Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti, Zeleni val

Zeleni val građanskih projekata širi se Rijekom

Ozelenjivanje središta grada, uređenje urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanje zelenog kružnog toka, neki su od projekata odobrenih u sklopu prvog javnog poziva za prijavu projekata u sklopu Zelenog vala, a koji je građanima predstavljen u sklopu info-dana kampanje „Uključi se!“ Europske prijestolnice kulture. Novi ciklus prijave projekata koji će ući u razmatranje za dobivanje financijske podrške otvoren je do 19. lipnja.

Možete predložiti bilo kakvo zeleno uređenje koje ne zahtijeva građevinsku dozvolu i koje namjeravate provesti na javnim površinama koje su nam svima zajedničke. Također, možete predložiti i ekološko-edukativne akcije koje biste proveli na nekom javnom prostoru, a koje svima mogu skrenuti pažnju na važnost očuvanja prostora u kojem živimo.

Do 19. lipnja otvoren je poziv za prijave projekata Civilnih inicijativa, a do 6. lipnja moguće je prijaviti se za sudjelovanje u Vijeću građana, koje između pristiglih prijava ocjenjuje projekte te ih predlaže za financiranje.

Rijeka 2020 novom kampanjom “Uključi se!” još jednom pokazuje jasnu namjeru da aktivno u proces realizacije projekta Europske prijestolnice kulture uključi građane i pokaže kako jedino bliskom suradnjom svih uključenih partnera i samih građana možemo realizirati uspješan projekt, koji će dugoročno unaprijediti kulturu i kvalitetu života u Rijeci.

Za financiranje u prvom krugu kampanje „Uključi se!“, koja je provedena protekle jeseni, odabrano je jedanaest projekata Zelenog vala.

“Zeleni Sušak – hommage Josipu Kulfaneku I i II” – Grupa građana Sušačka akcija

Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku I i II dio je je većeg projekta „Ususret stogodišnjici Sušaka“ koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Budući da Sušak u listopadu slavi svoju stogodišnjicu, nizom akcija nastoji ga se urediti kako bi svoj stoti rođendan dočekao u osvježenom ruhu. Tako se na izložbi u Hrvatskoj čitaonici Trsat koja je otvorila brojne sušačke teme skupila zainteresirana grupa građana, a poseban interes izazvala je tema o Josipu Kulfaneku, legendi sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva, o kojem se razgovaralo i u sklopu Zelenog vala u Gradskoj knjižnici Rijeka – ogranak Trsat. „Sušačka akcija“ namjerava stvoriti i manji rasadnik na prostoru nekadašnjeg Kulfanekova rasadnika – najmanje čime se lokalna zajednica može odužiti čovjeku koji je ozelenio najveći dio Sušaka.

“Primorski park u srcu grada” – neformalna inicijativa Urbani separe

Primorski park u srcu grada za cilj ima ozeleniti, urediti i za javnost otvoriti jednu od rijetkih zelenih površina u Starome gradu, na prostoru iza robne kuće Korzo, a u blizini Primorske konobe. Projekt je još uvijek u koordinaciji s nadležnim gradskim tijelima.

“Tematski park Ginko” – neformalna inicijativa Kvart za 5

Projektom „Ginko“ na prostoru uz Ulicu žrtava fašizma planira se postaviti klupe i ptičje kućice po stablima, čime bi se stvorio tematski park koji bi privukao ljude. Organizirale bi se dječje radionice pod stručnim mentorstvom na kojima bi se kućice bojale i postavile u park. Planirana je suradnja s nižim razredima Osnovne škole „Nikola Tesla“ i djecom iz kvarta. Zelene površine bi se očistile volonterskom akcijom susjeda i postavile bi se kante za otpatke. Park je nazvan po zaštićenom raskošnom stablu koje u njemu raste.

“Džepni park Lješnjak” – neformalna inicijativa Kvart za 5

Ovaj projekt odnosi se na dugogodišnje zapuštenu zelenu gradsku površinu u povijesnoj jezgri Starog grada. Površina je trenutno u funkciji privremenog spremišta dijela srednjovjekovnih gradskih zidina i divljeg deponija krupnog i sitnog otpada. Potpuno je nedostupna, jer je u većem dijelu ograđena metalnim panelima. Projekt je nastavao na temelju velike želje i inicijative susjeda da spomenuti prostor zaživi kao mali urbani park. Stanovnici kvarta su ga spremni očistiti, sudjelovati u ozelenjivanju, čuvati i koristiti. Uz spomenuti volonterski angažman, predviđena je nabava i postava drvenih klupa, koševa za smeće, kupnja sadnica i angažiranje tvrtke za hortikulturno uređenje.

