Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine Priče

Vera među knjigama: slatka i lijepa slikovnica koja će stvarati nove čitatelje

Knjiga kojom se može približiti knjiga i knjižnica djetetu…

Djeci je upis u knjižnicu važan događaj. Ostane im u sjećanju trenutak kada dobiju iskaznicu na kojoj piše njihovo ime, a pomoću koje mogu posuđivati knjige. Mnogima od njih iskaznica za knjižnicu bude prva službena isprava, predmet koji se revno čuva i pazi. Zavlada panika u dječjim glavama ako se iskaznica ošteti ili izgubi, obrazi tada budu nakvašeni suzama pa započne potraga za iskaznicom. Ako iskaznica ne bude pronađena, knjižničar(ka) smiri čitavu situaciju tako što se napravi nova iskaznica, a djeca uvide kako moraju biti odgovorni kada su u pitanju njihove stvari.

Djeca redovno upamte prvu knjigu koju su posudili u knjižnici. Plesna haljina žutog maslačka, Ježeva kućica, Slikopriče, Grimmove ili Andersenove bajke budu neki od naslova pomoću kojih djeca školske dobi uđu u čarobni svijet knjiga. Po mnogočemu prva posuđena knjiga ostaje u sjećanju, po naslovu, ilustracijama ili sadržaju priče. Kada odraste i prisjeti se svoje prve posuđene knjige, katkad čovjeka obuzme ugodna sjeta.

Prije nego dobiju iskaznicu i službeno postanu aktivni članovi knjižnice, djeci se objašnjava čemu knjige služe, kako rukovati knjigom i što se ne bi smjelo raditi tijekom čitanja, primjerice, kako nije dobro jesti ili piti dok se čita, da knjiga ne trpi bacanje i savijanje, ali i da postoje pravila ponašanja u knjižnici kojih se valja pridržavati. Nauče djeca kako u prostoru knjižnice nije dopušteno urlanje i glasno govorenje, a da nema ni mjesta za natjeravanja i skrivanja među policama.

Znatiželja Vera

Prvijenac Davorke Semenić Premec, Vera među knjigama (Ibis grafika, 2018.), idealan je naslov za djecu koja tek upoznaju svijet knjiga i knjižnica. Autorica je po struci knjižničarka, ima višegodišnjeg iskustva u radu s dječjim skupinama. Priča se vrti oko djevojčice Vere koja prvi put dolazi u knjižnicu. Društvo joj pritom prati starija sestra Alma kojoj je prostor knjižnice poznato mjesto, a nova osoba koju Vera upoznaje je knjižničar.

Vera je znatiželjno biće željno znanja. Voli kada joj se pričaju priče, ali voli i pričati svoje priče. U knjižnici nastoji pronaći knjigu u kojoj se govori o Dvorcu budućnosti i u kojoj se nalazi kraljica Veronika. Maštovita Vera rado se predstavlja kao kraljica Veronika, a njezina priča o Dvorcu budućnosti joj je najdraža.

Uz pomoć dobro raspoloženoga knjižničara mala Vera shvaća kako je svaka knjiga posebna i svijet za sebe, dotad nepoznati ambijent knjižnice Vera prihvaća kao dobro i korisno mjesto gdje se može kvalitetno utrošiti vrijeme. Neće Vera zamrziti knjižnicu i knjige, a za pozitivan odnos prema knjigama dio zasluga otići će knjižničaru.

Nažalost, nema previše knjiga o knjižničarima (doduše, ima filmova), naročito ne knjiga koje bi bile prigodne za dječji uzrast. Vera među knjigama idealna je za djecu vrtićke dobi, naročito za one koji se polako pripremaju za višegodišnji boravak u školskim klupama. Također, naslov Vera među knjigama, koji je bogato ilustriran razigranim kreacijama Vande Čizmek, odlična je priča i za djecu rane školske dobi. Knjižničarima ovaj naslov može pripomoći u poučavanju djece jer, autorica na duhovit i poučan način priča priču čemu knjige i knjižnice uopće služe.

Edukativna priča

Napokon knjiga o knjigama, knjižnicama i knjižničarima koja može poslužiti u radu s djecom, možemo ustvrditi ushićeno! Brojni će se klinci i klinceze moći poistovjetiti s malom Verom jer, ono što Vera proživljava u knjižnici na identičan ili sličan način proživljavaju baš gotovo svi mlađi korisnici knjižnica.

Svi oni na početku imaju brojna pitanja i potpitanja na koja knjižničar(ka) pruža odgovore, katkad budu zbunjeni zbog silnih podataka što su im izloženi, ali i oduševljeni šarenim policama što su krcate raznovrsnim knjigama, tanašnim i bucmastim, majušnim i povelikim. U pravilu djeca jedva dočekaju trenutak prve posudbe i listanja knjiga pomoću koji upoznaju nove ljude i svjetove.

Ako su im već u ranoj dobi knjige i knjižnice ugodno predstavljene, djeca kasnije ne zaziru od knjiga. Naslov Vera među knjigama ne izaziva zazor od knjiga. Može poslužiti kao korisna papirnata ulaznica u svijet knjiga i knjižnica, sredstvo za stvaranje novih knjigoljubaca. Ova priča propagira ljubav prema knjizi. Brzo se pročita, a ne bi bilo zgorega kada bi ju knjižničari cijelu pročitali malim školarcima prije nego postanu službeni korisnici (može i kasnije!).

Nije potrebno izdvojiti puno vremena za čitanje, a djeci će se zasigurno svidjeti priča, neovisno o tome jesu li već postali korisnici ili će to tek postati. Naravno, bilo bi dobro kada bi se knjiga Vera među knjigama kasnije mogla posuđivati, neka djeca samostalno ili uz pomoć roditelja uživaju u priči.

Davorka Semenić Premec zaslužila je samo riječi hvale i podrške za naslov Vera među knjigama. Ne vjerujem da bi se itko pobunio ako bi u skoroj budućnosti Davorka Semenić Premec napisala i objavila još pokoju knjigu o djevojčici Veri i svijetu knjiga ili kakvu sličnu priču namijenjenu djeci i mladima. Pozitivnih i edukativnih knjiga kao što je Vera među knjigama nikada ne može biti previše!

Pročitao i napisao: Miroslav Cmuk