Na programu: Modest Petrovič Musorgski: Hovanščina, preludij Zora nad rijekom Moskvom, Sergej Sergejevič Prokofjev: Zaljubljen u tri naranče, marš i Petar Iljič Čajkovski: Evgenij Onjegin, Tatjanin prizor s pismom iz 1. čina – Anamarija Knego.

Modest Petrovič Musorgski (1839. – 1881.) skladao je preludij „Zora nad rijekom Moskvom” za svoju narodnu glazbenu dramu „Hovanščina”. Vrijedno je skupljao ogromnu količinu informacija o povijesnim i društvenim događajima iz burnog razdoblja nakon dolaska Petra Velikog na prijestolje. Skladatelj je umro prije nego je završio navedena djela – „Hovanščinu” je završio njegov prijatelj Rimski-Korsakov, dok je na orkestraciji „Pjesama i plesova smrti” radio i Glazunov.

U skladanje svoje Šeste simfonije Petar Iljič Čajkovski (1840. – 1893.) unio je „čitavu svoju dušu”, kako je sam kazao, a nerijetko je tijekom svojih putovanja, razmišljajući o simfoniji skladajući je u glavi, nezaustavljivo plakao. Njegova posljednja simfonija obuhvaća obje krajnosti emocionalnog spektra – u jednom trenutku uživate u gracioznom plesu, a u drugom dominira mračno raspoloženje. Forma simfonije drugačija je – finale nije bučni allegro, već posve suprotno, dugotrajan adagio. Naslov „Patetična” dodao je brat Čajkovskog sugerirajući patos u glazbi.

PROGRAM
Modest Petrović Musorgski: Hovanščina, preludij Zora nad rijekom Moskvom
Sergej Sergejevič Prokofjev: Zaljubljen u tri naranče, marš
Petar Iljič Čajkovski: Evgenij Onjegin, Tatjanin prizor s pismom iz 1. čina – Anamarija Knego

* * *

Petar Iljič Čajkovski: 6. simfonija u h-molu, op. 74. „Patetična“
– Adagio – Allegro non troppo
– Allegro con grazia
– Allegro molto vivace
– Finale: Adagio lamentoso