Rijeka, 3. veljače 2020.g.

 

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

U DNEVNOM BORAVKU SUSJEDSTVA KOSTRENA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

PREDSTAVLJA SE UDRUGA EKOREGIJA KOSTRENA

 

U utorak, 4. veljače 2020.g. u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena (Sveta Lucija 14, Kostrena Sveta Lucija), jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u 18.30 sati bit će održano predstavljanje udruge Ekoregija Kostrena.

O tome kako je udruga Ekoregija nastala i na koji je način osnivanje udruge povezano s pomorstvom te kako su pomorci donosili egzotične primjerke biljaka i začina sa svojih putovanja, čime su utjecali na kostrensku floru govorit će predsjednica udruge Ekoregija Kostrena Ljiljana Opančar i tajnica udruge Ela Boljat.

Ideja udruge Ekoregija Kostrena je uključivanje svih ljudi u aktivnosti vezane uz okoliš s temeljnim ciljem vraćanja prirodi uzgojem hrane i biljaka te predstavljanje kostrenskog Rasadnika, kao primjer svima koji imaju vrtove i balkone ili samo vaze, u svrhu zaštite i očuvanja okoliša.

Ulaz je slobodan.

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.