Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Slatko i slano, Vijesti

Započele prijave na besplatne radionice RImiks identiteta

Započele su prijave na besplatne radionice projekta RImiks identiteta kojim se propituju glazbene zakonitosti tijesnih intervala Istre i Kvarnera, tj. sviranja na istarskoj ljestvici, koja je kao dio nematerijalne kulturne baštine uvrštena na listu UNESCO-a. 

Projekt, koji provodi udruga Metamedij iz Pule i dio je programa Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, odvodi korak dalje od tradicije te kroz izradu neobičnih glazbenih instrumenata od industrijskog i elektroničkog otpada otvara vrata remiksiranju tradicionalnih zvukova. 

Kako bi pripremili glazbenu podlogu za postavljanje zvučne instalacije na stubištu Exporta na Delti u prosincu 2020.g., u OKC-u Palach u Rijeci, na adresi Kružna 8, od 23. do 27. studenog organiziraju se radionice na kojima polaznici mogu naučiti više o tijesnim intervalima, izradi neobičnih instrumenata te remiksiranju. Ciklus radionica obuhvaća predavanja istaknutih umjetnika – Noela Šurana i Tina Dožića.

S obzirom na ograničeni broj polaznika radionica, obvezne su prethodne prijave popunjavanjem on-line obrasca, koji je objavljen na web stranici rijeka2020.eu. 

Rok za prijavu je do 17. studenog ili do popunjena mjesta, a polaznici mogu odabrati u kojim će radionicama sudjelovati. Radionice su otvorene za sve dobne skupine, a posebno se preporučuju mladima od 15 do 30 godina. 

Raspored radionica RImiks identiteta kroz dane

U ponedjeljak 23. studenog od 17.00 do 21.00 sat održavat će se radionica “Ventilatori oscilatori” na kojoj će polaznici naučiti izraditi svoje elektroničke instrumente od e-otpada. Koristit će se dijelovi odbačenih računala koji će postati oscilatori – osnovni izvori tona sintetizatora zvuka (engl. synthesizer). Točnije, stari ventilatori računala svojim će okretanjem proizvoditi tonove, a umrežavanjem više takvih ventilatora oscilatora polaznici će moći stvarati glazbene harmonije. Na radionici će se učiti i osnove lemljenja, čitanja elektroničkih shema i prenamijene elektroničkog otpada u bučne glazbene instrumente. Radionicu vodi Tin Dožić.

U utorak 24. studenog od 17.00 do 21.00 sat radionica “Ventilatori oscilatori” nastavlja se pod vodstvom Tina Dožića, uz praktični ali i terenski rad. 

U srijedu 25. studenog od 18.00 do 20.00 sati slijedi prezentacija instrumenata i napjeva koju vodi Noel Šuran. Tijekom radionice će za polaznike biti organizirana i prezentacija glazbenog programa Ableton, koja će poslužiti kao DAW platforma za kombinaciju audio materijala i njihovo remiksiranje. Poželjno je da polaznici imaju već određena predznanja o radu u nekom DAW programu te da ponesu vlastito računalo s instaliranim programima u kojima se snalaze. 

U četvrtak 26. studenog od 18.00 do 21.00 sat slijedi praktičan rad u grupama, snimanje i obrada materijala. Noel Šuran će u sklopu radionice ‘’Tijesni intervali Istre i Kvarnera’’ istražiti, eksperimentirati i improvizirati pjevanje i sviranje u ovom specifičnom glazbenom jeziku. Materijali snimljeni tijekom radionice poslužit će za novu produkciju u kojoj će se posuđivanjem i mijenjanjem nastalih zvukova stvarati novi i kombinirati s elektronskim.

U petak 27. studenog od 17.00 do 21.00 sat slijedi praktični rad na zvučnim instalacijama, izrada glazbenih remikseva i audio segmenata koji će se koristiti na samoj instalaciji.

Radionice se organiziraju uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.