Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

„Vrbnik glagolja“

Razotkrivamo glagoljašku baštinu, stvaramo nove vrijednosti od 22. do 28. srpnja 2019. uz učenje glagoljice, kreativne radionice, projekcije, druženja i suradnju.

Već tradicionalno zadnji srpanjski tjedan u Vrbniku Vrbničko kulturno društvo „Frankopan“ posvećuje glagoljici. Bit će održana sedma po redu Ljetna škola glagoljice „Frankopan“ u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kornić i poučavateljima glagoljice: Damirom Kremenićem, Lovrom Krsnikom i Miriam Volarić.

30-ak polaznika od 22. do 26.7. pohađat će tečajeve uglate, oble, kurzivne i trokutaste glagoljice te transliteriranja. Osim učenja glagoljice polaznici ove godine mogu biti kreativni na potpuno nov način. Jasminka Gršković održat će eko-etno radionicu filcanja krčke vune i izrade rukotvorina s glagoljaškim motivima, a polaznici koji su već pohađali većinu glagoljaških tečajeva, od 23. do 25.7. imat će priliku okušati se u 3 D programiranju i printanju 3 D glagoljske azbuke. Radionicu će voditi Anita Pešut iz Rijeke. U subotu ujutro 27.7. u Domu na Škujici bit će održana svečana podjela diploma, a bit će i predstavljeni radovi nastali u dvije spomenute radionice „3 D glagoljanje“ i „Eko-etno glagoljanje“. Od petka do nedjelje bit će održan i „Sajam baštine“ na kojem svi zainteresirani izlagači, na besplatnom izlagačkom mjestu TZO-a Vrbnik, mogu ponuditi svoje rukotvorine inspirirane zavičajnom baštinom.

Manifestacija završava projekcijom dokumentarnog filma Petra Trinajstića s naslovom „Ki je Branko Fučić?“ koja će se održati u nedjelju 28.7. u 21.00 u Domu na Škujici. Film je nastao povodom obilježavanja obljetnice smrti Branka Fučića, ali i pedesete obljetnice postavljanja izložbe „Glagoljica“ u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. U večeri posvećenoj glagoljaškoj baštini, neumornom istraživaču glagoljaških tragova na Kvarneru i u Istri i jednom velikom životnom prijateljstvu, dođite otkriti koje su to dubašljansko-vrbničko-riječke glagoljaške veze…

Ekipu organizatora čine: Tomislav Božić, Ivana Vadnov, Sanja Polonijo i autorica ovih redaka. Manifestaciju su podržali: TZO Vrbnik, Općina Vrbnik, Primorsko-goranska županija, OPG Jasminke Gršković, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ PŠ Vrbnik kao i „Susjedstvo Vrbnik“ koje je dio „27 susjedstva“ programskog pravca EPK Rijeka 2020.

Raspored manifestacije pogledajte tu.

Dina Valković, Vrbničko kulturno društvo „Frankopan“

„27 susjedstava“ Rijeka 2020 – EPK