Rijeka, 4. prosinca 2019.g.

 

INFORMACIJA ZA NOVINARE

 

RIJEKA, MOJ GRAD, BEZ DAHA ME OSTAVLJA

 

Uoči 2020. godine, u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a Novi list proslavlja značajnu obljetnicu – 120 godina od osnutka, RIJEKA 2020 i Novi list pozivaju sve građane Rijeke, šire regije te prijatelje iz cijele Hrvatske na prosinačko glazbeno druženje.

 

U ponedjeljak 16. prosinca 2019.g. na Trgu 128. brigade HV-a s početkom u 19 h Rijeka – Europska prijestolnica kulture i Novi list organiziraju glazbeno druženje s građanima, koncert Rijeka, moj grad. Na koncertu nastupaju riječki super-band Ri-Val te Let 3, Turisti, Nord i Gerila. Dolazak na koncert slobodan je za sve posjetitelje.

Ujedno, na ovom će događanju biti premjerno izveden spot za pjesmu Moj grad, a bit će i predstavljen značajniji dio kulturno-umjetničkog programa koji se u Rijeci održava u 2020. godini u sklopu EPK.

 

Program događanja Rijeka, moj grad  – okvirni raspored

 

19.00h – početak koncerta

19.10h –Turisti

19.45h – Program EPK (video-animacija)

19.55h – Nord

20.30h – Gerila

21.05h – spot Moj grad

21.15h – Ri-Val Moj grad

21.25h – Let 3

 

20 izvođača ususret 2020.

Riječki superband Ri-Val okupio se nakon 22 godine uoči godine nošenja titule Europske prijestolnice kulture i ispjevao pjesmu Moj grad, koja nosi tipični riječki rock zvuk, a tekst uključuje stihove koji Rijeku predstavljaju slobodnim i otvorenim gradom.  Takva se slobodna i otvorena Rijeka ujedno predstavlja i Europi kao Luka različitosti u projektu Europske prijestolnice kulture.

Glazbenici  Ri-Vala koji će 16. prosinca nastupiti na Trgu 128. brigade HV-a ispjevali su jednu od najljepših posveta Rijeci, intimnu, tipično riječki nenametljivu, ali snažnu pjesmu, koja u sebi nosi vrijednosti koje velik dio Riječana osjeća i živi.  A to su i vrijednosti po kojima je Rijeka prepoznata izvan granica grada, od strane ostatka građana Hrvatske. Ovim se okupljanjem Ri-Vala, ujedno potvrđuje i status ovog benda koji više od 30 godina svjedoči o zajedništvu riječke rock-scene u trenucima koji su važni za grad i regiju. Ovoga puta važan riječki trenutak ujedno je važan za Hrvatsku i Europu jer Rijeka u idućoj godini nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, kao prvi hrvatski grad koji je to postao. Tim se povodom u Rijeci 2020. godine odvija bogat kulturno-umjetnički program s više od 600 pojedinačnih događanja te se grade i obnavljaju zgrade i objekti u Rijeci koji će redom biti namijenjeni kulturi.

Glazbu i stihove pjesme Moj grad Ri-Vala potpisuje ‘dobri duh riječke rock-scene’ Vlado Simcich Vava, dok je autor aranžmana Darko Terlević.

Pjesma Moj grad u izvedbi je okupila, simbolično, 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (ex-Paraf), Edi Kraljić (Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I.), Ivanka Mazurkijević (Mr.Lee & Ivanesky), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (ex-Father, NORD), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (ex-Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (ex-Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.).  Za instrumentalni dio bili su zaduženi Vlado Simcich Vava (ex-Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (ex-Termiti, Let 3, Mr.Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent Matej Zec (Let 3).

Premijera video-spota pjesme Moj grad

Na koncertu Rijeka, moj grad, 16. prosinca premijerno će biti prikazan i spot za pjesmu Moj grad, koji je snimljen pod redateljskom palicom Radislava Jovanova Gonza.

