Publika će u riječkom HNK Ivana pl. Zajca 16., 17. i 18. travnja moći vidjeti balet „Hero is tired“ / Heroj je umoran”, rad jednog od najuzbudljivijih europskih koreografa koji reda isključivo pohvale za svoj rad.

Giuseppea Spotu nazivaju besprijekornim koreografom i vizionarom koji svoju poetiku, bogatim i čitkim rječnikom, ispisuje tijelima plesača. Njegove intenzivne koreografije nude mnogo prostora za interpretacije i slobodne asocijacije. Plesni časopisi „Dance for you”, „Dance Europe” i „Dance Dance” obožavali su ga kao „plesača sa zadivljujućim fizičkim sposobnostima, talentom koji omogućuje kombinaciju duha i tijela u sintezi apsolutne poezije. Odličan plesač najnovije generacije, jedan od vodećih muških plesača suvremenog plesa“, a oduševljenje njegovim koreografskim radom nije nimalo slabije.

Giuseppe Spota koreograf je koji prostor pozornice koristi ne samo za vrhunska plesna ostvarenja, već njima progovara o važnim temama. Njegov novi balet u koprodukciji riječkog Baleta i zagrebačkog Muzičkog biennala bavi se temom koja se tiče svih, željeli to ili ne. Dio smo konzumerizma novih, kratkotrajnih i beznačajnih bljeskova, svakodnevice u kojoj generacije manipuliraju svojim odrazom u ogledalu, na ekranima, socijalnim mrežama, gubeći pritom vlastiti odraz. Možemo li u svojem DNA naći želju i odlučno prakticirati pravu komunikaciju i bliskost? – Toliko smo zauzeti dosezanjem trenutne slave da zaboravljamo naći vlastiti stvarni identitet, kaže koreograf Giuseppe Spota.