Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Započela jubilarna 25. Revija lutkarskih kazališta

Predstavom Palčica u izvedbi ansambla Gradskog kazališta lutaka Split u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u srijedu, 4. studenog svečano je otvorena 25. Revija lutkarskih kazališta. U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka publika će na Reviji koja se ove godine održava od 2. do 10. studenog imati prilike pogledati deset predstava, a pripremljen je i bogat popratni program.

Tijekom 25 godina postojanja, Revija je izrasla u međunarodnu manifestaciju iznimne kvalitete i svake godine iznova okuplja respektabilne lutkare i lutkarska kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Velika i mala publika ove će godine tako imati priliku uživati u predstavama Kazališne družine Pinklec, Gradskog kazališta lutka Split, Kazališta lutaka Zadar, Zagrebačkog kazališta lutaka, Teatra Puna kuća, Teatra Poco Loco i Kazališne družine Teatar Fort Forno, a ovogodišnji gosti su i dugogodišnji suradnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Lutkovno gledališće Maribor iz Slovenije i Lutkarsko kazalište Mostar iz Bosne i Hercegovine.

U sklopu popratnog djela programa ovogodišnje Revije u Galeriji Kortil otvorena je i izložba Lutkarska luka autorica Luči Vidanović i Vedrane Balen Spinčić koja za posjetitelje ostaje otvorena do 11. studenog, a na izložbi su izloženi dijelovi scenografije i lutke koje su se koristile u predstavama tijekom 25 godina održavanja Revije. U godini u kojoj riječki lutkari slave još dva velika jubileja, 60 godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka i 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj, i ovom se izložbom željelo zahvaliti svim kazalištima koja su od početka sudjelovala u programima Revije – Zagrebačkom kazalištu lutaka, Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradskom kazalištu lutaka Split, Kazalištu lutaka Zadar i naravno Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Kao predprogram ovogodišnje Revije održane su i dvije radioniceJednom nogom u plesu koju su držali članovi kolaborativne izvedbene skupine BADco. te radionica Čarobni napitci u operi Teatra Oz.

Također u sklopu programa održana je i promocija knjige Lutkarski žanrovi na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo autorice Maje Verdonik te knjige Duša u stvari autorice Livije Kroflin, a do kraja Revije bit će održana i promocija časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek Književna revija – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj.

I ove godine održava se već dobro poznati popratni program Revije, projekt Lutke u izloge! Riječ je o izložbi lutaka koje se postavljaju u izloge riječkih dućana. Autorica postava je Maja Volkmer, a lutke su postavljene u izlozima Knjižare Edit, Futura Nove, Obuće, Cicibana, Flaira, The Nexta, Torbice, Ganta i Five Star Fashiona Rijeka.

Više o programu i načinu kupnje karata nalazi se na stranicama 25. revije lutkarskih kazališta.

Knjižicu o 25. reviji lutkarskih kazališta možete potražiti na poveznici.