Glazbeni spot za pjesmu Moj grad sniman je na riječkim lokacijama: u zgradi bivšeg Exportdrva, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (Guvernerovoj palači), na krovu zgrade bivšeg Ivexa na Delti te na ostalim tipičnim riječkim lokacijama u centru grada.

Radislav Jovanov Gonzo hrvatski je glazbeni video redatelj. Režirao je ukupno 260 glazbenih spotova za razne hrvatske pop i rock umjetnike poput Majki, The Bambi Molesters, Leta 3, The Beat Fleet, Pips, Chips & Videoclips, Olivera Dragojevića, E.N.I., Hladno pivo, Natali Dizdar, Gibonnija i druge.

Jovanov je desetostruki dobitnik nagrade Porin za najbolji video: Starfucker za Psihomodo Pop (1996), Mene ne zanima za Majke (1997), Apokalipso za Darka Rundeka (1998), Ay Mi Cuba za Cubismo (2001), Ero s onoga svijeta za Let 3 (2006), Dijete u vremenu za Let 3 (2007), Smak svita za The Beat Fleet (2008), Donna za Psihomodo Pop (2014), Bejbi za Psihomodo Pop (2015),  i Ima ih za Rundek Cargo Trio (2016).

Jovanov je režirao i Cubismo turismo (2000), dokumentarni film o bendu Cubismo te je radio kao kinematograf na dva dugometražna filma, Rezervni dijelovi Damjana Kozole (2003) i Život je truba Antonia Nuića (2015).

 

Uz Ri-Val nastupaju i Let 3, Turisti, Nord i Gerila

Bendovi koji će na pozornici na Trgu 128. brigade HV nastupiti 16.12. izvorno su bendovi dijela izvođača okupljenih u Ri-Val.

Let 3

Let 3 je riječki je rock bend, osnovan 1987. godine. Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani bitnim kvalitetama Riječana. U nastavku karijere krug štovatelja stalno se širio, a glazbena javnost postajala je svjesna da Let 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacije onime u čemu je Let 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost) postajale su vidljivije i ostale kvalitete benda: izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo (u prvom redu frontmana i pjevača Zorana Prodanovića Prlje), dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito, glazbena specifičnost praćena specifičnim humorom i osjećajem za bizarno. Jednosatni nastup Leta 3 na na koncertu Rijeka, moj grad bit će ujedno i posljednji u Rijeci i okolici prije izlaska njihovog novog albuma.

 

Gerila

Nakon definitivnog razlaza jednog od najvažnijih riječkih rock uzdanica, grupe Grad, njihov frontman Dean Škaljac osniva novi bend, znakovita naziva, Gerila. Okupivši oko sebe mlađe muzičare, kao i stare kompanjone, spremno je uskočio u novu avanturu i nakon samo nekoliko mjeseci već objavio hvaljeni debi album, Mitraljezi (2014.). Otada naovamo redovito nastupaju, ali s promjenjivim članstvom. U pripremi je i novi drugi album, čije će dijelove publika moći čuti i na nastupu u ponedjeljak, 16. prosinca, na Trgu 128. brigade HV-a.

 

Nord

Jedan od najvažnijih riječkih bendova djeluje vrlo uspješno ne samo lokalno već i daleko izvan granica Hrvatske. Naime, prošlu su godinu obilježili velikom turnejom po klubovima Kine, gdje ih je pratilo nekoliko tisuća obožavatelja. Predvođeni sjajnim pjevačem Mihaelom Prosenom, koji je svoje iskustvo gotovo cijelu deceniju kalio s neprežaljenim Fatherom, dosad su objavili izvrsni longplej Play/Restart, zasnovan na alternativnom zvuku crpljenom inspiracijom na grungeu, Toolu, Bowieju.

Turisti

Bend postoji od 2015.godine, i to najprije isključivo u studijskom obliku, da bi tek nakon objavljivanja debi albuma Human_esque, Iva Močibob, Bobo Grujičić i Vava krenuli u potragu za basistom i konačno intenzivno započeli sa živim nastupima otkako je u njihovim redovima Sergej Hofman. Upravo su objavili i drugi album Revolucion koji tek nalazi svoje mjesto na stalažama shopova. Dosad su nastupali po zagrebačkim i riječkim klubovima, a nastup 16. prosinca prilika je da ih publika vidi uživo i uvjeri se u vitalnost njihovog žilavog rokenrola.

