Izložba „Bijeg“ dio je programskog pravca Kuhinja – Centar za kreativne migracije projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U trećoj epizodi europskog projekta Risk Change tematizira se bijeg u širokom rasponu njegovih mogućnosti, vrsta i granica.
Od bijega misli, bijega od stvarnosti, do bijega od opasnosti ili ugroze, bjegove prvenstveno zahvaćamo kao prijelaze redovne granice, prestupanje mjere ili prekoračenje normi i propisa. Polazeći od građe riječkih muzeja (MMSU, Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja) i radova odabranih i pozvanih umjetnika, osvrćemo se na različite tragove i zapise bijega; od mitova i biblijskih predaja do realnih događaja kao što su mase izbjeglica u Europsku uniju. Izložbom preklapamo umjetničke, kulturno-povijesne i društvene perspektive koje temi prilaze kao mehanizmu preživljavanja, osobito vidljivom u kriznim razdobljima poput današnjeg, s masama ljudi u pokretu bez sigurnog prolaza i zaklona.

Dok potreba za bijegom često nosi negativan predznak, izložbom se zanimamo za bijeg kao proaktivan čin, čin samoodržanja koji se manifestira u najmanju ruku dvojako – kao posljedica pomanjkanja tolerancije prema trenutnom stanju, ali i povlastica da se u bijeg možemo upustiti. Bijeg klizi tokovima antagonizama, on je kazna i privilegija istodobno.

Umjetnici: Manon Avram & Pierre Audouard, Pavlica Bajsić Brazzoduro & Dino Brazzoduro, Nisrine Boukhari, Lana Čmajčanin, Tomislav Čeranić, Aleksandar Garbin, Ibro Hasanović, Siniša Labrović, Lukas Marxt & Jakub Vrba, Nika Oblak & Primož Novak, Alicja Rogalska, Sara Salamon & Hrvoje Spudić, Tao G. Vrhovec Sambolec

MMSU zbirke: Milenko D. Gjurić, Branko Kovačević, Andrija Maurović

Kulturno-povijesni dokumenti posuđeni su od Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Program
16. 11. u 19 sati
otvorenje i glazbeni performans Bijeg s glazbom skladanom za izložbu, Cyborgix 4E75
21. 11. u 17 sati
radionica za studente Zašto (ne) bježimo?, voditeljica: Daria Morosin
24. 11. u 17 sati
radionica Savršeni grad za djecu od 7 do 13 godina, voditeljica: Tanja Blašković
29. 11. u 18 sati, Art – kino Croatia
filmski program Bjegovi u selekciji Diane Nenadić, trajanje programa: 83 min
SOSKE, režija: Rada Šešić; Hrvatska, 2001., 32 min – dokumentarni
ARME LEUTE, režija: Vlado Kristl; Njemačka, 1963., 8 min – igrano-eksperimentalni
BJEŽI, režija: Mladen Stilinović; Hrvatska, 1973., 7 min – eksperimentalni
TERRA ROZA, režija: Aldo Tardozzi; Hrvatska 1999., 20 min – dokumentarni
IN WHITEST SOLITUDE, režija: Rada Šešić; Hrvatska, 2003., 10 min – eksperimentalni
U suradnji s FACTUM-om, Goethe-Institutom, Hrvatskim filmskim savezom
5. 12. od 17 do 20 sati
simpozij Kontrasti bijega, predavači: Ana Dana Beroš, arhitektica, istraživačica i Matija Kralj, umjetnik; Gordan Bosanac, aktivist za ljudska prava; Sanja Janović, psihijatrica, grupna analitičarka; Dragan Markovina, povjesničar i pisac. Simpozij o psihološkoj, društvenoj, povijesnoj perspektivi bijega, propituje bijeg kao nužnost, izbor ali i povlasticu u odnosu na društvene načine njegove kontrole, osobito u europskom prostoru.
14. 12. od 16 do 20 sati, 15. i 16. 12. od 11 do 16 sati.
radionica Transmutacije istražuje u kakvom su odnosu, ili mogu biti, posjetitelji izložbe, umjetnici, izloženi umjetnički rad(ovi) i živa izvedba, voditeljice: Selma Banich i Nina Gojić, u suradnji s Prostorom plus
Međunarodni dan migranata, 18. 12. od 18 do 23 sata, OKC Palach
prezentacija Kraj o liku/idemo doma, Platforma za eksperiment (Lara Badurina, Liberta Mišan, Sara Salamon); od 19 sati predavanje o istraživanju migracija u Rijeci u sklopu RISK CHANGE projekta, predavači Barbara Matejčić i Drago Župarić Iljić; od 20:15 – razgovor s Želimirom Žilnikom, razgovor vodi Igor Marković; od 21:15 – ulična kuhinja i nativetronica,
Vodstva i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola prema najavi: milica.dilas@mmsu.hr

Foto: Aleksandar Garbin, Skulptura za Manolu: Van Goghova soba u Arlesu, 2008.