U cjelogodišnjem filmskom slavlju stote godišnjice rođenja Federica Fellinija, svaka srpanjska srijeda u Ljetnom Art-kinu rezervirana je za filmove velikana talijanske i svjetske kinematografije. Program “Fellini srijedom” broji ukupno pet antologijskih naslova, a ove srijede, 1. lipnja u 21.30 sati, otvara ga autorovo remek-djelo i jedan od najznačajnijih metafilmova uopće “Osam i pol” (Otto e mezzo).

Bez radnje u klasičnom smislu te riječi, film se vrti oko metafilmske dosjetke u kojoj jedan redatelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj film. Uz dva osvojena Oscara (najbolji strani film i kostimografija) i tri nominacije (scenografija, režija i scenarij), 8½ postao je simbolom pretvaranja kreativne blokade umjetnika u izuzetno remek-djelo samoanalize.

Radnja
Slavni redatelj Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) budi se nakon tjeskobna, klaustrofobična i akrofobična sna. Oporavlja se pred snimanje novoga filma, projekta koji ga ispunjava potpunom nesigurnošću. I dok teku završne pripreme za realizaciju filma o čijem sadržaju još uvijek dvoji, njegovo stanje pogoršavaju nerazriješeni odnosi sa ženama – suprugom Luisom (Anouk Aimée) i ljubavnicom Carlom (Sandra Milo). Producenti ga požuruju, kritičari ispunjavaju sumnjama, novinari su sve nasrtljiviji, pa se njegov doživljaj stvarnosti sve više prepleće sa snovima i vizijama, a sadašnjost s prošlošću. (preuzeto: Filmski leksikon)