočine.


Dječji vrtić Pehlin
Maškare u našem kraju
24. travnja 2014.

Djeca iz vrtića Pehlin predstavit će dio projekta “Rijeka moj grad”, kroz likovnu izložbu, rad u likovnoj i glazbenoj radionici.
Aktivnosti: Izložba “Maškare u našem kraju” – izložba kostima: Pehinarska gospoda, Pehinarski feštari, Halubajski zvončari. Izložba starih igračaka. Likovni radovi na temu: Trsatski zmaj, moj grad, šterne, more i brodovi.

Likovna radionica: izrada Morčića, decoupage na crijepu “Moja Rijeka”
Glazbeno scenska radionica: Rijeka moj grad – kolaž pjesama i igara “Pehin va srcu”.


Dječji vrtić Zamet
Kultura zdravog življenja

1.Obuka neplivača
-8. travnja 2014. godine u 9:30 ili u 10:30
-Mjesto: plivalište Kantrida
-Susret djece i vaterpolista VK “Primorje”

2.Poticanje zdravog načina života kroz zdravu prehranu i tjelesno vježbanje
-16. travnja 2014. u 9:00 do 11:00 sati
-Mjesto: vrtić Zamet,
-Kineziološke aktivnosti u dvorani i na vanjskom prostoru
-“Hranimo se zdravo” – govorne, likovne i praktične aktivnosti

3.Olimpijski festival dječjih vrtića grada Rijeke
-26. travnja 2014. (rezervni termin 4.5)
-Mjesto: stadion Kantrida
-Trajanje od 9:30. do 12:30

4.Humanitarna utrka “Homo si teć ”
-27. travnja 2014.
-Mjesto: riječki Korzo
-Početak u 9:30


Dječji vrtić Krijesnica
Retrospektiva kostima s Dječjih karnevalskih povorki Grada
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Rijeka – ogranak Zamet
17. travnja 2014. od 9 do 11 sati.

Aktivnosti:
Postavljanje izložbe s dječjim karnevalskim kostimima i izložbenim plakatima vezanim za tradiciju i kulturu Grada i okolice (kostimi: Domaći – I. B. Mažuranić, Mlekarice, Čiveri, Katride s Kantride, Ovčice, Mići libri). Izložba će trajati od 10. do 30. travnja 2014.
Aktivnosti djece u knjižnici: Scensko čitanje slikovnica s roditeljem-volonterom, odgajateljem, knjižničarkom. Govorna aktivnost djece: “Nogometni klub Rijeka”;
i “Moja najdraža slikovnica na kostimu”.


Dječji vrtić Morčić
Od zvjezdarnice do mora
Vrijeme: 10. travnja 2014. od 9 do 11 sati

Cilj programa: Upoznavanje i aktivno doživljavanje svog grada te iskazivanje kreativnosti kroz stvaralaštvo djece u vrtiću. Naglašavanje kulture različitosti našeg grada kroz aktivnosti.
Aktivnosti:
Mlađa jaslička: Igre u gradskoj luci – pecanje…
Starija jaslička: Mijesimo i pečemo kroštule (recepti našeg kraja)
Skupina za rano učenje talijanskog: Gradski motivi na staklu i drvetu, (pjesmica o mom kraju)
Skupina Leptirići: Izrada primorskih kućica od kamena
Skupina Ježići: Izrada makete gradskih znamenitosti od kartona (Gradska ura, crkva Sv.Vida)
Izrada Trsatske gradine od kamenčića
Rad svih skupina, zajednički plakat na temu: “Volim svoju Rijeku”

Dječji vrtić Vežica
Pogled sa Sušaka
23. travnja 2014. (ovisno o vremenskim uvjetima) od 9 do 11 sati.

Aktivnosti:
1. Posjet Trsatskoj gradini

 • upoznavanje Trsatske gradine
 • crtanje
 •  Bazilisk – kako je nastao
 •  mjerenje
 •  crtanje
 • pogled na grad – promatranje dvogledom
 • crtanje
 • slikovnica “Trsatski zmaj” – čitanje na hrvatskom i engleskom jeziku
 •  stvaranje pjesme u rimi

2. Maketa “Moj kvart (ili grad)”

 • izložba crteža na temu “Moja Rijeka kad narastem velik” ili “Naša Rijeka kad narastemo”

3. Rijeka grad koji teče

 • slikanje tehnikom “mokro na mokro”
 • slikovnica “Nepresušni vrč”
 • govorne aktivnosti – Kako je moj grad dobio ime

A.K.