Predstavljanje programa Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu

Na druženju 16., prosinca, na Trgu 128. brigade HV-a, u kratkoj video-animaciji od 5 minuta bit će predstavljeni najznačajniji dijelovi programa Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. A ujedno će svi posjetitelji moći dobiti i informativnu brošuru o EPK projektu s dijelovima programa koji se najavljuju za 2020. godinu.

Kao što je poznato, godina nošenja titule Europske prijestolnice kulture u Rijeci započinje 1. veljače 2020. svečanim otvorenjem koje će se upriličiti u riječkoj luci, lokaciji koja čini identitetsku točku ovog grada.

Šarolik i dinamičan kulturno umjetnički program koji će ispuniti 2020. obuhvaća događanja u kojima svatko može pronaći zanimljiv dio.

Gala izvedbe Eline Garanče i Karite Mattile, opernih diva današnjice, izložba Nepoznati Klimt: Ljubav, smrt, ekstaza ili pak izložba Davida Maljkovića „S kolekcijom“, pa i Nan Hoover „Pokretna slika je živa“ samo su neka od događanja koja će u Rijeku dovesti izvorne ljubitelje umjetnosti kako klasične, tako i suvremene.  Velika međunarodna skupna izložba „Usijano more“ koja se bavi nevidljivim ekonomijama povezanim uz more te niz popratnih izložbi, kao i velik dio programa okupljenih pod kapom programske cjeline Dopolavoro okupit će u Rijeci neke od najvažnijih osoba iz područja suvremene filozofije rada i budućnosti tehnologija. Ova programska cjelina u Rijeku dovodi i robotsku operu, koncert robota te neobične goleme mehaničke instalacije.

Čitav niz festivala donosi programska cjelina Kuhinja različitostifestival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, Festivale europske kratke priče i Hay festival, festival feminističke i queer kulture – Smoqua. Rijeka radi i stalni postav Muzeja Grada u kojem priča svoju bogatu i uzbudljivu povijest, a stalni postav dobit će i brod Galeb čiji se dovršetak obnove očekuje na samom kraju programa. Oba su ova postava, kao i niz drugih izložbi poput nedavno otvorene D’Annunzijeve mučenice ili pak izložbe o Stradivarijevim violinama i Riječaninu Kresniku koji je pronikao u tajnu izgradnje tih violina, sastavni dio programske cjeline Doba moći koja se bavi uzbudljivim i snažnim temama riječke i europske povijesti. Ovaj dio programa obiluje kazališnim, dramskim i opernim programima, ali i specifičnim umjetničkim akcijama. U dječjem programu Rijeka nudi veliku po prvi puta postavljenu izložbu o Profesoru Baltazaru, dječji festival Tobogan i niz lutkarskih kazališnih predstava. Posebno su vrijedni programi u cjelini 27 susjedstava koji će se odvijati na u više mjesta gradova i općina u okolici Rijeke, na području Primorsko goranske županije, a u čije stvaranje su snažno uključene lokalne zajednice. Festivali susjedstava donijet će ne samo zabavne nego i ozbiljne teme koje su sastavni dio života stanovnika šire riječke regije.

Novi list u 2020. godini slavi svoj 120. rođendan

Prije 120 godina, Novi list je 2. siječnja 1900. godine, osnovao hrvatski novinar, publicist i političar, Frano Supilo. Kao osnivač i glavni urednik Novog lista Supilo se pokazao reformatorom hrvatskog novinarstva te s Novim listom postavio put modernim novinskim tiskovinama u Hrvatskoj. Uoči obilježavanja te visoke, 120. obljetnice postojanja te uoči godine u kojoj će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture, Novi list zajedno s Rijeka 2020., organizira u Rijeci ovaj veliki rock koncert i proslavlja 120. rođendan kako i priliči –  u srcu Rijeke, sa svojim čitateljima.