Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine Priče

Vuk promijenio dlaku, ali i ćud: crtica uz serijal slikovnica “Bajke koje su pošle po krivu”

Bajke su nekada bile pune stereotipa, ali kreativci su uspjeli sve okrenuti i napraviti ih još zabavnijima. Naša suradnica Maja Obućina u svom prvijencu za Brickzine skreće pažnju na zanimljiv serijal.

Još se uvijek sjećam onih priča za laku noć koje mi je svaku večer prije spavanja čitala mama. Ma koliko umorna bila, jedna priča je morala biti pročitana. Bio je to naš ritual prije spavanja, a koji i danas, nakon mnogo godina, u meni budi lijepa sjećanja i emocije. To su bile klasične priče koje djeca i odrasli i danas vole i čitaju poput Crvenkapice, Tri praščića, Vuk i sedam kozlića

U tim je pričama uvijek postojao zločest lik; često je to bio vuk koji je bio jako zao i svih je htio pojesti… S druge strane tu su bili dobri likovi, ali i heroji poput lovca ili princa koji spašavaju situaciju. Sve te priče ponekad su bile strašne, ali i poučne. Naučila sam da postoje dobri i loši likovi (dobri likovi su najčešće bili lijepe vanjštine, dok su loši likovi bili malo manje lijepe vanjštine).

Promjene

Čula sam i mnogo bajki u kojima se pojavljuju bespomoćne djevojke, princeze ili kraljice koje se pronađu u teškim životnim situacijama iz kojih se same ne mogu izvući, već im treba pomoć snažnog muškarca koji ih spašava herojskim djelima. Sve su to dobre priče i bajke, poučne i zanimljive, iako i sa stereotipima koje danas ne prihvaćamo.

Svijet se od mojeg djetinjstva do danas u mnogočemu promijenio pa se tako i ponuda priča proširila i obogatila. Danas recimo postoje slikovnice u kojima vuk nije uvijek zločest kao što je slučaj sa slikovnicom Tri praščića i prehlađeni vuk. U toj priči vuk je prehlađen i sve što želi je domoći se maramice. Praščići su se jako bojali (jer svi znamo da je vuk zločest), ali su na kraju shvatili da ipak nije sve kako se čini te da i vuk ponekad treba našu pomoć (naučili su i kako se zaštititi od prehlade).

Iako nije dio istog serijala na ovom mjestu treba spomenuti i slikovnice Orianne Lallemand o vuku koji je sve samo ne zločest, a u nastavku Vuk koji je zalutao u zemlju bajki se i sam susreće sa stereotipima koje u klasičnom svijetu bajki vladaju o njemu.

U priči Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?, vuk je dobar lik, dok je slatki mali zeko ispao zao. Hm, neočekivano? Prilika za promišljanje o mnogobrojnim pitanjima i razgovor o mnogim lekcijama koje se iz priče mogu izvući.

Poticanje razmišljanja

Do sada ste već shvatili da je u ovim bajkama nešto krenulo po krivu, a u tom kompletu slikovnica ima još nekoliko priča kao što je i Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu!. Osim o važnosti osobne higijene, svjedočimo neočekivanom kraju u kojem se Matovilka i kraljević ne vjenčaju i ne žive sretno do kraja života. Slikovnica Nisi ružno, pače! uči nas o prihvaćanju različitosti i razvijanju tolerancije.

Navedene slikovnice zanimljivo su osvježenje među pomalo utabanim pričama u kojima unaprijed znamo radnju i završetak, potiču nas na razmišljanje izvan okvira, na kritičko razmišljanje, uče nas o jednostavnim i svakodnevnim stvarima te nas polako uvode u kompliciraniji svijet odraslih. Autori slikovnica su Steve Smallman i Neil Price. Krenite u nove avanture i potražite još slikovnica iz serijala Bajke koje su pošle po krivu (Pojedi sav špinat, Zlatokoso!, Snjeguljica i ljutiti patuljak).

Pročitala: Maja Obućina