Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Značaj uloge muzeja u shvaćanju svijeta tema je ovogodišnje virtualne europske muzejske konferencije NEMO

Ponedjeljak, 16. studenog 2020.g. prvi je dan održavanja virtualne NEMO europske muzejske konferencije pod nazivom Značaj uloge muzeja, koja se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u kojoj sudjeluje više od 1.500 sudionika iz preko 80 zemalja.

Konferencija se održava do 19. studenog, a ovogodišnji on-line način održavanja konferencije, uslijed krize uzrokovane pandemijom COVIDA-19, omogućuje da se na jednom mjestu okupi još veći broj sudionika koji će se međusobno nadahnuti, osnažiti i steći nova znanja.

NEMO konferencija izvorno je trebala biti održana u Rijeci, no unatoč njenom on-line izdanju, mnogobrojni sudionici moći će doživjeti dio EPK programa. Naime, organizirani su virtualni obilasci izložbi Fiume Fantastika – Fenomeni grada i 51000 Balthazargrad, koje su trenutno postavljene u Exportu na Delti odnosno u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Usto, četiri lokalna muzeja: Muzej Grada Rijeke, MMSU, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka, također se pridružuju posebnom panelu koji pozornost usmjerava na njihov rad. 

Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020 naglašava kako su jedna od glavnih okosnica EPK programa u 2020. godini velike izložbe, pa su i riječki muzeji od samog početka uključeni u projekt Europske prijestolnice kulture te su pridonijeli njegovu uspjehu. 

EPK program prilika je za drugačiji pristup razvoju publike u našim muzejima, za dosezanje šire zajednice, uključivanje volontera u muzejske programe i za stvaranje novih sinergija i suradnji između muzeja i drugih organizacija u kulturi. Nadalje, najveći infrastrukturni projekt, prenamjena nekadašnjeg industrijskog kompleksa Benčić u novi art-kvart, pružio je novi primjereniji dom riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Muzeju Grada Rijeke, a u sklopu istog projekta rekonstruira se i brod Galeb sa svojim stalnim muzejskim postavom o povijesti broda. Usto, Export na Delti, još jedna velika industrijska zgrada obnovljena u suradnji s Lučkom upravom u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, domaćin je velikih izložbi te je postala jedan od najzanimljivijih galerijskih prostora u gradu. 

Kregar Šegota dodaje kako je suradnja NEMO-a i RIJEKE 2020 itekako pridonijela europskoj dimenziji projekta i ostaje jedno od važnih naslijeđa ove kulturne godine.

Konferencija istražuje važnu ulogu koju muzeji imaju u pojašnjenju složenih tema. 50 govornika iz 15 različitih zemalja inspirira sudionike na druge načine prikazivanja tih tema, kroz tehnike kao što su pripovijedanje priča, muzejske laboratorije i slično te ih potiče na određene promjene.

Na posebnom panelu ispituju se i izazovi koje je pandemija COVIDA-19 donijela muzejskom sektoru, uključujući i prikaz početnih rezultata NEMO-vog praćenja utjecaja pandemije na muzejsku djelatnost.

Važnost povezivanja u ovim izazovnim vremenima je očita, poručuje David Vuillaume, predsjedatelj NEMO-a i objašnjava: – Svaki je muzej u Europi jedinstven, ali se njih 30.000 suočava sa sličnim izazovima. Mreža poput NEMO-a pomaže im u pronalaženju zajedničkih odgovora, razmjene vrijednih iskustava te da budu prepoznati kao dio zajedničkog kulturnog kruga.

Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel naglašava pak kako muzeji imaju ključnu ulogu u našim društvima. – Oni čuvaju povijest i kulturu, educiraju, zabavljaju i nadahnjuju. Izvor su jedinstva jer djeluju kao prostori za socijalnu interakciju i promišljanje, ističe Gabriel.

Više informacija o NEMO – Europskoj muzejskoj konferenciji 2020. nalazi se na www.europeanmuseumconference.org. NEMO konferenciju podržavaju RIJEKA 2020, program Kreativna Europa i Povjerenik njemačke savezne vlade za kulturu i medije. 

NEMO – Mreža europskih muzejskih organizacija osnovana je 1992. godine kao neovisna mreža, koja predstavlja muzejsku zajednicu država članica Vijeća Europe. Članovi NEMO-a dio su zajednice od preko 30 000 muzeja širom Europe.