Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Zapaljena Kožarićeva instalacija – vandalizam osudili ministrica kulture, gradonačelnik i čelnici projekta Rijeka 2020

Skulpturalna instalacija Ivana KožarićaStog sijena, koja je u četvrtak 9. 01. postavljena u riječkom gradskom središtu, zapaljena je u subotu 11.01. oko 22 sata, a požar je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen sat kasnije. U požaru nitko nije ozlijeđen, materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga traje.

Ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetnički direktor projekta Rijeka 2020 EPK Slaven Tolj u nedjelju je osudio uništenje umjetničkog rada Ivana Kožarića “Stog sijena” postavljnog na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci te je najavio da će se potruditi da se ta instalacija ponovno postavi.

“Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju”

, naveo je Tolj u priopćenju za medije.

Ističe da je Kožarićev rad bio dio programske cjeline “Doba moći” te da je njegov smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. Dodaje da su i komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bili dobri, kritični, zanimljivi, ozbiljni, pa i duhoviti.

“No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.”

Tolj je naveo da će teme koje će u programskom pravcu “Doba moći” donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture biti ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo te da je ovo, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

“Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju”

, ističe Tolj.

Slaven Tolj je još naveo da je muzej u kontaktu s obitelji Ivana Kožarića, koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije.

“Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti”

, istaknuo je Slaven Tolj.

“Stog sijena” je bio postavljen kao dio programskog pravca “Doba moći” projekta Europske prijestolnice kulture, a predviđeno je da do veljače simbolički označava “početak žetve” kulturnih događanja u godini EPK.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je rekla da ju je rastužio vandalski čin u kojem je na riječkom Korzu zapaljena umjetnička instalacija “Stog sijena” te važnim ocijenila poštivanje tuđeg autorskog rada, čak i ako ga ne razumijemo.

“Rastužio me vandalski čin u kojem je na riječkom Korzu zapaljena umjetnička instalacija, rad jednog od najvećih hrvatskih suvremenih umjetnika akademika Ivana Kožarića. Važno je poštivati tuđi autorski rad i raznolike kreativne izričaje čak i ako ih ponekad ne razumijemo”

,  napisala je ministrica na svom Twitteru.

Osudama vandalskog čina pridružio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

„Osuđujem paljenje Kožarićeve umjetničke instalacije i ugrožavanje okolne imovine tim činom“

, objavio je gradonačelnik Obersnel na svom facebook profilu.

„Iako je činjenica da reakcije publike čine integralni dio Kožarićevih radova, ovo je krajnje destruktivan događaj. Zapitajmo se svi skupa u što se ovakvim događajem pretvara naš grad, Rijeka koja je uvijek bila otvorena i spremna na konstruktivni dijalog, nasuprot gaženju i paljenju ičega što se nekome ne sviđa ili što netko ne razumije. Apeliram na onu tihu većinu građana Rijeke da ne šute, već da se otvoreno verbalno suprotstave destrukciji i vandalskom ponašanju. Nadam se i vjerujem da će policija pronaći i kazniti počinitelja. A još se više nadam i vjerujem da će rijeka ljudi zdravog razuma pobijediti nesuvisle destruktivne divljake“

, zaključio je Obersnel.

I direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić u svojoj izjavi za Novi list osvrnula se na paljenje Kožarićeve instalacije.

„Na tužan je način moć destrukcije i nerazumijevanja uništila ovu umjetničku instalaciju. Suštinsko je pitanje do koje smo mjere, kao društvo u cjelini, spremni tolerirati krajnje agresivno ponašanje spram bilo čega. Ovo je spaljivanje Kožarićevoig djela u opasnost dovelo ljude i objekte u neposrednoj blizini instalacije u samom centru grada. Stoga vjerujem da će policija strogo reagirati. Rasprave i promišljanja o umjetničkoj instalaciji su jedno, a njeno potpuno uništavanje je nešto potpuno drugo. Nerazumijevanje ili nepoznavanje umjetničkog jezika, teško da može biti opravdanje za krajnje uništenje umjetničke instalacije. I zato osuđujem ovaj čin, a vjerujem da ga jednako tako osuđuju i svi oni koji su proteklih dana na razne načine otvorili raspravu o ovoj instalaciji, imali ili ne razumijevanja prema njenom postavljanju. Rasprave su bile i zanimljive i duhovite pa i kritične, no sada nam je predmet rasprave potpuno uništen“

, zaključila je Višnić.

Kožarićeva “privremena skulptura” načinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog.

To je ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe “Otok“ 1996. godine.

U Rijeci je rad predstavljen kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta “Izvrnuti džep“, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.