Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Veliki interes za nove izvedbe dokumentarne predstave “Bakice”

Izvedbe u ožujku već su rasprodane!

U prosincu 2020. godine riječkoj je publici Kolektiv Igralke premijerno prikazao svoju drugi projekt, dokumentarnu predstavu “Bakice“. Riječ je o nesvakidašnjoj predstavi koja je izazvala velik interes riječke publike te se za reprizne izvedbe tražila karta više. Taj se trend nastavlja i s nadolazećim izvedbama, pa su i četiri nova termina u ožujku unaprijed rasprodana. Kako bi što veći broj građana imao priliku doživjeti ovu predstavu, Kolektiv Igralke priprema i tri termina u travnju (19., 20. i 21. travnja) za koja je još uvijek moguće rezervirati kartu na igralke.kolektiv@gmail.com, na što toplo pozivamo sve zainteresirane.

“Bakice” su međunarodni autorski projekt riječkog Kolektiva Igralke, kojeg čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, a koji nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane. Dokumentarna predstava “Bakice” nastaje u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija), a u sklopu službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Predstava je nastala prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. Istovremeno je to predstava o radu, mladosti i starosti, preživljavanju i o svima nama.

Osim publike, predstava “Bakice” osvojila je i kazališnu kritiku, pa je Glorija Fabijanić – Jelović za Vijenac napisala da ova predstava ostavlja “dubok emotivan trag”, dok je Stella Defranza za La Voce del Popolo sam kolektiv Igralke opisala riječima “magija stvorena iz ničega”. Osim toga, Maja Hrgović za Arteist.hr piše da je “Društveno angažiran kazališni projekt “Bakice” jedan je od najzanimljivijih programa u sklopu mega manifestacije Rijeka 2020″.

Podsjećamo, osim što je predstava dokumentarnog karaktera, ona nastoji biti i angažirana. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.