Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Započeo četvrti History Film Festival posvećen povijesnim dokumentarnim filmovima

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u utorak, 8. rujna započelo je četvrto izdanje History Film Festivala koji je posvećen isključivo povijesnom dokumentarnom filmu i koji će trajati do 12. rujna. Prvog dana festivala publika je imala priliku pogledat filmove „Dostojanstvena tišina“, „Unuk“ i „Vittorio Vidali – Ja nisam tko sam bio“, a u galeriji Kortil u sklopu posebnog programa RI-thinking History otvorena je i izložba „Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma“.

Četvrto izdanje History Film Festivala donosi 21 film u službenoj konkurenciji, poseban program posvećen Federicu Felliniju sto godina od njegova rođenja te Inkluzivno kino – tri filma prilagođena za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida. 

Već spomenuta Mala kronika Zagrebačke škole crtanog filma uz izložbu koja je postavljena u Galeriji Kortil donosi i bogat filmski program za djecu i odrasle kojemu je cilj prisjetiti se velikana hrvatske kinematografije Vatroslava Mimice i najvažnijih ostvarenja hrvatske animacije, uključujući i Oscarom nagrađeni Surogat Dušana Vukotića, te svima omiljenog Profesora Balthazara koji je tematski u nekoliko različitih segmenata općenito uključen u program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Poseban program RI-thinking History donosi premijeru dokumentarnog serijala „Fiume crno-crveno Rijeka“ koji otkriva jedinstvenu i nevjerojatno burnu povijest Rijeke od vremena Habsburške Monarhije do 2020. godine kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Simpatični sveznajući fimski duo: Daniel Rafaelić i Dejan Dabić govorit će o Titu na velikom i malom ekranu uz ekskluzivne arhivske snimke Filmskih novosti, a autorica Anita Panić predstavit će luksuznu monografiju posvećenu jednoj od najvećih glumica bivše Jugoslavije, Mileni Dravić.

Cilj ovog jedinstvenog filmskog festivala je razbijanje predrasuda o povijesti i povijesnim dokumentarcima kao neuzbudljivima. Iz tog se razloga prednost daje filmovima koji otkrivaju skrivene detalje iz povijesnih događaja, u kojima se na inovativan način koriste arhivske snimke, filmovima koji se temelje na sveobuhvatnom istraživačkom radu te su uspjeli potaknuti dijalog o temama koje često u društvu uzrokuju suprotstavljena mišljenja ili pak ideološke sukobe.

Cjelokupni program History Film Festivala može ne pronaći na njihovoj službenoj web stranici.