Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti, Zeleni val

Zeleni val EPK senzornim vrtom oplemenio dvorište vrtića Krnjevo

U veljači ove godine održana je posljednja radna akcija u sklopu projekta SenzoRI – senzorni vrt Dječjeg vrtića Krnjevo, koji je dio sudioničkog programa Zeleni val, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Projekt je za cilj imao urediti okućnicu vrtića Krnjevo za boravak generacija djece, s posebnim naglaskom na senzornu integraciju te očuvanje okoliša i prirode.

Mališani DV-a Krnjevo tako će od sada imati priliku uživati u novom dvorištu koji uključuje zid s igrama na vodu kao i glazbeni zid, a nabavljena je i nova klackalica, uređeni su pješčanici te je zasađen miomirisni vrt.

Djeci je time omogućeno da u igri uživaju svim osjetilima te da kroz iskustveni i funkcionalan način upoznaju svijet oko sebe. Ujedno je ovo i jedinstveni primjer takvog vrta u bližoj okolici Krnjeva. Svečano otvorenje senzornog vrta DV-a Krnjevo bit će održano krajem ožujka.

Podsjetimo, sudionički program Zeleni val, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture za cilj ima oplemenjivanje grada sadnjom biljki, stabala i uopće raznolikog zelenila, a ujedno je i naziv za različite programe iz područja ekologije. U dvjema akcijama „Uključi se“ tijekom proteklih godina upućen je poziv građanima na predlaganje ideja koje će Rijeci donijeti više zelenila, ljepši i zdraviji okoliš.

Da je važnost očuvanja i uređenja prostora uz koje se živi i kojima se svakodnevno prolazi važna oku, ali i srcu, pokazali su brojni pristigli prijedlozi građana. Projekte za realizaciju potom je biralo tzv. Vijeće građana, skupina formirana za procjenu kvalitete ponuđenih prijedloga. Odabrani programi Zelenog vala financirani su sredstvima projekta Europske prijestolnice kulture, a osim novih zelenijih pejzaža oni nose i specifičnu poruku sadržanu u zajedničkom radu i okupljanju građana oko ideja koje grad čine ljepšim i uređenijim.