Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Zborovi iz Primorsko-goranske županije zapjevali na riječkim trgovima

U organizaciji Komornog zbora Val, a u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, četiri zbora iz Primorsko-goranske županije, u subotu, 12. rujna sudjelovala su u programu Svi u zbor u sklopu kojeg su istovremeno pjevali i predstavili se publici na tri riječka trga – Trgu 128. brigade HV-a, Trgu Principij i Trgu Matije Vlačića Flaciusa, poznatijem kao Čajni trg.

Tog prekrasnog sunčanog prijepodneva na Trgu 128. brigade HV, uz domaćine – članove RKZ-a “Val” okupili su se i članovi DZ “Kap” – Rijeka (dirigentica Doris Kovačić), MPZ “Gimpl” – Ravna Gora (dirigentica Žaklina Majetić Mufić), MPZ “Štorija” – Udruga “Domoljub 1909.” – Matulji (dirigentice Marta Karolina Cader i Andrea Južnić) i ŽVS “Lira” – Rijeka (dirigent Frane Frleta).

Zborski susret započeo je zajedničkim upjevavanjem koje je vodila dirigentica Marta Karolina Cader, a zatim je na riječkim Stubama Crvenog križa RKZ “Val” otvorio glazbenu priredbu izvedbom skladbi posvećenih voljenom gradu – “Laku noć, grade” (E. Puhovac, arr. A. Mančić) uz glasovirsku pratnju članice Saše Čohar Mančić i “Fiume nel mio cuor“ (B. Krajcar, V. Cusma, arr. M. Basara). Nakon Valovaca, nastupio je DZ “Kap“, pomladak PZM-a “Josip Kaplan” uz glasovirsku pratnju Nine Kovačić. Svojom izvedbom odabranog repertoara mali pjevači osvojili su srca svih prisutnih, ali i osvijestili važnost amaterskog pjevanja od najranijih dana.

Nakon njihova nastupa uslijedila je rotacija sudionika na tri riječka trga – Trgu 128. brigade HV, Trg J. Klovića – u Arheološkom parku Principij i Trgu Matije Vlačića Flaciusa – Čajnom trgu. Zborovi sudionici su na trgovima izvodili petnaestominutni repertoar sastavljen od domaćih i stranih umjetničkih i tradicionalnih skladbi svih stilskih razdoblja, najvećim dijelom svjetovnog karaktera.

Osim približavanja građanima, manifestacija Svi u zbor je nastala i kako bi se zborsko pjevanje iznijelo na gradske ulice i trgove, a manifestacija je prošle godine održana po prvi puta.

U Rijeci djeluje puno zborova koji imaju velike uspjehe u radu, ali slabu prepoznatljivost i ograničenu publiku. Zborsko pjevanje često se doživljava samo kroz ozbiljnu klasičnu glazbu i usko ciljane koncerte za publiku koja ima posebne afinitete. Potaknuti tom mišlju, organizatori su htjeli razbiti taj mit i otvoriti se sugrađanima nastupajući, zajedno s odabranim zborovima, na više lokacija u gradu, u isto vrijeme.

Po završetku glazbene priredbe “Svi u zbor” 2020. svi su se sudionici ponovno okupili na riječkim Stubama Crvenog križa i zajedno zapjevali himnu PGŽ “Zavičaju, tebi” pod vodstvom dirigentice Žakline Majetić Mufić, a zatim i himnu grada “Najdraža Rijeko” pod vodstvom dirigentice Doris Kovačić i glasovirsku pratnju dirigenta Frana Frlete.