U Hrvatsku dolazi Panos Manikis, stručnjak za prirodno poljodjelstvo iz Grčke i izravan učenik Masanobua Fukuoke. U Rijeci će održati trodnevni seminar, od 20. do 22. rujna 2019., u Dvorani kulture “Joga u svakodnevnom životu”, Spinčićeva 2, na Pećinama.

Masanobu Fukuoka, autor knjige „Revolucija jedne slamke“, u svojoj domovini Japanu ali i planetarno, promovirao je uzgoj bilja bez uplitanja čovjeka. Prirodno poljodjelstvo (Natural Farming) ili takozvanu ne-djelatnu poljoprivredu razvio je i opisao u knjizi “Revolucija jedne slamke”. On je osmislio tehniku sjetve „seedballs“-a, sjemenja omotanog u kuglicu gline.

Njegov učenik Panos Manikis već se 30 godina bavi uzgojem bez kopanja, gnojidbe, zalijevanja i upotrebe bilo kakvih kemijskih sredstava na svom imanju na sjeveru Grčke.

Panos će održati niz predavanja i radionica, demonstrirat će uzgoj povrća, voća i žitarica primjenom „seed-balls“ odnosno glinenih kuglica koje sadrže sjemenje raznih vrsta biljaka. Ovu tehniku Fukuoka je razvio i uspostavio 70ih godina te je testirao na raznim lokacijama diljem svijeta s ciljem ozelenjavanja siromašnih i opožarenih područja kao i uspostavljanja otpornih „jestivih šuma“.

Pozvani su svi zainteresirani za pitanja uzgoja vlastite hrane, razvoja zajednice kao i osobni razvoj.

PRIJAVE ZA PREDAVANJE I RADIONICU U RIJECI I VIŠE DETALJA NA POVEZNICI.
Više o Panosu Manikisu i prirodnom poljodjeljstvu na poveznici: http://natural-farming.org

 

Radionica Prirodnog poljodjelstva, je dio projekta Rijeka jestivi grad u organizaciji Tranzicijske inicijative Rijeka, a provodi se u suradnji s Rijeka 2020- Europskom prijestolnicom kulture. Program se realizira uz potporu sudioničkog programa Zeleni val koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Cilj programa Zeleni val je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanje gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.