Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava

BOLJE VAS NAŠLI: Platforma susreta, druženja i razmjene i na Turniću

Nastavljamo s upoznavanjem susjedstava, timova, inicijativa, a slijedeće u najavi za srijedu 13. prosinca s početkom u 16 sati riječko je susjedstvo Turnić, koje je prigrlilo i susjedstvo Mlaku. Multimedijalni program iznenađenja odvija se u legendarnoj Čandekovoj 8.

Turnić, s njegovom podvojenošću – karakterističnim neboderima iz razdoblja socijalizma – „neboderi samoupravljanja“ i malim privatnim kućama s vrtovima u podnožju. Mlaka, s pretežno povijesno-industrijskom jezgrom Rijeke, gdje se nalazi većina objekata industrijske baštine u Baračevoj ulici: svjetionik, Torpedo, Hotel za emigrante,…, stambenim kućama i zgradama u Krešimirovoj ul. i ulici M.Barača. Ta dva, na prvi pogled potpuno različita područja povezuju Čandekova i Vukovarska ulica.

Međutim kad govorimo o Turniću u kontekstu jednog od 17 susjedstava predstavljamo ga kao jedini riječki kvart koji ozbiljno konkurira svojim suvremeno-umjetničkim istupima u javnom prostoru riječkom MMSUu i uspješno odoljeva centripetalnoj sili umjetničkih i kulturnih sadržaja koje gravitiraju prema riječkom Korzu.

Inicijative iznikle iz umjetničkih ideja ispisuju sadašnjost i postupno postaju dijelom svakodnevice življenja u kvartu. Problemi pretočeni u umjetnički diskurs i integriranje života zajednice naznake su nečega što bi u svojoj konačnici moglo postati „kritičkom masom“ ili bar epidemijom koja će se proširiti i u obližnje riječke kvartove.

Upoznati ćemo se s akterima tih promjena koji će nam predstaviti ideje, prednosti i probleme kojima se promišlja i uspostavlja pozicija centra, jer kao direktna posljedica njihova rada grad Rijeka čini se demokratičnijom u toj geografskoj distribuciji kulturnih sadržaja.

Neki od „Čandekovaca“ koje ćemo sigurno susretati sada i ubuduće: Nemanja Cvijanović, Miomir Milošević, Igor Eškinja, Marija Omerza, Marijan Blažina, Siniša Popović, Željan Pavić ,Mauro Stipanov,  Dragan Karlo Došen, Mišo Cvijanović, Zlatko Kutnjak, Živa Kutnjak , Nika Rukavina, Boris Roce, Petar Trinajstić, Rajko Đedović, Zoran Štajduhar-Zoff, Emir Grozdanić, Predrag Kraljević –Kralj, glazbeno-scenska udruga RI-STARS, Ksenija Grozdanić, Simon Dejhalla, Darko Jurković, Goran Nemarnik, i brojni drugi.