 “Rijeka jestivi grad” – Tranzicijska inicijativa Rijeka

Po uzoru na pokret tzv. „jestivih gradova“ u sklopu kojeg građani diljem svijeta na javne površine koriste za sadnju svima dostupnog jestivog bilja, tako se i u Rijeci zapuštena parcela u Ulici Giuseppea Duella planira oplemeniti voćkama starih sorti i jestivim sadnicama. Osim kreiranja svojevrsne „jestive šume“, izgradit će se i drvena nadstrešnica sa stolom i klupicama. Time bi bio osiguran prostor za okupljanje i druženje stanara ulice, starijih i mlađih generacija. Takva lokacija, zaklonjena od kiše i prometa, poticala bi ljude na boravak u prirodi, razmjenu informacija i aktivan život. Pošto se u blizini nalazi i dječji park, djeci iz susjedstva voće bi bilo nadohvat ruke.

 “Jestivi grad – plato ispred ex robne kuće Gornja Vežica” – Grupa solidarne razmjene Rijeka-Istok

Projekt se sastoji od hortikulturnog uređenja platoa na Gornjoj Vežici s ciljem stvaranja mjesta susreta lokalnog stanovništva, zajedničke brige o platou i posađenim povrtnicama, voćkama, cvjetnim gredicama i ukrasnim biljem. Zadnjih par godina plato je mjesto na kojem se mjesečno organizira Eko tržnica u organizaciji Grupe solidarne razmjene Rijeka – Istok gdje se od hrvatskih OPG-ova s ekološkim certifikatom mogu kupiti domaći i kvalitetni proizvodi. Članovi GSR Rijeka – Istok bit će uključeni u izradu idejnog rješenja uređenja platoa i organizacije svih aktivnosti u suradnji s Mjesnim odborom Gornja Vežica i Osnovnom školom Gornja Vežica u čijem školskom dvorištu se nalazi permakulturni školski vrt.

“Zeleni gradski otoci” – Društvo prijatelja waldorfske pedagogije

Projekt Zeleni gradski otoci usmjeren je kreiranju zelenih otoka na balkonima i betonskim dvorištima gdje bi se uzgajalo povrtno i aromatično bilje. Aktivnosti projekta su edukacija učenika, roditelja i zainteresirane javnosti za urbano vrtlarenje, za kreiranje vrta na balkonu ili dvorištu, samonavodnjavajuće gredice, vertikalnog vrta; kompostiranje na balkonu ili u malom vrtu; upotrebu sjemenja starih otpornih sorti povrtnih biljaka; upoznavanje tajni biološkog i biološko-dinamičnog vrtlarenja; izdavanje slikovnice dobrih i loših biljnih susjeda te gradnju demonstracijskog „vrtnog otoka“ na otvorenom i u zatvorenom. Suradnici na projektu su dvije riječke osnovne škole, mjesni odbori Sveti Nikola i Turnić te Grupa solidarne razmjene Pod Učkun – Zapad.

Senzorna mikrokompostana” – Inicijativa građana Škurinja

Na Škurinjama, između zgrada u Ulici škurinjskih žrtava 30 i 28 i Save Jugo Bujkova, uredit će se eksperimentalni oblik senzornog vrta sastavljen od tzv. kompostirajućeg vrta (keyhole garden), visoke gredice i senzorne stazice za djecu. Riječ je o konceptu koji u jedinstven prostor spaja koncept kompostiranja, urbanog vrtlarenja i senzorne terapije pretvarajući ga u mjesto edukacije, senzibiliziranja za pitanja održivog razvoja i mala društvene zona.

“Ozelenjivanje kvarta simbolom grada” – inicijativa građana (Kristian Starčić, Goran Jovanić)

Projekt predviđa dodatno ozelenjivanje i oplemenjivanje javne zelene površine između zgrada u Ulici Aleksandra Mamića 7 i 9 na Kozali. Prostor se nalazi ispod parka za djecu u kojem se nalaze sprave za igranje i stol za stolni tenis. Na navedenoj površini nekada su bila posađena stabla amula, no od njihovog propadanja i rušenja do danas, površina nije obnovljena novim zelenilom. Projektom se želi zapuštenu javnu površinu ozeleniti i učiniti ugodnom za boravak svim generacijama. Ujedno će klupe u sjeni trešnjinih stabala poslužiti kao mjesto okupljanja susjeda.

“Zeleni tok” – Drenovski roditelji

Iako je jedan od najvećih kvartova u Rijeci, sa stalnim rastom broja stanovnika, Drenovi nedostaje uređenih zelenih površina. Drenovski roditelji stoga su predložili uređenje i ozelenjivanje kružnog toka, promjera od oko 20 metara, koji se nalazi ispred ulaza u OŠ Fran Franković. Trenutno izgleda jako zapušteno i jedine biljke koje su posađene su magnolija i grm šipka.