Na Akademiji za gledališče, radio, film i televizijo (AGRFT) Ljubljana, sastali su se redatelj i profesor Sebastijan Horvat i asistentica umjetničkog direktora Olivera Frljića, Barbara Babačić. Tema sastanka je bila participacija AGRFT-a u sklopu prvog kazališnog projekta EPK 2020 – Gorski divovi, koji će uz svoju kazališnu produkciju četiriju manjinskih teatra u regionu imati niz aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti bit će i predavanja u sklopu Inkubatora znanja, čije će follow up seminare na Ljubljanskoj akademiji voditi upravo Sebastijan Horvat i Janez Janša.

Sebastijan Horvat poznat je riječkoj publici po odličnoj predstavi Hrvatska rapsodija ili Nad grobom glupe Europe, koja se prikazivala prošle sezone u HNK Ivana pl. Zajc.

Osim edukativnog programa, raspravljalo se o mogućnosti prezentiranja novog projekta od strane članova Regionalne mreže akademija u Rijeci tijekom 2017. godine.

RMA (Regionalna mreža akademija) je međunarodni projekt i inicijativa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a služi kao platforma za suradnju na umjetničko-nastavnim projektima, za razmjenu nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata te kao mogućnost zajedničkog pristupa natječajima europskih fondova.

Stvaranje regionalne (Slovenija – Hrvatska – Srbija – Bosna i Hercegovina – Makedonija – Crna Gora) mreža umjetničkih akademija predstavlja izuzetno važan korak u izgradnji kulturne suradnje.  Studenti tih akademija nisu samo budućnost, već itekako uzbudljiva sadašnjost umjetnosti i kulture na  „ovim prostorima“ te im trebamo pružiti mogućnost susreta i suradnje, koja im je u posljednjih gotovo četvrt stoljeća bila uskraćena, za što je Rijeka u ovom trenutku gotovo savršena. Cilj je ostvariti visoku razinu umjetničke suradnje koja bi rezultirala iznimnim umjetničkim projektima, a koji bi se dalje prezentirala u partnerskim gradovima.

Princip rada Kazališne platforme je da se prvo na partnerskim akademijama raspiše natječaj za izbor dramskih tekstova na određenu temu. Zatim povjerenstvo sastavljeno od profesora s akademija odabire nekoliko najboljih tekstova od kojih se nadalje radi omnibus predstava. Nakon izbora dramskih tekstova formiraju se regionalni timovi koji rade pojedinačne predstave na način da svaku od tih predstava rade studenti s različitih akademija, npr. studentica režije iz Ljubljane radi sa studentima glumcima iz Cetinja, na tekstu studenata iz Sarajeva. Nakon sastavljanja omnibusa, predstava se premijerno izvodi, ovoga puta u Rijeci, uz niz ostalih aktivnosti u kojima će sami studenti/ice sudjelovati i samim time stvoriti u Rijeci pozitivnu klimu za nove kazališne procese mladih i kreativnih aktera diljem regiona.