Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Brickzine, Dječja kuća, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Završen drugi Tobogan: festival koji stvaraju djeca

Drugo izdanje dječjeg Festivala Tobogan završeno je nakon sadržajnih i programski ispunjenih dvanaest dana.

Dvanaest dana djeca su bila u parkovima, na ulicama, trgovima, plažama, osvajala su kulturne ustanove; bili su glumci, redatelji, glazbenici, dizajneri, arheolozi, sitotiskari… Drugim riječima – stvarali su kulturni sadržaj po svojoj mjeri, uz pomoć nešto starijih i samo malo ozbiljnijih mentora.

Tobogan je poseban festival jer ne nudi gotove i unaprijed pripremljene programe: u njemu kultura nastaje na licu mjesta, a glavni stvaratelji su upravo – djeca. To se možda najbolje oslikava u krilatici Tobogana koja kaže: radimo s djecom, ne samo za njih.

U Toboganu je kultura “raskrinkana“. Tamo djeca uče pojam kulture shvatiti bitno šire od knjižnice, muzeja ili kazališta. Na Toboganu je grupa djece posjetila Riječku tržnicu i potom kuhala kupljene namirnice, jer je i to kultura. Popularne videoigre su kultura. Ukrašavanje kvartovskog parka isto.

Tobogan je ovog ljeta navršio dvije godine, a ponovno do zadnjeg mjesta popunjeni programi i radionice dokaz su da je Rijeci trebao upravo ovakav jedan festival, što su prošle godine prepoznali TD Rijeka 2020 i kulturne ustanove našeg grada. Zajedničkim snagama Tobogan su izgradili Art-kino Croatia, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i TD Rijeka 2020, a pridružili su im se i pripadnici nezavisnog sektora: na prvom mjestu Vijeće mladih Benčić, a zatim i Kreativni kolektiv Kombinat i Art mašina.

Jelena Milić, organizatorica Festivala i voditeljica programskog pravca Dječja kuća, smatra da Tobogan služi mapiranju potreba djece i roditelja, testiranju vlastitih kapaciteta i mogućnosti za ono što će uslijediti 2020. godine, a to je konkretno Dječja kuća, veliko zdanje u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić namijenjeno djeci.
Tobogan je plodno tlo za Dječju kuću, a Dječja kuća bit će dobro mjesto gdje će se djeca naučiti zajedničkom radu i uključiti u proizvodnju sadržaja, jer oni nisu pasivni promatrači, već sudionici i kreatori. Koliko su uspješni u tome, vidjeli smo zadnjih dana, kazala je Jelena Milić.

Srce ovogodišnjeg Tobogana i ”zajedničko dijete” svih institucija koje sudjeluju u organizaciji, jest tiskano izdanje časopisa o stvaranju kulture za djecu Brickzine.
Urednik Brickzinea Kristian Benić kazao je da je osnovna ideja pokretanja časopisa bila stvaranje navike čitanja i čuvanja časopisa na polici kojem se uvijek može vratiti. Budući da je glavna zadaća Brickzinea stvaranje kulture za djecu, tako je i sadržaj usmjeren prema raznovrsnom stvaralaštvu: cijelih 60 stranica ispunjeno je tekstovima o arheologiji, vrtlarstvu, Youtubeu, Arduinu, knjizi, a sve to prate profesionalne ilustracije koje se spajaju sa štivom.

Prvo izdanje Brickzinea posvećeno je – ulici. Urednik objašnjava da su tražili energetsku temu, a ulica je, smatra Benić – izvor energije grada.
Gdje god demografski postoji neka dječja populacija skače se, pjeva, igra… U mojoj ulici na Drenovi curice stalno pjevaju Tajči. Smatram da je ulica stvorena za zdrave i realne oblike djelovanja. Osvoji parking mjesto i uzmi ga za igru. Volio bih razmaziti ovu generaciju djece u smislu toga što očekuju od ulice, a time i gradske vlasti, budućnosti – ljepotu, sadržaj, smisao, zaključio je Benić.

Reakcije djece na tiskano izdanje Brickzinea bile su odlične – već prvog dana Tobogana tražio se časopis više, jer dobra priča zaintrigira u bilo kojoj formi, uvjeren je Benić.

Tobogan je dio Rijeke i Rijeka je dio Tobogana, stoga su se gradski prostori našli u ulozi pozornica za programe Festivala, a mali sudionici su na taj način svoj grad upoznali na novi način. Osim u kulturnim ustanovama koje se nalaze u središtu grada, Tobogan se održavao na Trsatu, Bulevardu, u parku Nikole Hosta, u Vodovodnoj ulici, u kompleksu Benčić, na Zametu, u parku Vladimira Nazora, na Riječkoj tržnici, na plažama Bivio i Grčevo…

Novost drugog Tobogana je i suradnja između dva programska pravca Rijeka 2020 – 27 susjedstva i Dječja kuća koji su, specijalno za ovu priliku, organizirali lutkarsku predstavu „Četiri godišnja doba“ u gradu Cresu i u Gornjim Kutima za djecu koja su daleko od Rijeke.

Tobogan krasi, između ostalog, i promicanje europskih vrijednosti. Titula Europske prijestolnice kulture sama po sebi donosi europsku dimenziju u grad, a tome je okrenut i Tobogan – kroz europske vrijednosti tematski su određene radionice. Djeca su se u Art-kinu Croatia kroz snimanje filma bavila različitošću i drugima, a taj se motiv provlačio i u predstavama Gradskog kazališta lutaka, objasnila je Jelena Milić. Pored toga, ne možemo izostaviti spomenuti spektakularno otvaranje Festivala koje su upriličili performeri i performerice iz španjolskog umjetničkog kolektiva Sarruga, a njihovo je gostovanje najava za još veći broj međunarodnih partnera. Svi zajedno, riječke kulturne ustanove, nezavisni sektor i međunarodni partneri svaki će sljedeći Tobogan učiniti boljim, većim i kreativnijim.

Video: Pilot media
Foto: Tanja Kanazir / Karlo Čargonja